Bahçeli 'Kombin'i anlattı

“Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de sürmesi yönünde” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki beklenen görüşme gerçekleşti. İki liderin görüşmesinde ‘siyasi kombin’ gündeme geldi…

Yayınlanma: 17.10.2018 - 11:31
Abone Ol google-news
Görüşmede, Bahçeli’nin Erdoğan’a, “yerelde ittifaka ilişkin siyasi kombin modelinden iki parti arasındaki uyumun anlaşılması gerektiği ve bu uyumun gerek adaylar, gerekse belediye meclis üyelikleri üzerinden gerçekleştirilebileceği” görüşünü dile getirdiği belirtilirken, iki liderin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ayaklarının yere sağlam basabilmesi için özellikle üç büyük şehrin ve Doğu illerinin Cumhur İttifakı’nın yönetimine geçmesi gerektiği” konusunda da “hemfikir oldukları” ileri sürüldü. 
 
Erdoğan ile Bahçeli arasındaki görüşme, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin ana konusunu ise yerelde ittifak oluşturdu. İki partiden oluşan heyetlerin görüşmesinin ardından yerelde ittifakta “prensipte anlaşıldığı” belirtilmişti. Edinilen bilgiye göre görüşmede ittifakın yol haritası çizildi. MHP lideri Bahçeli’nin, görüşmede, “neden iki partinin yerelde ittifak yapması gerektiğine ilişkin daha önce sıraladığı 4 maddeyi anlattığı” da belirtildi. “Türkiye’nin önündeki engelerin milli birlik ve milli dayanışma ruhuyla aşılacağı” vurgulanırken, Bahçeli’nin özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tam anlamıyla tesis edilebilmesi için Ankara, İstanbul ve İzmir’in yerel yönetimlerinin ve Doğu’daki HDP’li belediyelerin “Cumhur İttifakı’nın yönetimine geçmesi gerektiğine” de dikkat çektiği ifade edildi. Görüşmede, iki partinin yerel seçimlere ilişkin partilerin yaptığı çalışmalar hakkında da liderlerin birbirlerini bilgilendirdikleri de belirtilirken, Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yerel seçimde yapılacak ittifaka ilişkin açıkladığı “siyasi kombin” modelini de anlattığı ifade edildi.
 
Bahçeli’nin Erdoğan’a, “siyasi kombinden uyumun anlaşılması gerektiğine” dikkat çekerek, bu modelin gerek adaylar üzerinden gerekse belediye meclis üyelikleri üzerinden sağlanabileceğini dile getirdiği belirtildi. Türkiye’nin “beka sorunu ile karşı karşıya kaldığını” sık sık vurgulayan Bahçeli’nin  31 Mart 2019’a oy kaygısı ile yaklaşmadığını, daha önce Ankara, İstanbul ve İzmir’in CHP-HDP ve İYİ Parti ittifakına geçmesi durumunda yeni hükümet sisteminin tartışmaya açılacağı konusunda da uyarılarda bulunduğu ifade edildi. Bahçeli’nin görüşmede, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tartışmaya açtırmayacaklarını, üç büyük şehrin CHP, HDP ve İYİ Parti birlikteliğiyle kaybedilmesi gibi bir sonucun yeniden parlamenter sistem tartışmalarının gündeme geleceğini ve bu tartışmaların da Türkiye’yi yeni kutuplaşmalara açabileceğini” söylediği ifade edildi. Bahçeli’nin Erdoğan’a, özellikle Doğu illerinde ve üç büyük şehirde, “Türkiye’yi bölmek isteyen güçlerin plesibiti gündeme getiribileceği kaygıları taşıdığını” ifade ettiği ileri sürüldü. 
 
Brunson tepkisini de iletti
 
Görüşmede, geçtiğimiz hafta serbest bırakılan ABD’li Papaz Brunson konusu da masaya yatırıldı. Erdoğan, Bahçeli’yi konu hakkında bilgilendirdi. Bahçeli de Brunson’ın serbest bırakılması yönündeki endişelerini dile getirdi, dava kapsamında ifadesi alınan gizli tanık sisteminin Türk ceza hukukunda yeniden ele alınması gerektiğini  belirterek, “Brunson’ın serbest bırakılmasının vicdanları yaraladığını” söyledi.  
 
‘Meclis’e gelecek’ 
 
Görüşmede,  CHP’nin İş Bankası’ndaki hisseleri de gündeme geldi. Erdoğan, İş Bankası hisselerinin en kısa zamanda TBMM’ye geleceğini söylerken, Bahçeli  görüşmede,  CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devredilmesiyle ilgili herhangi bir adım atılması konusunda destek vereceklerini söylediği belirtildi. Öte yandan Bahçeli’nin, MHP’nin af yasa teklifi ile ilgili de Erdoğan’ı bilgilendiği ifade edildi. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler