Başbakan Yunanistan'a gidiyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 14-15 Mayıs tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret edeceğini söyledi.
Estonya'nın başkenti Tallinn'in evsahibi olduğu NATO dışişleri bakanları toplantısında Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitri Druças, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina'ya yapacağı ziyarete, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dahil yaklaşık 10 bakanın katılmasının beklendiğini ifade etti. Davutoğlu, Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşmesinin ardından iki ülke arasında ortak bir bakanlar kurulu gibi bir toplantının da düzenleneceğini kaydetti.
'Bu ziyaret iki ülke ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret'
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bugünkü görüşmede Druças'ın daha önce Ankara'ya yaptığı ziyarette ele alınan konuları gözden geçirme imkanı bulduklarını belirtti. Ankara'da yaptıkları görüşmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina'ya yapacağı ziyarette Türkiye ile Yunanistan arasında yüksek düzeyli stratejik Bakanlar Kurulu toplanmasına karar verildiğini hatırlatan Davutoğlu, "Dün bu ziyaretin tarihini kararlaştırdık. Ziyaret, 14-15 Mayıs tarihleri arasında yapılacak" dedi.
Ziyarete Başbakan Erdoğan ile birlikte aralarında Dışişleri, Ekonomi, Maliye, Dış ticaret, Enerji, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm ile Çevre ve Orman Bakanları'nın da bulunduğu 10 bakanın katılacağını belirten Davutoğlu, "Ortak Bakanlar Kurulu toplantısı olacak. Bu ziyaret Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret ve ilişkilerimizde yeni bir dönemin başlangıcı olacak" diye konuştu. Davutoğlu, yeni dönemde işbirliği ile ekonomik olarak iki ülkenin birbirine entegrasyonunun yanı sıra iki ülke arasında "stratejik vizyon" döneminin de başlayacağına işaret ederek, bunun hem iki ülke için hem de bölgesel işbirliği için "iyi bir haber" olduğunu dile getirdi.
Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Druças ise, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile daha önce her uluslararası toplantıda bir araya gelme kararı aldıklarını anımsatarak, bu toplantıda Başbakan Erdoğan'ın Atina ziyaretinin tarihini kararlaştırdıklarını söyledi. İki ülke arasında yapılacak ortak bakanlar kurulu toplantısına atıfta bulunan Druças, bu toplantının "çok önemli" olduğunu söyleyerek, iki ülke arasındaki işbirliği açısından da yeni bir döneme girildiğini tekrarladı.
'Ermenistan'ın tek taraflı aldığı bir karar ve bu onların takdiridir'
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın dün açıkladığı kararın Ermenistan'ın tek taraflı aldığı bir karar olduğunu kaydederek, "Bu onların takdiridir. Tabii onların kendi sürecine müdahil olmamız düşünülemez. Ama olumlu unsur bu sürecin devam ettiğinin vurgulanmasıdır. Ümit ederiz ki Ermenistan'da ve Türkiye'de en kısa zamanda uygun siyasal ortam oluşur ve süreç kaldığı yerden devam eder" diye konuştu. Sürecin devamında herkesin menfaati olduğunu düşündüklerini ifade eden Davutoğlu, bunun sadece Türkiye ve Ermenistan'ın değil, tüm bölge ülkelerinin ve başta ABD, Rusya ve Fransa olmak üzere tüm uluslararası toplumun kazançlı çıkacağı bir süreç olarak değerlendirdiklerini bildirdi.
"Ama bu kazancın sonuçlarının herkese ve adil dağıtılması lazım. Bu kazançlardan herkesin istifade etmesi lazım" diyen Davutoğlu, hem Türkiye ve Ermenistan'ın ikili olarak, hem Kafkasya bölgesinin hem de Minsk grubunun istifade etmesi gerektiğini vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında yaptığı vurguyu hatırlatan Davutoğlu, Türkiye açısından değişen bir durumun olmadığını, Türkiye'nin başından itibaren protokollerin lafzına ve ruhuna sadakatini hep vurguladığını kaydetti. İki ülke arasında imzalanan protokollerin halen TBMM'de Dışişleri Komisyonunda olduğunu belirten Davutoğlu, "Uygun şartlar oluştuğunda daha ileri adımlar atmaya da hazırız" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuyu ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de değerlendirdiklerini söyledi. Edinilen bilgiye göre, iki bakanın görüşmesinde Clinton'ın, iki ülke arasındaki sürecin devamının öneminin altını çizdiği kaydedildi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, dün yaptığı açıklamada, Ermenistan ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin onaylanması sürecini durdurduklarını, ancak protokollerin altındaki imzaya sadık kaldıklarını söylemişti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık