Bakan Demir'den gayrimenkul açıklaması

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye genelinde yabancı gerçek kişiler adına kayıtlı 49 bin 338 kat mülkiyeti taşınmaz bulunduğunu belirterek, ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde İsrail uyruklu yabancı gerçek kişilere ait herhangi bir gayrimenkul kaydı bulunmamaktadır'' dedi.

Yayınlanma: 07.10.2009 - 16:33
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin kendisine yönelttiği sözlü sorularını yanıtlayan Demir, temel sorun olarak imar konusundaki yetki karmaşasının ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, ''Bakanlığımızca bu konudaki çalışmaların, TBMM gündemine taşınması yönündeki hazırlıklar tamamlanma aşamasındadır'' dedi.

İmar Kanunu revizyonu çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydeden Demir, cemevlerinin kentsel sosyal ve teknik altyapı tanımı içinde yer almasına ilişkin hususun, çalışmalar kapsamında ayrıca değerlendirileceğini kaydetti. Demir, imar kanunlarında bütüncül bir yaklaşım getirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Demir, bir başka soruyu yanıtlarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonunca kabul edilen Silivri'deki arazi için yapıldığı iddia edilen imar planı değişikliği hakkında İmar Kanunu'na aykırı, imar bütünlüğünü bozan, yoğunluk artırıcı, sosyal donatı alanlarını azaltan ve rant yaratan bir plan değişikliğine yönelik Bakanlığının doğrudan teknik soruşturma açtırma ve inceleme yapma imkanı bulunmadığını söyledi. Demir, bu plan değişikliği hakkında bugüne kadar Bakanlığına yapılan bir başvuru da bulunmadığını kaydetti.

Türkiye genelinde yabancı gerçek kişiler adına kayıtlı 49 bin 338 kat mülkiyeti taşınmaz bulunduğunu anlatan Demir, yabancıların sahip oldukları toprak alanıyla birlikte değerlendirildiğinde toplamının 50 milyon 300 bin 95 metrekare olduğunu, bu alanın 43 milyon 852 bin 596 metrekaresinin taşınmaz alan olduğunu söyledi. Demir, ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde İsrail uyruklu yabancı gerçek kişilere ait herhangi bir gayrimenkul kaydı bulunmamaktadır'' dedi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e yöneltilen bazı soruları da yanıtlayan Demir, operasyon sonrasında kaybolduğu iddia edilen Üsteğmen Fatih Uluğ ile ilgili konunun yargıya intikal ettiğini belirterek, sürecin devam ettiğini, bu nedenle değerlendirme yapmanın uygun olmadığını ifade etti.

Demir, uluslararası ticaret yapan şirketlerin Türk bandıralı gemilerinde görev yapan gemi adamlarının dövizle askerlik hizmetlerinden faydalandırılmalarının Askerlik Kanunu ve Dövizle Askerlik Uygulama Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin amaçlarıyla uyuşmadığını söyledi.

Genel Kurul'da, sözlü soruların yanıtlanmasının ardından, Türk Borçlar Kanunu Tasarısının görüşmelerine geçildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon