Bakan Işık: Tam 300 milyon liramız var... Hadi gelin kullanın
BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOBİ'lere seslendi. Işık, "Tam 300 milyon lira paramız var. Hadi gelin bunu kullanın... Kullanan çok az. Neden?" dedi.
BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hükümet olarak 2016 yılı için 3 katına çıkardıkları KOSGEB desteğine, proje bazlı desteklerin az olmasından yakındı. Işık, "Bizim KOBİ'lerin geliştirilmesiyle ilgili 'KOBİGEL' dediğimiz projemizde tam 300 milyon lira paramız var. Hadi gelin bunu kullanın... Kullanan çok az. Neden? Çünkü, proje bazlı desteklere KOBİ'lerin ilgisi çok az. KOBİ'lere proje dendiğinde hemen korkuyorlar, ürküyorlar. Halbuki proje yapma yeteneği kazanmazsak kalıcı ve sürdürülebilir başarıyı nasıl sağlarız? Benim önerim belki bir sonraki KOBİ Zirvesi'nde bu proje kültürüne odaklanmak olmalıdır" dedi.
"İSTİHDAMIMIZIN YÜZDE 75,8'İNİ İHRACATIMIZIN DA YÜZDE 56'DAN FAZLASINI KOBİ'LER SAĞLIYOR"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB), Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları Yöneticileri(TOSYÖV) ve KOSGEB işbirliği ile düzenlenen '12. Kobi Zirvesi'nin açılışı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla gerçekleşti. Açılış programında bir konuşma yapan Fikri Işık, KOBİ'ler ve girişimciliğin hem Türkiye ekonomisi için hem de dünya ekonomosinin bel kemiği olduğunu belirtti. Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'undan fazlası KOBİ olduğuna vurgu yapan Bakan Işık, "İstihdamımızın yüzde 75,8'ini ihracatımızın da yüzde 56'dan fazlasını KOBİ'ler sağlıyor. Ekonominin bu kadar bağımlı olduğu bir alana çok daha fazla dikkat etmemiz, yakından takip etmemiz, gereken her türlü desteği vermemiz bizim için esastır" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN SON 13 YILDIR KAYDETTİĞİ İLERLEMEDE ASLAN PAYI KOBİ'LERE AİT"
KOBİ'leri toplumun ve toplumsal ekonominin kılcal damarları olarak niteleyen Bakan Işık şunları söyledi:
"KOBİ mekanizması çalışmayan bir ülkenin ekonomik olarak başarı sağlama şansı yoktur. KOBİ'leri dünyada bu kadar kritik konuma getiren en önemli faktörlerden birisi esnek yapıda olmalarıdır. Bu esnek yapılar sayesinde KOBİ'ler gelişen şartlara çok kolaylıkla adapte oluyorlar, kendilerini çok hızlı bir şekilde o şartlara uyarlıyorlar. KOBİ'ler çok hızlı karar alan ve uygulama yeteneğine sahip kuruluşlardır. Bu açıdan Türkiye'nin son 13 yıldır kaydettiği ilerlemede aslan payı KOBİ'lerindir. Türkiye 36 milyar dolardan 158 milyar dolarlık ihracata geldiyse bu Anadolu'daki KOBİ'lerin sayesinde olmuştur."
KOBİ'LERİN KURUMSALLAŞMASI...
Fikri Işık, KOBİ'lerin gelişmesi için hükümet olarak her türlü çalışmayı yürüttüklerini kaydederek, onları güçlendirmenin ve desteklemenin aynı zamanda ekonomiyi ve sosyal barışı desteklemek anlamına geldiğini ifade etti. Işık, "2006 yılında Türkiye'deki KOBİ sayısı 1 buçuk milyon iken şu anda 3 milyona ulaştı. 2006 yılında Türkiye'de ihracat yapan KOBİ sayısı 41 bin iken şu anda 56 bini geçti. Artık KOBİ'lerimiz dünya ile rekabet edebilir seviyeye yükseliyor. Yapılanları önemsiyoruz ancak yeterli görmüyoruz. Bunun için bizim KOBİ'lerdeki bu nicelik artışını nitelik artışıyla taçlandırma zorunluluğumuz var. Nitelikli KOBİ'den kastımız kurumsallaşmaktır. Türkiye'de KOBİ'lerin kurumsallaşması ki çok büyük bir kısmı aile şirketidir; bunların bir an önce kurumsallaşmalarıdır" dedi.
MARKALAŞMA VE TEKNOLOJİYE DAYALI ÜRETİMİN ÖNEMİ
KOBİ'lerde kurumsallaşmadaki eksikliği gördükleri için Kurumsallaşma Desteği Programı'nı başlattıklarını anımsatan Fikri Işık, KOBİ'lerden bu destekten faydalanmalarını istedi. Ayrıca KOBİ'lerin markalaşmaya yönelmesi gerektiğinin altını da çizen Işık, markalaşmanın dünyada katma değeri yüksek ürün için kalite kadar önemli bir unsur haline geldiğini belirtti.
Bakan Fikri Işık, konuşmasında KOBİ'lerin teknolojiye dayalı üretim yapmasının önemine de değindi. Dünyanın hızla 4'üncü sanayi devrimine gittiğini belirten Işık, "Bu devrime Almanlar 'Sanayi 4.0' diyor. Başka ülkelerde başka isimler koyuyor. Ancak akıllı üretim artık dünyada üretimin her alanını kaplıyor. KOBİ'lerimizin 4'üncü sanayi devrimine hazır hale gelmesi gerekiyor. Bu gelişmeler özellikle Türkiye'nin ve KOBİ'lerimizin teknoloji alanına yatırım yapmalarının önemini ortaya koyuyor. KOBİ'lerin teknolojik üretim yapması konusunda ihtiyaç duydukları alanda gerekli çalışmaları yapıyoruz" dedi.
"ÜRETİME DESTEK İÇİN KAYNAK SIKINTISI YOK"
Bu konuda KOSGEB'in verdiği destekleri 2016 yılı için 3 katına çıkardıklarını hatırlatan Fikri Işık, Türkiye'nin üretime destek noktasında kaynak problemi olmadığını söyledi. Işık, "Türkiye'nin üretime destek noktasında kaynak problemi yok. Türkiye'nin verilen kaynakları etkin ve efektif kullanma konusunda birikim eksikliği var. Örnek, bizim pek çok destek programımız var. En çok kullanılan destek programlarınin ilki nitelikli insan kaynağı. Eğer siz işletmenizde bir mühendis çalıştıracaksanız biz ona destek hem de nakit destek veriyoruz. Tanıtım pazarlama desteği veriyoruz... Fuar desteği veriyoruz. Ancak bizim KOBİ'lerin geliştirilmesiyle ilgili 'KOBİGEL' dediğimiz projemizde tam 300 milyon lira paramız var. Hadi gelin bunu kullanın! Kullanan çok az. Neden? Proje bazlı desteklere KOBİ'lerin ilgisi çok az. Şimdi KOBİ'lere proje dendiğinde hemen korkuyorlar, ürküyorlar. Halbuki proje yapma yeteneği kazanmazsak biz kalıcı ve sürdürülebilir başarıyı nasıl sağlarız? Benim önerim belki bir sonraki KOBİ Zirvesi'nde bu proje kültürüne odaklanmak olmalıdır" dedi.
"Biz okumayı değil konuşmayı, dinlemeyi değil eleştirmeyi seven bir toplumuz" diyen Bakan Işık, şunları söyledi:
"Bugün şu anda üzerinde bakanlık olarak en çok çalıştığımız konulardan bir tanesi KOBİ'lere bu proje kültürün kazandırmaktır. Biraz önce sayın başkan kaynaktan söz etti. Kaynak var sayın başkan...Bizim COSME Projemiz var, Horayzin Türkiye'ye 450 milyon Avro katkı sağladılar. 80 milyar avro'luk orada para var. Ancak o paradan pay almak için proje yapmak lazım. Şimdi sivil toplum örgütlerimize sesleniyorum, daha önce odalarımıza, TOBB'a seslendim. Özellikle rica ediyorum; ne olur şu KOBİ'lere proje üretecek mekanizmaları devreye alın. Biz size eğitim desteği verelim, danışmanlık desteği maddi desteği verelim. Ve şu KOBİ'lere proje yeteneği kazandıralım."
Açılış programında TOSYÖV Başkanı Yalçın Sönmez, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, İstanbul Valisi Vasip Şahin de birer konuşma yaptı. Konuşmalarının ardından TOSYÖV Başkanı Yalçın Sönmez, Bakan Fikri Işık ile Vali Şahin'e günün anısına birer plaket verdi. Zirve, açılış konuşmalarının ardından oturumlarla bugün ve yarın devam edecek.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması