Bakandan müfettişlere uyarı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetim elemanlarının güçlü olduğunu ancak hiçbir şekilde zulüm yapma haklarının bulunmadığını belirterek, ''Yani hiçbir şekilde, hiçbir mükellefimize şu veya bu nedenle zulüm etmeyin'' dedi.

Yayınlanma: 16.08.2011 - 09:33
Abone Ol google-news

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı vergi müfettiş yardımcıları atama ve sertifika törenine katılan Bakan Şimşek, yeni ataması yapılan 714 vergi müfettiş yardımcısına seslendi.

Vergi denetim elemanlarının objektif ve adil olması gerektiğini belirten Şimşek, ''Eğer mükellef olmazsa vergiye konu ekonomik faaliyet de olmaz. Dolayısıyla hiçbir şekilde mükellefe başka gözle bakmayın'' dedi.

Girişimci olan, kendi sermayesi ile risk almış, istihdam yaratan mükellefin çok değerli olduğunu ve ülkeye büyük katkılarda bulunduğunu ifade eden Maliye Bakanı, Türkiye'nin petrol kaynaklarının yok denecek kadar az, doğalgaz ve diğer yeraltı zenginliklerinin de son derece sınırlı olduğunu, Türkiye'nin en değerli varlığının insan olduğunu vurguladı.
Bu nedenle girişimcilere sadece saygıyla yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

''En önemlisi bu mükellefimiz tabii ki kazandığı oranda kendi sorumluluğu, Anayasal sorumluluğu gereği memleketimizin kalkınması için katkıda bulunacak ve doğal olarak bunu zaten birçok mükellefimiz dürüst bir şekilde, gönüllü olarak yapıyor. Ama bu işi yeterli düzeyde yapmayanlar olabilir, sizler bu nedenle varsınız. Fakat işinizi yaparken, vergi denetimlerini yaparken mutlaka ve mutlaka mükellefimize bu gözlükle bakmamız lazım. Siz tabii ki güçlüsünüz ama hiçbir şekilde zulüm yapma hakkınız yoktur. Yani hiçbir şekilde hiçbir mükellefimize şu veya bu nedenle zulüm etmeyin.''

 

''Denetime müdahalede bulunmak gibi bir niyetimiz yok''

Vatandaşa kaliteli hizmet sunmanın önemine işaret eden Şimşek, bunun da zaman zaman ölçülebilir olması gerektiğini söyledi.
Bu nedenle yeni dönemde performansa dayalı bir sistemin, objektif kriterlerin ortaya konulması gerektiğini ifade eden Şimşek, ''aslolan hepimizin görevini yaparken, bir yandan 74 milyonun hakkını korumamız, bir taraftan mükellefin haklarını gözetmemiz lazım'' diye konuştu.

Yeni reform öncesi ciddi eksikliklerin bulunduğunu, bütün bu yapılanların ise sistemi iyileştirmeye yönelik çok önemli bir adım olduğunu belirten Şimşek, şimdi tek elden daha verimli bir vergi denetim sistemini getirdiklerini bildirdi.

Bakan Şimşek, ataması yapılan vergi müfettiş yardımcılarına seslenerek, şöyle dedi:
''Ümit ediyorum ki çok daha etkili, çok daha verimli ve performansa dayalı bir sistem söz konusu olacak. Doğrudan doğruya bakana bağlı olmanız, aslında bu yeni yapılanmanın, yeni örgütün oldukça çok güçlü olduğunu ifade ediyor. Bu hiç bir şekilde vergi denetiminin bu dönemde siyasallaşacağı anlamına gelmiyor. Yılda belki aramıza yeni katılan arkadaşlarla 100 bin, belki önümüzdeki dönemde 200 bin denetim raporu yazılacak. Hiç bir şekilde bir bakanınız olarak, hiç bir vergi denetimine müdahalede bulunma gibi bir niyetimiz yok. Böyle bir yapı da kurmadık. Tamamen teknik bir çerçevede bir vergi denetimi götürülecek. Daha önce de böyleydi, bundan sonra da böyle olacak.

Yani her vergi denetim raporu ve incelemesi için ben 1 dakika ayırsam, muhtemelen Maliye Bakanlığındaki mesaimin tamamını bununla harcamam gerekecek. Çünkü yüz binlerce denetim raporundan incelemeden bahsediyoruz.''

Bu çerçevede vergi denetimi hiç bir şekilde siyasallaşmayacağını vurgulayan Şimşek, vergi denetiminin objektif bir şekilde, teknik düzeyde halkın menfaati ne gerekiyorsa o çerçevede yapılacağını bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler