''Az parayla çok başarılı sağlık sistemi kurduk''

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine yönelik tam gün düzenlemesiyle ilgili, ''Bir taslak hazırlamış durumdayız. Sözleşmeli bir modelle bunu aşmayı düşünüyoruz'' dedi.

''Az parayla çok başarılı sağlık sistemi kurduk''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.06.2012 - 09:26

Bakan Akdağ, AA Editör Masası'nda ''Tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine yönelik tam gün düzenlemesiyle ilgili hangi noktaya gelindiği'' sorusu üzerine ikili çalışmanın hiç kimseye yararı olmadığını, bunun vatandaşa da büyük sıkıntı çıkardığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bu meselenin çözüldüğünü, 31 bine yakın uzman hekimin hiçbirinin muayenehanesinin bulunmadığını anlatan Akdağ, ''Bunu kanunla bitirdik ve kabullenildi de artık. Sistem kendi içinde çalışıyor. Performans ek ödemelerini daha adaletli ve yüksek nasıl dağıtabiliriz bunun üzerinde çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Akdağ, tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine yönelik tam gün düzenlemesiyle ilgili de ''İşin sonuna aşağı yukarı yaklaştık. Bir taslak da hazırlamış durumdayız. Sözleşmeli bir modelle bunu aşmayı düşünüyoruz. Belli kurallar getireceğiz'' diye konuştu.
Üniversitelerdeki 10 bin civarındaki klinisyen hekimin bininin, ikili çalışma yaptığını belirten Akdağ, ''Onlarla bu meseleyi inşallah yakında çözeceğiz'' dedi.

''Türkiye modeli ilgi görüyor''

Kişi başı sağlık harcamasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Akdağ, Türkiye'de kişi başına 550-600 dolar civarında sağlık harcaması yapıldığını bildirdi.
Yoksul, orta ve yüksek gelirli ülkeler olduğu için bunu dünyayla kıyaslanmasının doğru olmadığını belirten Akdağ, OECD ülkeleriyle kıyaslamanın daha doğru olacağını belirtti. Akdağ, şöyle konuştu:
''OECD ülkelerinin satın alma gücüne göre kişi başına yılda sağlık harcamaları 3 bin 500 dolara yakın. Türkiye'de bu satın alma gücüne göre 900 dolar civarında. Aşağı yukarı dörtte biri. ABD'de ise 7 bin 850 dolar. Biz aslında az parayla çok başarılı sağlık hizmeti verebilen bir yeni sağlık sistemi kurduk.''

Akciğer nakilleri

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de organ naklinde olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, ''Bana 'Yüz ya da kol bacak nakilleri mi sizi tıbbi açıdan daha çok heyecanlandırıyor yoksa akciğer nakilleri mi?' diye sorarsanız, kesinlikle akciğer nakilleri derim. Çünkü hayat kurtarıyor bunlar'' dedi.

Akdağ, yüz ile kol ve bacak nakillerinin popüler tarafı bulunduğunu ve kamuoyunu çok meşgul ettiğini, ancak Türkiye'de önemli başka organ nakilleri de yapıldığını bildirdi.
Türkiye'de daha önce yapılmayan akciğer nakillerinin kısa bir süre önce İstanbul'da gerçekleştirildiğini anlatan Akdağ, bu hastaların geçmişte yurt dışına gönderilmek zorunda kalındığını belirtti. Akdağ, şöyle devam etti:

''Bana 'Yüz ya da kol bacak nakilleri mi sizi tıbbi açıdan daha çok heyecanlandırıyor yoksa akciğer nakilleri mi?' diye sorarsanız, kesinlikle akciğer nakilleri derim. Çünkü hayat kurtarıyor bunlar. Diğeri belki toplumu daha çok ilgilendiriyor ama ötekisi hayat kurtarıyor ve aynı zamanda teknik olarak çok zor. Akciğer nakilleri dünyada en zor nakiller olarak gösteriliyor ve bunu başarabilen çok az ülke var.''

Organ nakilleri konusunda doktorlara her türlü imkanı verdiklerini vurgulayan Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödemeleri, uçak ambulanslar, organ nakli koordinatörlüğünün geliştirilmesi ve yoğun bakım merkezlerinin olanaklarının artırılmasıyla bu alanda büyük ilerlemeler yaşandığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon