'Bağımsızlığa karşı müdahale' tartışmaları istifa ettirdi

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde son dönemlerde ortaya atılan bağımsızlık tartışmaları İspanya Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Avrupa Parlamentosu'ndaki iki numaralı parlamenteri Maria Badia'nın partisinden istifasını sunmasına neden oldu.

Yayınlanma: 24.10.2012 - 16:49
Abone Ol google-news

İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi'ne (PP) bağlı olan ve Avrupa Parlamentosu'nun başkan yardımcılığını yürüten Alejo Vidal Quadras'ın ve iki emekli İspanyol askerin (Albay Francisco Alaman ve İspanyol Askerler Derneği Başkanı Albay Leopoldo Munoz Sanchez), geçtiğimiz haftalarda farklı medya gruplarına yaptıkları açıklamalarda ''Katalonya'daki durum karşısında Silahlı Kuvvetler'in hazırlık yapmaya başlaması'' tavsiyesinde bulunmaları sonrasında yaşanan gelişmeler istifa getirdi.

Arasında PSOE'den Maria Badia'nın da bulunduğu Avrupa Parlamentosu'ndaki farklı siyasi partilerden 4 Katalan parlamenter, Avrupa Birliği Komisyonu'nun adalet, temel haklar ve vatandaşlardan sorumlu üyesi Viviane Reding'e bir mektup yazarak, ''Katalonya'daki durumu çözmek için Silahlı Kuvvetler'e başvurulmasına ilişkin sözleri tolerans gösterilemez'' olarak değerlendirmişti. Katalonya'da faaliyet gösteren ve bağımsızlık yanlısı bir siyasi çizgi izleyen Yönelim ve Birlik (CIU) partisinden Ramon Tremosa, Yeşiller'den (ICV) Raul Romeva ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu'ndan (ERC) Ana Miranda adlı Avrupalı parlamenterlerin de imzasının bulunduğu mektupta, ''Katalan meselesinin barışçıl ve demokratik olarak çözülmesini garanti etmek için AB'nin koruyucu bir biçimde müdahale etmesi'' istendi. Ayrıca ''AB'nin ortak değerlerinin ciddi bir şekilde ihlal edilmesi halinde İspanya'nın AB'deki veto hakkının askıya alınması'' talep edilmişti.

PSOE'nin Avrupa Parlamentosu'nda iki numaralı parlamenteri olan Maria Badia, üzerine imza attığı söz konusu mektubun, özellikle İspanyol medyasında farklı ''tepkilere'' yol açtığını belirterek, bunun Avrupa Parlamentosu'ndaki diğer sosyalist parlamenterleri etkilememesi için PSOE'den istifa ettiğini açıkladı. Avrupa Parlamentosu'ndaki PSOE delegasyonu başkanı Juan Fernando Lopez Aguilar'a sunulan Badia'nın istifa dilekçesinin kabul edildiği bildirildi.

Lopez Aguilar, Badia'nın mektubu imzalamasındaki temel amacın, Vidal Quadras'ın sözlerine karşı ''enerjik bir şekilde protestosunu göstermek'' olduğunu dile getirerek, ''Katalonya'ya karşı olası bir Silahlı Kuvvetler müdahalesi talep edilen sözleri, tüm İspanyol sosyalistler, kabul edilemez ve tolerans gösterilemez olarak görüyor. Quadras'ın sözlerine hepimiz şaşırdık'' diye konuştu.

Öte yandan Badia'nın istifasını değerlendiren PSOE lideri Alfredo Perez Rubalcaba, ''Bu mektup tamamen hatalıdır. Badia'nın da şu anda böyle düşündüğünü sanıyorum'' dedi.

Badia, partisinden istifa etmesine rağmen Avrupa parlamenteri görevine devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler