Babacan: Yüzde 90 kıdem tazminatı alamıyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kıdem tazminatı hakkı doğan kişilerin sadece yüzde 10'unun bu haktan yararlanabildiğini, yüzde 90'nın ise hiçbir şekilde kıdem tazminatı alamadığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 10. yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kıdem tazminatı konusunun çalışma hayatı ile ilgili en büyük problemlerinden biri olduğunu söyleyen Babacan, kıdem tazminatı hakkından sadece yüzde 10'luk bir kesimin yararlanabildiğini söyledi. Babacan, şunları kaydetti:
"İstatistiklere baktığımızda kıdem tazminatı hakkı doğan vatandaşlarımızın sadece yüzde 10'unun bu haktan yararlanabildiğini, yüzde 90'nın ise hiçbir şekilde kıdem tazminatı alamadığını görüyoruz. Fakat yüzde 10'luk kesim aynı zamanda sendikalarımızın daha aktif olduğu bir kesim. Dolayısıyla sendikalarımıza sorduğumuzda 'bizim böyle bir problemimiz yok' diyorlar. Çünkü kamuda çalışan hakkını alıyor. Kurumsallaşmış şirketlerde ve özel sektörde olanlar da hakkını alıyor. Ancak sendikasız kesim bu hakkını alamıyor. Sendikasızlardan da kötüsü, işsizlerin hiç temsilcisi yok. Dolayısıyla sendikalı küçük bir kesimin temsilcisi ve işveren masaya oturuyor. İşsizlerin ve çalışan geniş kitlelerin temsilcisi o masa etrafında yok."
Babacan, bu konu hakkında karar verirken tüm kitleleri düşünerek karar vereceklerini ifade ederek, "Çalışma Bakanlığımızın taslak çalışmasında kıdem tazminatı sisteminden kıdem tazminatı fonuna geçerken model aslında BES'e göre kurgulanmış durumda. Mecburi yapmak durumunda da değiliz. Bir işyerindeki işçilerin çoğunluğu kıdem tazminatı fonuna geçmek istiyorsa bunu çalışanlara bırakabiliriz. Ama çalışanlar 'eski sistemde devam etmek istiyorum' diyorsa o da devam etsin. Fona geçmek isteyenler için de bu kapının da açılması gerekiyor. Yüzde 90' lık mağdur bir kitle var. Onların da hak kayıplarını düşünerek hareket etmek lazım" diye konuştu.
Kıdem tazminatı fonları BES'e yönelirse o noktada da devlet katkısını vereceklerine işaret eden Babacan, bunun da kıdem tazminatı fonunun gelişmesi için ilave bir teşvik olacağını söyledi.
"Fon yönetimindeki rekabet artacak"
Babacan, bütün bunların henüz tasarı aşamasında olduğuna dikkati çekerek, "Bunlar nihai bir karar değil. O nedenle bir yanlış anlamaya sebep vermeyelim. Ama bu çalışmaların bir an önce tamamlanıp hak sahiplerinin mağdur olmamasını çok önemsiyoruz" dedi.
Ali Babacan, "800 bin yeni katılımcı, beklediğiniz düzeyde mi?" sorusuna karşılık, yılbaşında hükümet olarak herhangi bir hedef koymadıklarını belirterek, sektörün kendi için koyduğu hedefler olduğunu söyledi.
Bir bütçe rakamı ortaya koyduklarını anlatan Babacan, "1 milyar 250 milyonluk bir bütçe koyduk. '5 milyar kadar prim yatarsa bunun 4' te 1' i kadar da devlet katkısı vermiş oluruz' dedik. Gelişmeler gösteriyor ki, varsayımımızın üzerinde yılı tamamlayacağız" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık