AYM'den imam nikâhı kararı...

Anayasa Mahkemesi imam nikahı için önemli bir karar aldı. Artık imam nikahı kıymak için önce resmi nikah kıyma şartı bulunmuyor.

AYM'den imam nikâhı kararı...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.05.2015 - 13:08

Anayasa Mahkemesi resmi nikah kıymadan dini nikah yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden bu nikahı kıyan din görevlisine iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilmesini öngören TCK'nın 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı fıkralarını 4'e karşı 12 oyla iptal etti.

"NİKAHSIZ BİRLİKTE YAŞAYANLARA TCK'DA CEZA ÖNGÖRÜLMEZKEN..."

İptal yönünde oy kullanan AYM üyeleri, nikâhsız birlikte yaşayanlara TCK’da herhangi bir ceza öngörülmezken, resmi nikâh yaptırmadan dini nikâh kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin

Anayasa’nın 10’uncu maddesi, kanun önünde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin herkesin eşit olduğunu ilkesine aykırı olduğunu savundular. Bu üyeler, düzenlemenin din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın korunması ilkelerine aykırı olduğunu da ifade ettiler.

İTİRAZ: KADINLAR AÇISINDAN SORUN YARATIR

Karşı görüşteki üyeler ise AYM’nin 1999 yılındaki tam tersi bir karar alarak, düzenlemenin iptalini reddettiğine dikkat çektiler. Bu üyeler de iptal kararı ile resmi nikâh önceliğinin kalkacağı, dini nikâhın resmi nikâhın alternatifi olacağını, kadınlar açısından hukuki ve ekonomik sorunlar yaratacağını savundular. Karşıt görüşteki bu üyelerden bazıları, kararın laiklik ilkesine ve devrim yasalarına aykırı olacağını da dile getirdiler.

AYM Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığı döneminde 24 Kasım 1999 tarihinde iptal istemini, oybirliği ile reddetmişti.

AİLEDEN SORUMLU BAKAN ENDİŞELİ: ÖNLEM ALMALIYIZ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine yeni çalışmalar yapmaları gerektiğini söyledi. Ayşenur İslam, şöyle konuştu:

"Nikah akdi dediğiniz şey bir sözleşmedir ve mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Bu karar resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Çocukların gayrı resmi evlendirilmesini provoke edecek veya bununla ilgili yasal düzenlemeleri ortadan kaldıracak bir uygulama hoş görülmez bakanlığımız açısından.

Bu karar alındığına göre, bakanlık olarak 18 yaş altı çocukların bir nikah töreni ile gayrı resmi evlendirilmelerini engellemek üzere yeni bir çalışma yapmamız gerekecek. Çocuk yaşta evliliğin yasak olduğunu aslında herkes biliyor Türkiye'de.

BU TÜR EVLİLİKLERE YOL AÇARSA...
Evliliklerde ciddi bir düşüş de var ama mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor. Bu kararın bu tür evliliklere kapı açacak bir cesaretlendirmeye yol açmaması gerekiyor. Hemen oturup bunu çalışmamız gerekecek bizim.”

BU KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ile artık resmi nikah yapmadan imam nikahı ile evlilik olabilecek.

Bu ise kadın ve doğacak çocuklar açısından çok büyük sorunlar yaratacak.

Bir çok kişi imam nikahı ile evlilik yoluna sapacağı için doğacak çocukların miras hakkı ve soyadı gibi bir çok sorunu olacak.

Aynı şekilde kadınların 'boş ol' denilmesi durumunda hiçbir resmi hakkı ve sosyal güvencesi bulunmuyacak.

AİM'in bu kararı resmi evliliklerin azalmasına da yol açacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler