'Başbakan saygısızlık etmesin'
Sanatçılar, Başbakan Erdoğan'ın "Sanatçılar 10 yıl boyunca ne istedi de yapmadık? Ama bundan sonraki süreç böyle çalışmayacak" sözlerini yorumladı.
Tiyatro sanatçısı Altan Erkekli, "Bir başbakana bu sözleri yakıştıramıyorum, halkı kutuplaştırmaya devam ediyor. Sakin üsluba davet ediyorum kendisini. Sanatçılar her zaman barış, sevgi ve emeğin yanındadır. Sanatçıları aşağılaması çok üzücü. Bu gençlerin özgürlüğüne sahip çıkma isteğini provoke yoluna gitmemeli" diye konuştu.
Erkekli sözlerine şöyle devam etti:
"On yıl boyunca ne istediler de yapılmadı" diyor, ama Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaryosuna yaptığı müdahale bile ortada. "Bizim tarihimizi yansıtmıyor" dedi, senaristin özgürlüğünü kısıtladı. Kültür Bakanlığı'na değerlendirilmek üzere yollanan senaryolar da böyle inceleniyor. Bence tatile çıksın Başbakan, çok çalıştı, çok yoruldu. Çocuklarını, torunlarını alıp tatile çıksın, biraz kendini dinlesin.
BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
Serra Yılmaz - Oyuncu
Şehir Tiyatrosu daha da gelişsin istedim... Devlet Opera ve Balesi kapanmasın istedim... Tüm sanat dallarına desteğin sanatsal ölçütlere göre değerlendirilmesini istedim... Emek sinemasının yerinde kalmasini istedim. Siyasilerin aniden sanat eleştirmeni kesilip sanat eserlerini aşağılayıp, örneğin heykel yıktırmamasını istedim! Çok mu istedim? Hayır, sadece demokratik bir ülkede olması gerekeni istedim.
Siyasiler sanatçılardan alkış beklemeyecekler, sanatçı eleştirmek için vardır toplumda!
Göksel Kortay - Tiyatrocu
Dikkat edilirse ülkemizde genelde siyasi partilerin seçim propagandalarında sanata dair bir söylem yer almaz. Nedense sanat hep geri planda bırakılır, hep göz ardı edilir... Bu durumdan en çok nasibini alan da tiyatro sanatı ve tiyatro oyuncularıdır. Şimdi de Belediye Tiyatroları ve Atatürk Cumhuriyeti'nin kazanımlarından olan Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi yok edilmek istenmektedir. Istanbul gibi bir mega kentte yıllardır opera ve bale izlenememektedir zaten salonsuzluk nedeni ile... O muhteşem Saray Sineması yerle bir edilip AVM olmuştur. Taksim Sahnesi yok edilmiştir. Emek Sineması ve benzeri pek cok kültür, sanat yuvası yerine AVM'ler ya da bir takım başka binalar yapılmak üzere, ya yıkılmıştır ya da yıkım kararı alınmıştır. Atatürk Kültür Merkezi yıllardır işlevsiz hale getirilmiştir. Akibeti henüz belli değildir. Saymakla bitmez. Tüm bunlar utanç tablosudur bir ülke için. O zaman biz sanatçılar da sormaz mıyız ne istedik de yaptınız sanat için diye?
Devlet Tiyatroları'nın, Devlet Opera ve Balesi'nin, Belediye Tiyatroları'nın olmadığı bir Turkiye'yi düşünmek bile istemem. Öyleyse uzun zamandır istediğimizi bir kez daha seslendiriyoruz işte. Sanatçılarin sesine kulak verin; Devlet Tiyatrolarını, Devlet Opera ve Balesini rahat bırakın, bırakın ki sanatlarını yapabilsinler... Yurt dışında da ülkemizin gururu olarak Turkiye'yi tanıtmaya devam etsinler... Sanat ülkenin çatısına destek veren temel dayanaklardan biridir. Olmazsa olmazlardandir. Sanata destek vermek asal kriterlerden olmalidir. Bir ülkenin aydınlık yüzüdür sanat, cağdaşlık simgesidir.
Cem Mumcu - Yazar
AKP veya herhangi bir iktidardan hiçbir şey istemedim. Sanatçı iktidardan uzak olandır. İktidar, bizzat güçsüzlüğü tanımlar. Kaybedecek bir şeyi olan güçsüzleşir. İktidar-sızlıktan başka hiçbir güç iktidarın karşısında direnme iktidarına sahip değildir.
En büyük gücü fani oluşumdan alıyorum. Sokratese seni ölüme mahkûm ettiler dendiğinde doğa da onları demişti. İktidara karşı iktidarını, acı ve ölüm karşısındaki kabullenişinden alıyordu. Acı çekerken acı çekmeyeni hangi acıyla cezalandırıp sindirebilirsiniz ki?
Cahit Berkay - Müzisyen
Sanatçının süreci yoktur. Öncesi, sonrası yoktur. Başbakan'ın pusulasının ibresine göre değişmez, pusulası yoktur sanatçının. İçimizden geldiği gibi hareket ederiz...
10 yıllık iktidarı boyunca ondan hiçbir şey almadık. Bireysel bir konu açıyorsa, ben saygısızlık etmek istemem ama Başbakan saygısızlık etmesin.
Enver Aysever - Yazar
Yandaş sanatçı olunmaz. Sanatçı doğası gereği muhaliftir, muhalif olmayan sanatçı olamaz. Soyuma sopuma baktığımda Sahabattin Ali, Nazım Hikmet, Aziz Nesin gibi isimleri görüyorum, o sebeple de, bunlara alışığım. O yazarlar bizden daha kötü durumdalardı.
Yazarlar adına konuşacak olursam; zaten iktidardan bir şey bekleyen bir yazarın uçucu olacağını, uçup gideceğini düşünüyorum. Başbakan, kendinden bir şey isteyenlere değil, tam tersine hiçbir şey istemeyenlere kulak vermeli. Çok önemli bir nokta; Opera, tiyatro gibi sanat dalları halkın büyük desteiğini almak ve çok alkışlanmak için yapılmaz, Yahya Kemal'in deyişiyle, sanatçılar deruni ahengi sağlar. Bir şairin varlığını hissetmezsiniz ama yokluğunu mutlaka hissedersiniz.
Nilgün Belgün - Tiyatrocu
Sanat ve sanatçı gelişmiş ülkelerde çok önemlidir. Son zamanlarda ülkemizde sanata ve sanatçıya verilen değer azalmış görülmekte ki, zaten doğası itibarıyla duygusal olan sanatçılar da tepki verdi.
Ben özel tiyatroda oynuyorum. Devletten hiçbir şey beklemediğimden tek kişilik son oyunumu kendi cebimden harcayarak sahneledim.
Mario Levi - Yazar
Almanya'dayım ama ülkemde olan her şeyi Twitter'dan takip ediyorum. Tüm gerginliklere rağmen barış dilimde ısrar edeceğim. Tüm ötekileştirmelerin karşısında durduğumuzu söyledik. Bir rüya mı gördük? 10 yıl boyunca iktidardan istediğimizi aldığımız söyleniyor, demek bir umudu yaşamışız..
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza