"Ay hali izinleri gasp edilemez"
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 'Ağır ve tehlikeli işler' kategorisine giren 42 işkolunu bu kategoriden çıkartarak kadın işçilerin haklarını gaspeden düzenlemenin iptali için Danıştay'a başvuru yapacağız" dedi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 'Ağır ve tehlikeli işler' kategorisine giren 42 işkolunu bu kategoriden çıkartarak kadın işçilerin haklarını gaspeden düzenlemenin iptali için Danıştay'a başvuru yapacağız" dedi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çalışma Bakanlığı'nın 42 işkolunda kadınların "ay hali" izinlerini kaldırmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 'Ağır ve tehlikeli işler' kategorisine giren 42 işkolunu bu kategoriden çıkartarak kadınların 42 sektörde ayda 5 gün olan 'ay hali' iznini kaldırmış olduğunu belirterek, ayrıca kadınların çalışmasının yasak olduğu birçok işte artık kadınların çalışabileceğini fakat 'ay hali' iznini kullanamayacaklarını ifade etti. Çelebi, bunun yanında, 16 yaşından küçük çocukların da bu sektörlerde çalıştırılmasının önünün açılmış olduğunu kaydetti.
Çelebi, "Ne zaman yapıldı bunlar? 7 Mart'ta bir gece yarısı operasyonuyla. Başbakan 8 Mart konuşmasında kadın haklarından bahsederken AKP Hükümeti'nin Çalışma Bakanı kadınların kazanılmış haklarını gaspetmekle meşguldü. Oysa, 1973 yılında çıkarılmış bulunan 'Ağır ve tehlikeli işler Tüzüğü"nün 4. maddesine göre kadınlar ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir" ifadelerini kullandı.
2003 yılında yeni iş kanunun yürürlüğe girince buna bağlı olarak yeni yönetmeliklerin çıkarılmış olduğunu belirten Çelebi, 2004 yılında çıkarılan ağır ve tehlikeli işler yönetmeliğinin de 1973 tarihli tüzükteki hükmü aynen tekrarlamış olduğunu kaydetti. Hem 1973 tarihli tüzükte, hem 2004 tarihli yönetmelikte iplik ve dokuma sanayine ilişkin kimi işlerin kadınların çalışabileceği ağır ve tehlikeli işler olarak tanımlandığını belirten Çelebi, farklı olarak 2004 tarihli yönetmelikte konfeksiyon ve triko imali işlerinin de bu kapsama almış olduğunu hatırlattı.
Çelebi şu noktaların önemle altının çizilmesi gerektiğini kaydetti:
"Birincisi, 2.5 milyon çalışanın olduğu ve çoğunluğunun kadın çalışanlardan oluştuğu tekstil sektörünün bu kategoriye dahil edilmesine karşın Hükümet, tekstil işverenlerinin baskılarına boyun bükmüş ve kadın işçilerin haklarını gaspetmekte bir sakınca görmemiştir. İkincisi ise, kadın çalışanların doğal ve insani ihtiyaçları doğrultusunda kullandıkları bu izin hakları, şimdiye kadar hiçbir sektörde herhangi bir sorun yaratmamıştır. Yani kadın çalışanlar hiçbir şekilde bu haklarını suistimal etmemişlerdir."
Çelebi Hükümete şöyle seslendi:
"'Ağır ve Tehlikeli İşler' kategorisinden çıkarılan, çanak, çömlek, çini, kibrit imali, kağıt, karton, mukavva imali, kıl mensucat, her türlü keçe ve aba imali, balıkhanede yapılan taşıma, depolama, dondurma, her türlü alkollü içeceklerin yapımı, çuvallama, fıçılama, istifleme, frencilik, makasçılık, yüzey yapıştırıcı, temizleyici işleri hafif ve tehlikesiz işler midir? İş Kanunu'nun 114. maddesine aykırı olarak işçi konfederasyonlarının görüşü alınmadan yapılan değişiklikler hem Anayasa'ya, hem de yasaya aykırıdır."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!