Başbakan'dan gazeteci yasağı

Başbakanlık Basın Merkezi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı izleyen bazı gazetecilere yasak getirdi. Gerekçesi açıklanmayan kararın kişilere yönelik olduğunu belirten yetkililer, yasağın kişilere yönelik olmadığını söyledi. Yasak getirilen gazeteciler arasında Hürriyet, Milliyet, Akşam ve Evrensel Gazeteleri ile Star Televizyonu'nun muhabirleri bulunuyor.

Başbakan'dan gazeteci yasağı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.11.2008 - 14:00

Başbakanlık Basın Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı izleyen bazı gazetecilere yasak getirdi. Yasağın kurumlara değil doğrudan gazetecilere yönelik olduğunu belirten basın merkezi kararın gerekçesi ise açıklanmadı.

Başbakanlık Basın Merkezi, belirli aralıklarla yaptığı akreditasyon işlemini önceki gün yeniledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın programlarını izlemek için verilecek Başbakanlık Tanıtım Kartı için başvurular kısa bir süre önce istenmişti. Başvurulan tamamlanması ve kartların basımı tamamlandıktan sonra eskileri ile değiştirilmesi için gazetecilere çağrıda bulunuldu. Ancak, kartlarını almaya giden altı gazeteciye, ‘kendilerine kart verilmeyeceği’ yönünde açıklamada bulunuldu. Yasak getirilen gazetecilerin isimleri ise şöyle;
 

Hürriyet Gazetesi'nden Hasan Tüfekçi-Turan Yılmaz, Milliyet Gazetesi'nden Abdullah Karakuş, Akşam Gazetesi'nden Ali Ekber Ertürk Evrensel Gazetesi'nden Sultan Özer ve Star Televizyonu'ndan Fatma Çözen.

 

G-9 Gazeteci örgütleri karar tepkili

9 Gazeteci Örgütleri Platformu, ''Akreditasyondan en fazla şikayet eden bir siyasi zihniyetin, ilkesiz ve ağır akreditasyon uygulamalarına yönelmesini anlamak olanaksızdır'' dedi.

''Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Haber Sen, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası''ndan oluşan platformdan yapılan yazılı açıklamada, kurumları tarafından Başbakanlık muhabiri olarak görevlendirilen ve yıllardır değişik başbakanları izleyen 6 gazeteciye, ''herhangi bir gerekçe gösterilmeden Başbakanlık basın kartı verilmediği'' belirtildi.
''Bu uygulama, muhalif haberler yapan ve sorularıyla Başbakanı rahatsız eden meslektaşlarımızın hedef alınmasından başka bir şey değildir''
denilen açıklamada, gazeteciliğin soru sorma mesleği olduğunun üzerinde duruldu.

''Kamu kurumlarının kapısının soru soran gazetecilere kapatılamayacağı'' ifade edilen açıklamada, şehir dışı gezileri sadece Başbakanlık basın kartı verilenlerin izleyebileceğine ilişkin uygulama da eleştirildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Belli kurallara dayandırılan akreditasyon uygulamalarını anlamak mümkündür, ancak akreditasyondan en fazla şikayet eden bir siyasi zihniyetin ilkesiz ve ağır akreditasyon uygulamalarına yönelmesini anlamak olanaksızdır. Kurumu tarafından Başbakanı izlemekle görevlendirilmiş, gerekli yeterlilikleri sağlayarak, basın kartı almış gazetecilerin Başbakanlık kapısından geri çevrilmesi 'saklanan ya da saklanacak ne var' sorusunu akıllara getirmektedir.''

''Demokratik rejimlerde görülmeyecek bu tür uygulamalara son verilmesi'' istenen açıklamada, ''Meslektaşlarımıza dönük uygulamaları hepimizi hedef almış sayacağımızı ilan ediyoruz'' denildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler