Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu: Herkese eşit hizmet

Bakırköy Belediye Başkanı, sosyal demokrat belediyeciliğin gereği olarak ilçedeki her yurttaşa eşit hizmet verdiklerini söyledi ve projelerini anlattı.

Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu: Herkese eşit hizmet
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.11.2017 - 22:45

İstanbul’un en güzel, tarihi yapılarla süslü ve denize sırtını yaslamış ilçelerinden birisi Bakırköy’ü ve sorunlarını, CHP’li Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu ile konuştuk. Kerimoğlu, yakın zamanda tepki çektiği Bakırköy Spor Vakfı tesislerinin yıkılmasından, sahil yolunun imara açılmasına; aday olmasından verdiği sözlerin ne kadarını hayata geçirebildiğinden, ilçede yaşayan gayrimüslimlerin refahına kadar birçok hassas konuyu açıklığa kavuşturdu.

- Ataköy’de bulunan Bakırköy Spor Kulübü’ne ait tesislerin yıkılması kamuoyunda sesli biçimde tartışıldı. Burada neler yaşandı? Çıkar gruplarından bahsetmiştiniz, kimdir bunlar?

Bakırköy Spor Vakfı’nın kuruluş amacı; Bakırköy Spor Futbol Kulubü’nü maddi olarak desteklemek, Kas Hastalıkları, Görme Engelliler, Zihinsel Engelliler ve Omurilik Felçliler Derneği gibi ilçemizdeki sosyal sorumluluk üstlenen 10 derneği desteklemek ve aynı zamanda çocuklara ve gençlere ücretsiz olarak spor yaptırmak. Fakat vakıf 25 yıldır bu amaçlarının tamamından uzaklaşmış durumdaydı. Üstelik izinsiz ek inşaatlar da yaparak düğün salonu, ocakbaşı restorant, masaj salonu, sauna ve otopark işletmeciliği gibi kâr amacı güden çeşitli faaliyetlerle uğraşır durumda. Bir de üstüne çocuklara ve gençlere ücret karşılığı spor yaptırınca bizde vakıf amacının dışına çıktığı için kaçak yerleri mahkeme kararı ile yıktık.

- Galiba ilçedeki bir diğer tartışma konusu da Ataköy sahillerinin imara açılması. Sahilin yurttaşlara kapatılacağı konuşuluyor?

Bakırköy Ataköy sahilindeki arazinin Turizm Bakanlığı ve TOKİ işbirliği ile satışı yapılmış. İmar ve ruhsat planları ise Çevre Şehircilik ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. Ruhsat işleri ise 2010-2012 yılları arasında verilmiş. Biz bu konuyla ilgili çok ciddi hukuki mücadele veriyoruz. Söz konusu inşaat firmaları bakanlıkların projelerine uygun davrandıklarını söyleyip hukuku da arkalarına alarak yapılaşmayı devam ettirdiler. Buralarla ilgili hukuki mücadelemiz sürüyor. Baruthane Yapılar Topluluğu’nda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Vakfı’nın desteği ile hukuk mücadelesini kazanarak inşaat ruhsatlarını iptal ettik. Ama diğer alanlarda hukuk bize pek destek olmadı. Hukuku eleştirsek de verdiği kararlara göre hareket etmek zorundayız. Yani ruhsat benden önce verilmiş, bana da işin hukuki mücadelesini vermek kaldı.

- Adaylık sürecinde 5 yılda 100 proje ve 5 prestij projesinden bahsetmiştiniz. Bu vaatlerinizin ne kadarını yerine getirebildiniz?

Bazı projelerin yapılabilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) alanına giren yerlerde destek almak zorunda olduğumuzu söylemiştim. İncirli Caddesi’nde hafif raylı sistemle oranın trafiğe kapatılmasını planlamıştık ancak o yol, İBB’nin alanına girdiği için destek alamadık. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nı büyük bir kent meydanına dönüştürülmesi çalışması olacaktı yine orası içinde Ulaştırma Bakanlığı ve Büyükşehir’den destek alamadık. Yine Kenedy Caddesi’ndeki trafiğin yeraltına alınması ve sahilin halkla buluşturulması planı vardı; onun için de izin alamadık. Kentsel dönüşüm konusunda merkez mahallelerde yapıların yüzde 65-70 orta ve ağır hasarlı olduğunu söyledik. Bunun içinde ada bazlı kentsel dönüşüm önerisini getirdik ve binayı yıkıp yenilemek yerine kentin estetiğine uygun yeşil alanları olan ve otopark sorununun çözen bir hedef koyduk maalesef bu da onaylanmadı. Bunu yaparken yüzde 15- 20 imar artışı talep ederek yurttaşların cebinden para çıkmadan çözmeyi planladık. Ancak Zeytinburnu, Bahçelievler, Küçükçekmece, Bağcılar ve Esenler için yapılan imar artış hakkı Bakırköy’den esirgendi.

- Peki neleri gerçekleştirdiniz?

Annelerin çocuklarını bırakacakları kreş sözü verdik şu an 9 kreş, 40 sınıfta 800 çocuğa hizmet veriyoruz. 7 mahallede halk kütüphanesi ve etüt merkezi kurduk, Kartaltepe Mahallesi’nde önümüzdeki hafta mahalle evini açacağız. Yeşil oranını artıracağımızı söyledik 3,.5 yılda 30 bin mektrekare ek yeşil alan sağladık. Abdullah Cömert, Nazım Hikmet, İskender Iğdır ve Soma’da kaybettiğimiz 301 maden işçisi adına parklar yaptık. Her yıl 7 bin çocuğa ücretsiz spor yaptırıyoruz. “Bakırköy’ü Kültür Sanat Merkezi yapacağız” demiştik; 5 tiyatro salonu ve 1 opera salonu ile her yıl ortalama tiyatro ve opera gibi 600 etkinlik yapıyoruz. 3 tane yeni müze kazandırdık. 19 branşta Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan tek belediyeyiz. SGK ile yaptığımız anlaşma ile ücretsiz sağlık hizmeti veriyoruz. Evde sağlık hizmeti ile 7 bin hastaya ulaştık. Aile sigortasını hayata geçirerek her ay düzenli olarak 1300 aileye 350 TL nakit ve 200 TL ayni yardım yapıyoruz. Bunu yaparken evin annesinin hesabına yatırırız ve kimse nereden geldiğini bilmez. Bakırköy Belediyesi Çocuk Masası’nı hayata geçirdik. O masada psikolog ve sosyoloğun yanında baronun da desteği ile aile için şiddet gören ve sokakta sosyal şiddete maruz kalan çocuklara terapi veriyoruz. Kısaca bürokratik engellerin dışındaki sözlerin büyük çoğunluğunu yerine getirdik.

- Bölgenizde çeşitli dini inançlara sahip yurttaşlar yaşıyor. Bunlar için neler yapıyorsunuz?

Bakırköy bir çok etnik ve kültüre sahip yurttaşlarımızın yaşadığı bir yer. Sosyal demokrat belediyeciliğin gereği herkese eşit davranıyoruz. Bölgede yaşayan yurttaşlarımızın desteği ile 6 bin 300 metrekare kapalı alanda 3.5 dönüm üzerine bir cemevi yapıyoruz. Bu cemevini haziran ayında tamamlamış olacağız. Yine Süryani cemaati için bir kilise yapılması planlanıyor. Vatikan Büyükelçisi beni ziyaret ederek kendilerinin de yardımcı olacağını söyledi. Önümüzdeki ay inşaatına başlanacak olan Kilise Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından yapılan ilk kilise olacak. Yine camilerimizin de talepleri doğrultusunda ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

- Görev süreniz içinde iyi ki yapmışım ya da keşke yapmasaydım dediğiniz bir şey varmı?

Gezi direnişçisi Abdullah Cömert adına ve Soma’da yaşamını yitiren maden işçileri adına yeşil alan yapılanmaları yaptığımız için çok mutluyum. Keşke yapmasaydım dediğim bir şey ise yok ama Bakırköy halkına söz vermeme karşı kentsel dönüşüm sorununda adım atamamaktan dolayı üzgünüm.

DEVAM ETMEK İSTERİM

- 2019 için adaylığınız söz konusu mu?

CHP’nin yetkili organları ne görev verirse onu şeref sayar yerine getiririz. Bu; sokak görevlisi olur, ilçe yöneticiliği olur ya da mevcut görevimiz olur... Kişisel olarak yarım kalan işlerimi tamamlamak isterim. İyi bir yöneticilik yaptığımı ve partimi iyi temsil ettiğimi düşünüyorum. Bu görevi yaparken örgütü ile uyumlu parti disiplinine bağlı bir belediyecilik yaptığım kanısındayım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler