Bakan Çağlayan ekonomiden umutlu

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2009 yılında krizden çıkış ve 2010'da yeni hedefe odaklanmış bir Türkiye olarak, büyüme rakamlarının negatif durumdan pozitife gittiğinin hep beraber görüleceğini belirtti.

Bakan Çağlayan ekonomiden umutlu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.07.2009 - 17:59

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) olağan genel kurul toplantısında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Kanunu'nun TBMM'den 1,5 saatlik rekor sürede geçtiğini söyledi. Çağlayan, ''Bu işin kamera arkasına gidecek olursak, gerçekten moral bozucu anlar oldu. İhracatın ülkenin dinamosu, motoru olduğu bir ortamda böyle bir kanunun çıkması hepimiz için gurur kaynağıdır'' şeklinde konuştu. Yasanın, bir yerde birlik ve beraberliğin de sembolü olduğuna işaret eden Çağlayan, ''Böyle bir yasayla ihracatçı birliklerimizin ve onun üst çatısı olan TİM'in eskisinden daha fazla birbirine kenetlenmesi ve ortak bir anlayışla ülke ihracatını daha fazla nasıl geliştiririz noktasına odaklanması lazım'' dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracatı 2023 yılında yapmaya hazır olduğunu, 2023 yılına gelinmeden bütün sektörlerin ihracatçı birliklerinin el birliğiyle çalışarak 500 milyar dolarlık bu hedefi gerçekleştireceğine inandığını vurguladı. Bugün enflasyonun istenilen seviyelerin altına düştüğüne işaret eden Çağlayan, ancak önemli olanın ihracatın, üretimin, yatırımın artması olduğunu vurguladı. Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: ''Merkez Bankası'na teşekkür ediyorum. Keşke bu faiz indirimlerini 2 sene evvel yapmaya başlasaydı. (İhracat) 132 milyar doları, 152 milyar dolar yapabilseydik. Ben inanıyorum ki, bundan sonra Merkez Bankası faiz düşürmenin korkulu bir şey olmadığını gördü. Merkez Bankası bir yerde kendini test etti. Geçmişte endişe vardı, 'Ben acaba faizleri düşürürsem dışarıya para çıkışı olur mu, acaba enflasyonu artırıcı etkisi olur mu' şeklindeki korkular görüldü ki, bu ortamda test edildi. Zannediyorum Merkez Bankası Para Politikası Kurulu iyi algılamış bir şekilde önümüzdeki dönemde de ihracatçının yolunun açılması konusunda mutlaka görevlerini yerine getirmiş olacaktır.''

Türkiye'nin büyüme rakamlarında ilk çeyrekte yüzde 13,8'lik düşüş yaşandığını da hatırlatan Bakan Çağlayan, bunun kendisi için sürpriz olmadığını belirtti. Zafer Çağlayan, şunları kaydetti: ''Bunu ukalalık yapmak için söylemiyorum. Ocak-Şubat-Mart ayları küresel krizin ağırlığının en fazla yaşandığı aylardır. Tüketici güven endeksi düşmüş, kimsenin para harcamaya cesaret edemediği, kriz çığırtkanlığının yapıldığı bir ortamdı. Böyle bir ortamda tabii ki bu küçülme yaşanacaktı. Mart ayından sonra ÖTV ve KDV'de yapılan indirimler, kapasite kullanım oranlarında ve tüketici güven endeksindeki pozitif gelişmeler var. İkinci çeyrekte, birinci çeyrekten çok daha iyi bir rakam, üçüncü çeyrekte ikinci çeyrekten çok daha pozitif yönde gelişme kaydeden piyasa, 2009 yılında krizden çıkış ve 2010'da yeni hedefe odaklanmış bir Türkiye olarak büyüme rakamlarının negatif durumdan pozitife gittiğini hep beraber göreceğiz.''

Çağlayan, artık kötü günlerin geride kaldığını, haziran ayı ihracatının Kasım 2008'den sonra en yüksek ihracatın yaşandığı ay olduğunu, bunun kendilerine moral ve güç verdiğini vurguladı. 104 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşma noktasında tek yumruk olmak gerektiğini söyleyen Çağlayan, ''Bizim sizlerden beklediğimiz, günde 335 milyon dolar ihracat gerçekleştirmeniz. Olur mu? Bal gibi olur'' diye konuştu. Bakan Çağlayan, 3 yıl içinde ihracatçılar birliğinin personel giderlerinin, birliklerin bütçesinin yüzde 40'ını geçmeyeceğini, buna uymayan ihracatçı birliklerinin de kapatılacağını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bakan Çağlayan'a 1928 tarihli, Arapça yazılı Türk Ticaret Kanunu kitabını hediye ederken, Bakan Çağlayan da Büyükekşi'ye 5910 sayılı ihracat yasasının yer aldığı resmi gazeteyi imzalayarak verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler