Barışa el verdiler

Kore’lerin liderlerinin tarihi buluşmasından ‘Bundan sonra savaş olmayacak’ taahhüdü çıktı.

Yayınlanma: 27.04.2018 - 22:41
Abone Ol google-news

Kore Yarımadası’nda barış umutlarını artıran tarihsel nitelikte liderler buluşması dün gerçekleşti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Koreli mevkidaşı Moon Jae-in’in sınırdaki ateşkes köyü Panmunjom’da bir araya geldiği buluşmada iki lider “Kore Yarımadası’nda bundan sonra savaş olmayacak” taahhüdünde bulundu.

1950-53 yılları arasında, NATO’nun da müdahale ettiği Kuzey- Güney savaşından bu yana kağıt üstünde savaş halinin devam ettiği yarımada bu kez dünyaya barış mesajı veriyor. 2017’nin sonunda Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füze denemesi ve ardından gelen Güney Kore-ABD ortaklığındaki askeri tatbikatlarla gerilen ilişkiler, öngörülmeyen bir hızla yerini yumuşamaya ve yakınlaşmaya bıraktı. Güney Kore’de yapılan Kış Olimpiyatları ile ivmelenen yakınlaşma, Kim’in nükleerden arınma yönünde verdiği mesajlardan sonra yeni bir boyuta ulaştı.

Güney’in sosyal demokrat Devlet Başkanı Moon ile Kuzey’deki genç mevkidaşı Kim, yarımada tarihinde üçüncüsüne tanık olunan, üstelik nükleerden arınma ve barış anlaşması gibi zorlu konularda ilerleme kaydedilen bir buluşmaya imza attı. İki lider dün yerel saatle sabah 9.30’da ateşkes köyü Panjunmon’da buluştu.

‘Artık uykunuzu bölmeyeceğim’

İki ülkeyi birbirinden ayıran sınırın her iki tarafında da fotoğraf veren liderler daha sonra köyün Güney Kore’ye ait kısmında bulunan Barış Evi’ne geçti. Kim, burada ziyaretçi defterine “Yeni bir tarih başlıyor. Tarihin ve barış çağının başlangıcında” yazdı. Güney Kore tarafı Kim’in resmi görüşmede “Tanıştığımıza memnun oldum. Bugün yeni bir barış, refah ve Kore ilişkileri tarihinin yazıldığı yeni bir çizgideyiz. Füze denemeleri sebebiyle sürekli erken uyandığınızı duydum. Bundan böyle uykunuzu bölmeyeceğime söz veriyorum” ifadelerini kullandığını duyurdu.

‘Barış çağı başladı’

Görüşmelerin ikinci turunun ardından iki liderin ortak imzasının bulunduğu bir deklarasyon yayımlandı. Deklarasyonda “Yarımadada bundan sonra savaş olmayacak, yeni bir barış çağı başladı” ifadeleri yer alırken liderlerin yarımadayı tamamen nükleerden arındırmak için çalışmalara başlayacağı belirtildi. “Düşmanca eylemlere son verilmesi ve ABD gibi diğer ülkelerle çok taraflı görüşmelerin sürdürülmesi” gibi konular da deklarasyonda yer alırken Güney Kore lideri Moon’un sonbaharda Pyongyang’ı ziyaret etmeyi kabul ettiği duyuruldu. Liderler, ülkelerinin bölünmesi nedeniyle ayrılmak zorunda kalan ailelerin birleşmesi için bu yıl çalışmalarını hızlandıracaklarını açıkladı. Birleşme faaliyetleri, Kore’nin Japonya’dan bağımsızlığını ilan ettiği 15 Ağustos Ulusal Kurtuluş Günü’nde açıklanacak.

Karşılıklı adım...

Kim ve Moon’un buluşması renkli görüntülere sahne oldu. İlk olarak Güney Kore lideri, Kim’i Güney Kore sınırını temsil eden alana alarak el sıkıştı. Kim, Güney’e adım atan ilk Kuzey Kore lideri oldu. Ardından ise Kuzey Kore lideri bu kez Moon’la birkaç adım atarak Kuzey Kore sınırına geçti. Heyetler arası görüşmelerin ardından ise ikili baş başa çay içti. Kim görüşmeye Kuzey Kore’nin meşhur soğuk noodle’larından getirdiğini söylerken, heyetlerin toplantı yaptığı masa, 2018 yılına işaret eder şekilde 2.018 mm genişliğinde dizayn edildi. Liderler iki ülkeden getirilen toprakların üzerine bir çam fidanı diktiler ve fidanın yanına “Buraya barışı ve refahı ekiyoruz” yazılı bir anıt taş koydular. Liderlere eşlerinin de eşlik ettiği görüşmede karşılıklı kadehler kaldırıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler