Bak şu keçilerin yaptığına
Genç fidanları ve filizleri yiyerek ormanlarda büyük zararlara yol açan keçilerin, Toroslar'da orman üst sınır kotunu 500-600, Uludağ başta olmak üzere Bursa bölgesinde ise 100 metre civarında düşürdüğü bildirildi.
Bursa Orman Müdürlüğü yetkilileri, Bursa ve çevresinin deniz seviyesinden 2 bin 500 metre (Uludağ) yüksekliğe kadar 24 türde ağaç yetişen ender bölgelerden biri olduğunu söyledi.
Bursa, Bilecik ve Yalova'yı kapsayan çalışma alanlarında 759 bin hektarlık orman bulunduğunu, bunun 500 bin hektara yakınının verimli olduğunu dile getiren yetkililer, bölgede gençleştirme, düzenleme çalışmalarının özellikle son 4-5 yıldır artarak sürdüğünü bildirdi.
Bu çalışmalar sürerken ormana zarar veren insanlar, bazı hayvan türleri ve böceklerle de mücadele ettiklerini vurgulayan yetkililer, Türkiye'deki ormanlık alanların en önemli düşmanının kıl keçileri olduğunu anlattı.
Kıl keçilerinin özellikle İç Anadolu ve Toroslar'da ormanlara büyük zarar verdiğini belirten yetkililer, şunları kaydetti:
''Genç fidanları ve yeni süren filizleri yiyerek ağaçların gelişmesine, ormanın yayılmasına büyük oranda zarar veriyorlar. Keçilerle uzun yıllardır mücadele ediliyor, ancak birçok bölgede beklenen ölçüde sonuç alınamıyor. Keçilerin verdiği zarar yüzünden Toroslar'da ormanın üst sınır kotu 500-600 metre düştü. Ormanlık alanların bittiği en yüksek noktaya 'Alp sınırı' adı verilir. Bu sınırdan sonra kayalıklar başlar. İşte keçiler yüzünden bu kayalıklar Toroslar'da artık 500-600 metre daha aşağıdan başlıyor. Ormanlık sınır daha fazla yükselemez oldu. Bursa'nın dağ ilçeleri olan Orhaneli ve Keles bölgesinde de keçiler, ciddi zararlara yol açtı. Uludağ'da da orman sınırı 100 metre civarında düşüş gösterdi.''
Orhaneli ve Keles çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda keçi sayısının azaltıldığını dile getiren yetkililer, ''Keçinin zararı ortadan kalkınca Uludağ'da orman sınırı eski seviyesine doğru ilerlemeye başladı. Bu bölgede keçinin hasarı aza indirildi, ancak Toroslar'da halen binlerce keçi ormanlara zarar veriyor. O bölgede yörüklerin fazla olması keçilere yönelik beklenen sonucun alınmasını zorlaştırıyor'' dedi.
Yetkililer, hayvan yetiştiriciliğinde en kolayının keçi olduğunu belirterek, ''Çünkü besleme maliyetleri bedavadır. Ancak yol açtığı zararlar çok büyük. Birbirinin sırtına binerek bile inanılmaz yüksekliğe ulaşarak filizleri yiyebiliyorlar. Fidan ya da filiz bulamasalar ağaç kabuğuyla beslenebiliyorlar. Keçinin olduğu yerde zarar oluşmaması mümkün değil. Bir şekilde ağaçlara ya da fidanlara zarar veriyorlar'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- CHP'li belediye başkanına siyasi yasak
- 'Büyük bir darbe aldık'
- Para karşılığı diploma
- Çocuk çığlıklarını nasıl boğuyorlar
- Mansur Yavaş konuya açıklık getirdi!
- Bankalar faiz indirimine başladı
- Mısıra alternatif olarak ekildi: 'Bebek gibi bakıldı'
- Narin cinayetine ilişkin adli tıp raporu tamamlandı
- Anneyle ilgili gerçek ortaya çıktı!
- 'Görüşmeye hazırız'