Babacan'dan Gazze değerlendirmesi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'de her iki tarafı da memnun edecek minimum şartlar sağlanmazsa, şu anda ateşkesin her iki taraf için de yenilgi anlamına geleceğini söyledi.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 21:24
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, resmi ziyarette bulunmak için Kosova'ya gidişinde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'deki durumla ilgili soruları yanıtlayan Babacan, "2009, Gazze olaylarıyla başladı, bu hem bizi üzüyor, hem de yoruyor" dedi.

Babacan, Gazze'deki durumu kastederek "Böyle tatsız bir şeyle BMGK'ya başlamak istemezdik tabii" dedi ve geçen aralık ayı başında Brüksel'deki NATO Bakanlar Konseyi toplantısındaki konuşmasını anlattı. Konuşmasında, Orta Doğu'daki gelişmeler temelinde yaklaşan tarihlerden bahsettiğini kaydeden Babacan, 9 ocakta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın görev süresinin dolmasına, 10 şubatta İsrail'de yapılacak seçimlere ve Irak, Lübnan, Afganistan gibi ülkelerde yapılacak seçimlere dikkati çektiğini bildirdi. Ali Babacan ayrıca, 2008'in pek çok alanda ümit veren bir yıl olduğunu vurguladığını ve 2009 iyi yönetilmezse pek çok riski içinde barındıran bir yıl olacağını ifade ettiğini vurguladı.


"Bizim Mahmud Abbas'la herhangi bir sıkıntımız yok"

Türkiye'nin Gazze'de bunlar sonra neler yapabileceğine ilişkin bir soru üzerine de Babacan, bölgede ateşkesin haziran ayında başladığını ama Gazze üzerindeki ablukanın kalkmadığını belirterek, bugünkü duruma neden gelindiğine değindi. Filistin yönetimiyle ilgili olarak Babacan, "Bizim Mahmud Abbas'la herhangi bir sıkıntımız yok. Filistinlilerin liderinin güçlü bir lider olmasını istiyoruz ki, müzakere masasına güçlü bir şekilde otursun" diye konuştu.

İsrail'deki kamuoyu yoklamalarını takip ettiklerini ve bunun önemli olduğunu ifade eden Babacan, "Şu anda ateşkes demek, eğer yanında minimum şartlar olmazsa her iki taraf için de yenilgi anlamına gelecek" diye konuştu. İsrail'in güvenlik ve Mısır üzerinden Gazze'ye silah kaçakçılığıyla ilgili somut tedbirler alınmasını beklediğini bildirdi. İsrail'in aynı zamanda Hamas'ın askeri kabiliyetinin yok olmasını istediğini belirten Babacan, "Tabii bu ne kadar gerçekçi o da belli değil. Bana göre çok gerçekçi değil" dedi.

Hamas'ın, Gazze'nin normal bir yer olmasını istediğini belirten Babacan, varılacak bir ateşkesle ilgili garantilerin önemli olduğunu kaydetti. Babacan, "Bu ateşkes imzalandığında, bunu kim garanti edecek, uygulamada hangi ülkeler olacak, Gazze için güvenlik, sınırların kontrolü, gözlemcilik boyutu var. Bunları kim ve nasıl yapacak? Şu anda yoğun bir şekilde görüşülen konular bu" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler