Barajlarda su bereketi

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün doluluk tahminlerine göre, Türkiye genelinde barajlardaki su miktarı geçen yıla oranla daha iyi seviyede olacak. Dolayısıyla bu yıl su sıkıntısı yaşanmayacak.

Barajlarda su bereketi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.02.2009 - 10:13

DSİ'nin 2009 yılına ilişkin yaptığı baraj doluluk tahminlerine göre, İstanbul'a içme suyu sağlayan barajların bu yıl ortalama doluluk oranı yaklaşık yüzde 54 düzeyinde olacak.

Ankara'da ise barajlar, geçen yılki seviyelerini koruyacak. Başkentin su ihtiyacının büyük bölümü Kesikköprü Barajı'na gelen Kızılırmak suyundan karşılandığı için kentte su sıkıntısının yaşanması söz konusu olmayacak.

İzmir ve Bursa illerinde ise barajlardaki doluluk oranları geçen yıla yakın değerlerde gerçekleşecek ve bu iki ilde de olumsuz bir durum yaşanmayacak.

Genel olarak barajlardaki su miktarı 2008 yılına göre daha iyi seviyede olacak, dolayısıyla büyükşehirler de dahil olmak üzere ülke genelinde su sıkıntısı olmayacak.

 

Barajların doluluk oranları arttı

İstanbul genelinde 2 Şubat 2009 Pazartesi günü itibariyle içme suyu barajlarındaki mevcut doluluk oranı yüzde 50,7 seviyesinde bulunuyor. İstanbul'daki barajların geçen yılın aynı döneminde yüzde 25,3 olan doluluk oranı, son dönemdeki yağışlarla iki katına çıkmış oldu.

İzmir'de aynı tarih itibariyle doluluk oranı yüzde 13,6, Bursa'da ise yüzde 67,4 dolaylarında bulunuyor. Barajların doluluk oranı, geçen yılın aynı döneminde İzmir'de yüzde 22,8, Bursa'da ise yüzde 27 seviyelerindeydi.

Ankara'da ise barajların doluluk oranı son yağışlarla birlikte az da olsa artarak yüzde 11,7'ye çıktı. Ankara'da geçen yıl aynı dönemde doluluk oranı, yüzde 10,7 düzeyindeydi. Türkiye genelindeki enerji maksatlı barajların ortalama doluluk oranı ise yüzde 70 ile 14 arasında değişiyor.


Sulama ve enerji barajlarında doluluk aynı kalacak

Sulama maksatlı barajların doluluk oranlarınınsa bu yıl, 2008 yılı düzeyinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Akarçay, Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Konya kapalı ve Kızılırmak havzasının kaynak kısımlarında sulamaya verilen su ihtiyacının karşılanmasında sıkıntılar ortaya çıkabileceği ancak gerek çiftçilerin daha önceki yıllardan edindiği tecrübeler, gerekse DSİ ile ilgili kurum ve kuruluşların alacağı tedbirlerle olası sıkıntıların en az zararla atlatılacağı öngörülüyor.

Enerji maksatlı barajlarda, geçen yıla göre bir miktar azalma beklenirken, özellikle hidrolik enerji üretim planlamasına göre bu oran yükselip azalabilecek.

Gediz ve Büyük Menderes havzalarındaki baraj doluluk oranları göz önüne alınarak söz konusu bölgede yer alan barajlarda enerji üretiminin sadece sulama döneminde yapılması hedefleniyor.
 

2008'de yağışlar azaldı

Bu arada, ülke genelinde geçen yıl metrekareye düşen toplam yağış, Türkiye ortalamasından yüzde 22,7 daha az gerçekleşerek 504,1 mm oldu. Geçen yıl meydana gelen yağışlar daha önceki yıllarla karşılaştırıldığında, yağışlar 2007'ye göre yüzde 18,1, 2006'ya göre ise yüzde 19,8 oranında azaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler