Ban Ki-Mun'dan "Basın Özgürlüğü Günü" mesajı
Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekretteri Ban Ki-Mun; "Nerede olursa olsun bilgi ve fikirleri her vasıta ile arama, elde etme veya yayma" hakkının, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde güvence altına alındığını kaydetti. Ban Ki-Mun mesajında, internet erişimine getirilen yasaklardan endişeli olduğunu da vurguladı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) verilerine göre bu yıl içerisinde dünya genelinde 11 basın mensubunun görev başında öldürüldüğünü, 1 Aralık 2008 tarihi itibarıyla 125 basın mensubunun ise hapiste bulunduğunu bildirdi.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Ban, "Nerede olursa olsun bilgi ve fikirleri her vasıta ile arama, elde etme veya yayma" hakkının, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde güvence altına alındığını kaydetti. Ban, "Bu hakkın hayata geçirilmesinde cephenin en önünde yer alan basın mensupları ve medya kuruluşlarını korumanın ne kadar gerekli olduğunu Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle bir kez daha vurguluyoruz" ifadesini kullandı.
Basın mensuplarına yönelik saldırıların dünya genelinde şoke edecek derecede fazla olduğuna işaret eden Ban, şöyle devam etti:
"CPJ verilerine göre sadece bu yıl içerisinde dünya genelinde 11 basın mensubu görev başında öldürüldü... CPJ verilerine göre 1 Aralık 2008 tarihi itibarıyla dünya genelinde 125 basın mensubu hapiste bulunuyor. Bunların bazıları onlarca yıldır hapiste tutuluyor. Hapisteki basın mensuplarının yarısı Çin, Küba ve Eritre'de toplanıyor. Basın mensuplarını gözaltına alan hükümetlerden söz konusu basın mensuplarının temyize gitme ve kendilerini savunma dahil tüm haklarına tam anlamıyla saygı göstermelerini istiyorum."
"İnternet erişimine kısıtlamlardan endişeliyim"
Ban, bazı hükümetlerin internet erişimine getirdikleri kısıtlama ve internet gibi yeni medya uygulamalarını baskı altında tutmalarının da kendisi için bir diğer endişe kaynağı olduğunu kaydetti.
Medya üzerindeki baskıların en yoğun olduğu ülkelerde blog yazarlığının en hızla gelişen habercilik türü olmaya başlamasının şaşırtıcı olmadığını ifade eden Ban, CPJ'ye göre, dünya genelinde hapisteki basın mensuplarının yüzde 45'ini blog yazarlarının oluşturduğunu bildirdi.
Dünya Basın Özgürlüğü Gününün, medyanın küresel sorunları gündeme getirme yönünde oynadığı rol açısından da fırsat teşkil ettiğini kaydeden Ban, "Medyanın, insanların dini, siyasi ve diğer konulardaki neredeyse sabit denebilecek fikirlerine meydan okunmasında yaşamsal rol oynadığını" ifade etti.
Ban, bu yıl, medyanın diyalog, uzlaşma ve karşılıklı anlayışın güçlendirilmesi için oynayabileceği muhtemel rol üzerinde odaklandıklarını kaydederek, "Hükümetlerin bağımsız ve sorumlu medyayı bastırmaya veya engellemeye çalışması aslında ne kendilerinin ne de vatandaşlarının çıkarına hizmet ediyor" dedi.
BM Genel Sekreteri Ban, şunları kaydetti:
"Tüm dünyanın özgür ve ön yargısız bilgiye ulaşması için zor koşullarda çalışan basın mensuplarını Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde saygıyla anıyorum.
Gelin onların özgürlüğünü ve güvenliğini koruyacağımızı bir kez daha teyit edelim ve insan hakları, kalkınma ve barışı sağlamanın ana vasıtalarından birinin özgür ve bağımsız medya olduğunu ilan edelim."
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası