Bakan, başkanıyla GAP'ta ters düştü

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Geçmiş hükümetlerin GAP'a gerekli katkıyı sağlamadığı" iddiasında bulunurken GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, "Önceki bütün hükümetler GAP'a önem vermişler" diye konuştu.

Bakan, başkanıyla GAP'ta ters düştü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.12.2010 - 11:41

GAP İdaresi Başkanlığının GAPtaki gelişmelerin tanıtımı için düzenlediği gezi programına son anda katılmaktan vazgeçen Bakan Yılmaz, geziyle ilgili yazılı mesajında, GAP uzun yıllardan beri her hükümetin yatırım programında yer alan, ancak sonuca götürücü bir stratejiyle yürütülmemiş bir proje olagelmiştir. Bunda geçmiş hükümetlerin yaşadıkları ve ülkeye yaşattıkları ekonomik darlığın olduğu kadar GAPa yönelik yanlış algının da payı büyüktür. Geçmiş hükümetlerden farklı olarak artık bu projeyi uygulamakta ödenek sıkıntımız bulunmamaktadırdedi.

Bakanın bu iddialarına karşın GAP İdaresi Başkanı Karahocagil,Önceki bütün hükümetler GAPa önem vermişler. Bilecik Barajı hariç GAPın tamamı bütçeden karşılanmış. Genellikle yatırım bütçesinin yüzde 6-7si mertebesinde bir kaynak aktarılagelmişdedi.

Öncelik ihmal edilen sulamada

Karahocagil’in GAP’la ilgili verdiği bazı bilgiler şöyle:

9 ilin yer aldığı GAP’ta ülkenin yaklaşık yüzde 10’u yaşıyor.

GAP Master Planı’nın finansman ihtiyacı 2010 yılı fiyatlarıyla 42 milyar lira. 2009 sonuna kadar tahmini 30.5 milyar lira harcama yapıldı.

GAP kapsamında 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralı ile sulama şebekelerinin yatırımı öngörüldü. GAP’ın tamamlanmasıyla 1.8 milyon hektar sulamaya açılacak. Yılda 27 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerji üretilecek.

Toplam istihdamın 3.8 milyon kişi olması hedefleniyor. 1 hektar alandaki sulama 2 kişiye istihdam sağlıyor. Göç verme oranı yüzde 80 azaldı. 2-3 yılda 400 bin hektar sulamayı hayata geçirirsek 800 bin kişiye iş sağlarız.

2009 itibarıyla 9 hidroelektrik santralı tamamlandı. GAP enerji yatırımında yüzde 74 fiziki gerçekleşme sağlandı.

Bölgede 2009 sonu itibarıyla 300 bin hektar alan sulamaya açıldı. 15 baraj tamamlandı. Sulama projelerinin sadece yüzde 16’sı işletmede.

Sulamaya çok büyük kaynak aktarılamadı. 2008 ortasında başlayan GAP Eylem Planı’nın bütçesinin yarısı sulama şebekeleri olarak ayrıldı. Önceliğimiz sulama.

Eylem planında 1.2 milyon hektar alan tapulaştırma hedeflendi.

Eylem planının bir ana değişikliği GAP İdaresi’nin taşınmasıydı.

Turizm ile ilgili master plan çalışması tamamlanmak üzere. Hedef bölgede hem inanç hem de kültür turizmi için destinasyonlar oluşturmak. Bunun için de hizmet sektörünün altyapısının mesleki eğitimlerle iyileştirilmesi lazım. Destinasyonlar arasına Hatay ve Halep’in de katılması planlanıyor.

Kadının geliştirilmesine dönük projede de bölge kaynaklı gönüllü “designer”larımızın hazırladığı kreasyonları Agade markasıyla Mudo’nun 16 dükkânında satıyoruz.

Beklenen ölçüde yabancı doğrudan yatırım yok. Ancak yerli yatırımlarda büyük bir artış var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler