Barzani, BDP'yi böldü!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan günlerdir beklenen Diyarbakır buluşmasını gerçekleştirdi.

Yayınlanma: 16.11.2013 - 09:21
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti bugün gerçekleşti. İşte Diyarbakır buluşmasına ilişkin dikkat çeken noktalar...

- Diyarbakır’daki miting için Başbakan Tayyip Erdoğan öğlen saatlerinde kente geldi. Diyarbakır Havaalanı’ndan eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile otobüse bindi. Başbakan’ın otobüsünün önü sık sık partililer tarafından kesildi; yurttaşlar Erdoğan çiftine puşi hediye etti. Başbakan’a ayrıca Yeni Diyarbakırspor forması da hediye edildi.

BARZANİ, ERDOĞAN BULUŞMASINDAN KARELER | FOTO GALERİ

- Erdoğan ilk ziyaretini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne yaptı. Diyarbakır’a Başbakan olarak daha önceki ziyaretlerinin hiçbirinde belediyeyi ziyaret etmeyen Erdoğan’ın ziyareti 11 yıllık iktidarı sırasında ilk olma özelliği taşıdı. Erdoğan’ı belediyeye gelişinde BDP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in yanı sıra Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Hakkari Milletvekili Esat Canan karşıladı.



- Ziyarette Erdoğan ile Baydemir’in bir ara el ele tutuşması da Diyarbakır’dan akıllarda kalacak görüntüler arasında yer aldı. Ziyaret sonrası Ahmet Türk ile gazetecilere açıklama yapan Osman Baydemir, “Çok hoş bir görüşme oldu” derken “Umut ediyorum bu görüşme eşitlik temelinde, özgürlük temelinde, kardeşlik hukuku temelinde nihai ve kalıcı bir barışa da katkı sunmuş olur” diye ekledi. Görüşme sırasında Başbakan ile aralarında esprili bir konuşma da geçtiğini söyleyen Baydemir, “Kendisine, ‘Ben gider ayak siz geldiniz Sayın Başbakanım, daha önce gelseydiniz belki birkaç proje alırdım sizden. Ama hafif raylı sistemimiz tamamen hazır, ihale etme aşamasındayız. Dicle Vadisi Projesi de’ dedim. Projeler Diyarbakır’da belediye, yerel yetkililer ve ilgili bakanlıkların işbirliği inşallah gerçekleşir” dedi. Baydemir, Başbakan’ın da esprili bir yanıt verdiğini söyledi.

- Başbakan Erdoğan’ın belediyeyi ziyareti sırasında BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde 21 yıl sonra Diyarbakır’a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani halaylarla protesto edildi. İl Başkanlığı etrafına “Amed halkı Kürdistan’ı parçalamaya değil, seni ulusal birliğe davet ediyor”, “Kürdistan coğrafyasının kaynaklarını emperyalizme ve onun yandaşlarına peşkeş çekeceğine, Rojawa’ya kapılarını aç da bütünleşelim”, “AKP’de seçim çalışması yapacağına Rojawa halkıyla bütünleş” ve “AKP’nin Amed adayı mı olacaksın gel de gör...” yazılı pankartlar asıldı.



- Erdoğan, belediyenin ardından toplu açılış töreninin yapılacağı Kantar Meydanı’na geçti. Meydana, Erdoğan ve Mesud Barzani birlikte girerken, iki liderin ardından Kürt sanatçılar Şivan Perwerve İbrahim Tatlıses girdi. Vatandaşlar, liderlerin yanı sıra sanatçılara da yoğun ilgi gösterdi, zılgıt çekti. Konuşmalar ve sanatçıların mini konseri sırasında Türk bayraklarının yanı sıra Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’nin bayrağının da açılması dikkat çekti. Bazı vatandaşların Kürtleri simgeleyen sarı-kırmızı-yeşil renkli aksesuarlar kullandıkları görülürken, bir vatandaş da üzerinde “Kürdistan” yazılı forma ve elinde Türkiye ve AKP bayrağı taşıdı.

- Erdoğan’a Diyarbakır ziyaretinde 13 bakan eşlik ederken, bakanlar arasında “Kızlı-erkekli öğrenci evleri” polemiği yaşadığı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da vardı. Arınç’ın oldukça “durgun” olduğu gözlemlendi.

- Diyarbakır'da düzenlenen toplu açılış törenine, Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin yanısıra Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AKP Diyarbakır ve çeşitli kentlerin milletvekilleri, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, il protokolü, işadamları ve vatandaşlar katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler