Balyoz'daki yakalama emirlerine itiraz

''Balyoz Planı'' davası sanıklarından eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli ile Albay Dursun Çiçek hakkındaki yakalama emirlerine itiraz edildi.

Balyoz'daki yakalama emirlerine itiraz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.07.2010 - 08:33

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen Çetin Doğan, Süha Tanyeli ile Dursun Çiçek'in avukatları Celal Ülgen, Hüseyin Ersöz ve Serkan Günal, yakalama kararlarına ilişkin itirazda bulundu.

Avukatlar, ayrıca, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin heyetine yönelik reddihakim talebini içeren dilekçeyi mahkemeye sundu.

 

İtiraz dilekçesi

Avukatlar Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz tarafından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine Çetin Doğan, Süha Tanyeri ve Dursun Çiçek hakkındaki yakalama emirlerine ilişkin verilen itiraz dilekçesinde, bu kararı veren mahkemenin, dosyanın sanıklarının daha önce tahliye edildiğini ve özgür olmalarının mahkeme kararına bağlı bulunduğunu görmezden geldiği belirtildi.

Mahkemenin, hukukta yok sayılacak bir karar ile yakalama emri verdiği ifade edilen dilekçede, ''Mahkemenin bu kararı hiç kuşkusuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkına da aykırılık oluşturmaktadır. Çünkü mahkemelerin birkaç ay ya da gün aralığı ile birbirine tamamen farklı kararlar vermesi, bir tahliye, bir tutukluluk şeklinde bu kararların değişmesi çıplak gözle dahi görülecek bir Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlalidir. Mahkeme bu ihlali gidermek için bir AİHM kararı beklemek yerine ivedi olarak kendisi bu hatadan dönmelidir'' denildi.

Bu kişilerin kamuoyunda sahip oldukları saygınlık ve geçmişte yaptığı görevler ile düzenli bir aile yaşantısı bulunması hususlarının da tutuklama tedbiri için koşulların oluşmadığını gösterdiği belirtilen dilekçede, mahkemenin kararının keyfi olduğu iddia edildi.

Dilekçenin sonunda, söz konusu kişiler hakkında çıkarılan yakalama emrinin kaldırılması, bu talebin reddedilmesi durumunda dilekçenin bir üst mahkemeye gönderilmesi istendi.

Aynı avukatlar tarafından mahkemeye verilen reddihakim talebini içeren dilekçede ise soruşturmanın başlangıç aşamasında sorguladığı tüm sanıklar hakkında tutuklama kararı veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin üye hakimi Ali Efendi Peksak'ın tarafsız ve bağımsız hareket etmediği hususunda kuvvetli şüphe oluştuğu kaydedildi.

Dilekçede, mahkemenin tensip zaptının hukuka aykırı olduğu ifade edilerek, ''İhsas-ı reyde bulunan, dosyaya mahkemece salıverilme tarihinden sonra tutuklamayı gerektiren herhangi bir yeni kanıt ve belge girmemiş olmasına karşın tutuklama koşulları ile yakalama emri düzenleyen, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun hükümlerini bilerek uygulamayan, tutuklama kararına somut, açık ve doyurucu gerekçe göstermeyip 'kılıf gerekçe' gösteren, hukukun gücünü değil gücün hukukunu uygulayan, böylece yargıçların yansız olması ilkesini çiğneyen hakimler Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü'yü toplu olarak reddediyoruz'' denildi.

 

27 itiraz daha

''Balyoz Planı'' davası sanıklarından emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Tümgeneral Behzat Balta ve emekli Albay Tuncay Çakan'ın da aralarında bulunduğu 27 kişinin daha hakkında çıkarılan yakalama emirlerine itiraz edildi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen Yalçın, Balta ve Çakan'ın avukatı Salim Şen, itiraz dilekçesini verdikten sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarttığını hatırlatarak, ''Bu yakalama emrinin, gerek CMK'nın içeriğine gerekse ruhuna aykırı olması nedeniyle 11. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulunduk'' dedi.

Mahkemenin CMK'nin 98/3 maddesi gereğince yakalama emri çıkardığını belirttiğini söyleyen Şen, şöyle devam etti:
''Bu madde, ancak kaçak olan sanıklar hakkında çıkarılabilecek bir yakalama emrine izin verir. Bizim dosyamızda 102 sanıktan hiçbirisi kaçak durumunda değildir. CMK'nın 247. maddesi kaçak sanıktan ne anlaşılacağını açıklamıştır. Madde, yargılamaya gelmemesi, yargılamayı sürüncemede bırakması durumunda, ancak kaçak sayılacağını, bu çerçevede ancak yakalama emri düzenleneceğine amirdir. Benim müvekkillerimin ve diğerlerinin ellerine ulaşmış bir duruşma tebligatı yoktur. Tebligat yapılmadan, davetiye çıkarılmadan, duruşmada bulunmadıkları hususunda önceden peşin bir önyargı ile mahkemede olmayacakları yönünde yakalama emri çıkarmaları, açıkça yasalara aykırıdır.''

Salim Şen, adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek, ''Bu karar, İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarındaki adil yargılama haklarının tamamına aykırıdır. İnşallah 11. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazımızı değerlendirir. Hukuka uygun, hukukun ruhuna, yasalara, adalete uygun bir karar vererek bu yanlışı düzeltir, bunu bekliyoruz'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''Müvekkilleriniz ne zaman gelecek?'' sorusuna Şen, ''Şimdi müvekkillerimle görüşmeye gideceğim. Benim müvekkillerim her zaman gelmeye hazırdırlar, yasalara her zaman saygılıdırlar, geleceklerdir. Bu konuda hiçbir tereddütleri bulunmamaktadır. Onlar mutlaka bunun gereğini yerine getirecekler'' yanıtını verdi.

''Reddi hakim talebinde bulundunuz mu?'' şeklindeki soruya da Şen, bu konuyu değerlendireceklerini söyledi.
 

Reddi hakim talebi

''Balyoz Planı'' davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 102 kişiden şu ana kadar 53'nün bu karara itiraz ettiği, bunlardan 15'inin de reddi hakim talebinde bulunduğu kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, haklarında yakalama emri çıkarılan 38 kişi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine, 15'i de İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe vererek itiraz etti. İtiraz eden sanıklardan 15'inin reddi hakim talebinin de olduğu bildirildi.

Bu arada, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç'ın tebligat ulaşmadığı için görevinin başında bulunduğu, avukatının ise sadece reddi hakim talep ettiği, yakalama emrine ise şu ana kadar itiraz başvurusu yapmadığı öğrenildi.

Özden Örnek'in avukatı da "İtiraz için başvurumuzu yaptık, süreci bekleyeceğiz" dedi.
 

 

İlgili haber için tıklayınız

DOĞAN, YOĞUN BAKIMA ALINDI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler