"Baraj düşmediği sürece, AKP bizden destek alamaz"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Anayasa değişikliğinde olmazsa olmaz şartımız seçim barajının düşürülmesidir. Baraj düşmediği sürece, değişiklik diyalog içinde hazırlanmadığı sürece AKP bizden destek alamaz'' dedi.

Yayınlanma: 11.04.2010 - 12:30
Abone Ol google-news

DSP Genel Başkanı Masum Türker, partisinin İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan Ankara Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, seçim barajına değinerek, barajın ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki en büyük engel olduğunu savundu.

DSP'nin barajın düşürülmesinden yana olduğunu ve bu yöndeki önerisini her ortamda dile getirdiğini hatırlatan Türker, anayasa değişikliği çalışmalarının gündemde olduğu bugünlerde yalnızca parlamento dışındaki siyasi partilerin değil çok değişik çevrelerin de bu öneriyi tartışır hale geldiğini söyledi.

''Herkesin ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kullanabilmesi için barajın düşürülmeli, mümkünse tamamen kaldırılmalı'' diyen Türker, anayasa değişikliği taslağını da eleştirdi.
Tam demokrasi için bütün partilerin uzlaşma içinde olması gerektiğini, özellikle anayasa değişikliği gibi hayati bir konuya duyarsız kalınamayacağını belirten Türker, ancak bunun koşulsuz bir işbirliği ve ilkelerden taviz verme anlamına gelmediğini kaydetti. DSP'nin ülkede tam demokrasinin sağlanması için gerekli gördüğü önerileri anlatan Türker, ''Eğer benim bir gün rejimle hesabı olan, geleceği karartan AKP ile işbirliğim olursa bu ülkede yaşamak bana haram olsun'' diye konuştu.

DSP'nin kendi hazırladığı anayasa değişiklik taslağını siyasi partilere götürdüklerini ve özellikle seçim barajının neden düşürülmesi gerektiği konusunu ayrıntılı olarak anlattıklarını da hatırlatan Türker, ''Anayasa değişikliğinde olmazsa olmaz şartımız seçim barajının düşürülmesidir. Baraj düşmediği sürece, değişiklik diyalog içinde hazırlanmadığı sürece AKP bizden destek alamaz. DSP'nin AKP'ye payanda olacağını düşünenler önce kendi akıllarına baksınlar'' dedi.

Anayasa değişiklik taslağındaki Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısına ilişkin maddeleri mevcut haliyle kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Türker, ''AKP seçim barajını yüzde 10'un altına düşürmediği sürece bizden destek alamayacağına göre AKP, BDP ile başbaşa kalır. Referanduma gidecek oyu bile bulamaz. Biz anayasa değişikliğinin tuzağına düşmeyiz ama tam demokrasi için de susmayız, kimse bizden bunu beklemesin'' şeklinde konuştu.


"DSP'yi başka partinin şapkası altına sokmam"

DSP'nin yaklaşan olağan kurultayını da hatırlatan Türker, siyasi partilerin genel başkan değil, başbakan adayı seçtiklerini ifade ederek, partililere ''size iktidar öneriyorum'' diye seslendi. DSP'nin gelecek genel seçimlere yönelik olarak da tek başına hareket edeceğini kaydeden Türker, ''Ben asla DSP'yi başka bir partinin şapkası altında seçime sokmayacağım'' dedi.

Bu arada kongrenin açılışında, doktor, maden işçisi, emekli, öğretmen ve ev kadının temsil eden partililer ellerinde ''Çokça üreteceğiz, hakça bölüşeceğiz'' yazılı pankartla konuşmaların yapıldığı sahneye geldiler. Bu sırada salonda bulunan delegeler de ellerindeki ekmekleri havaya kaldırarak, hep birlikte pankartta yazan sloganı tekrarladılar.

Kongrede, Semih Kaplanoğlu'nun Altın Ayı ödülü alan ''Bal'' filminde rol alan ve DSP'nin Keçiören ilçe teşkilatı yönetim kurulu üyesi olan Ayşe Yücel'e, ''Büşra'' filminin oyuncularından Ayşe Çiğdem Batur tarafından plaket de verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler