"Ban, raporunu bugün BMGK'ya sunacak"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suriye'de tam gözlemci misyonu kurulmasına ilişkin raporunu bugün BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunacağı bildirildi.

Yayınlanma: 18.04.2012 - 18:37
Abone Ol google-news

BM Sözcü Yardımcısı Eduardo Del Buey, AA muhabirinin, ''Genel Sekreterin, Suriye'ye BM'nin tam gözlemci misyonu kurulmasına yönelik somut önerileri içeren raporunu ne zaman BMGK'ya sunacağını'' sorması üzerine, ''BM Genel Sekreteri Ban, bugün söz konusu raporunu BMGK'ya sunacak ve raporu da BMGK değerlendirecek. Raporda ne gibi unsurların yer aldığı konusunda şu anda bir şey söylemem doğru olmaz, BMGK raporu alınca ne olduğunu göreceğiz'' dedi.

Genel Sekreterin raporu BMGK'ya kendisinin mi sunacağını sorması üzerine ise Del Buey, ''Genel Sekreter Ban, bu gece TSİ 23.30'da New York'ta olacak. O yüzden kendisi bizzat raporu BMGK'ya sunmayacak, rapor bugün BMGK'ya gönderilecek'' dedi.

BMGK'nın yarın BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın yardımcısı Jean-Marie Guennho ile bir toplantı yapacağını ve raporun içeriğini tartışacaklarını bildiren Del Buey, ''BMGK da buna göre karar verecek'' diye konuştu.

BMGK, 14 Nisan'da düzenlediği toplantıda, Suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye ilk etapta 30 kişilik silahsız bir BM askeri gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin 2042 sayılı kararı oybirliğiyle kabul etmiş, kararda BMGK, 6 maddelik Annan planına uyulduğunu denetlemek üzere tam bir BM denetleme-gözetleme misyonunun derhal kurulması konusundaki ''niyetini'' de beyan etmişti. Bu kapsamda BMGK'nın aynı kararında, Genel Sekreter Ban'dan söz konusu misyonun kurulmasına ilişkin somut önerilerde bulunması istenmiş ve söz konusu BM misyonunun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Suriye hükümeti arasında yapılacak danışmaların sonucunda kurulacağı bildirilmişti.

Ban, hafta sonunda Cenevre'de yaptığı açıklamada, BM gözlemci misyonunu tam olarak kurulduğunda 250 kişi civarında personele sahip olacağını bildirmişti.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi de BM'de yaptığı açıklamada, misyonun kurulmasına ilişkin olarak Annan'ın ekibiyle, Suriye yönetimi arasında, teknik bir protokol imzalanmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler