BASE’i 12 bin kişi izledi
Türkiye’nin yeni nesil sanatçılarını ilk kez İstanbul’da Galata Rum Okulu’nda aynı çatı altında buluşturan ve dört gün süren BASE’i yaklaşık 12 bin kişi izledi. Sanat buluşmasını takip eden, konuşma yapan ve gençlerle buluşan sanatçılardan Mehmet Güleryüz, Hande Şekerciler, Murat Germen, Taner Ceylan’a BASE’i sorduk.
Türkiye’nin yeni nesil sanatçılarını ilk kez İstanbul’da Galata Rum Okulu’nda aynı çatı altında bir sergide buluşturan yeni nesil sanat buluşması BASE sona erdi. 20 ilde 31 üniversiteden 108 sanatçıya ait 116 yapıta ev sahipliği yapan sanat buluşması BASE’i yaklaşık 12 bin kişi takip etti. 21-24 Aralık tarihleri arasında 4 gün boyunca birbirinden önemli konuşmacıları ağırlayan BASE Talks ise sanat dünyasını bir araya getirdi. Aralarında Hande Şekerciler, Hera Büyüktaşçıyan, Agah Uğur, Alev Ebuzziya, Ali Kazma, Banu Çarmıklı, Gülsün Karamustafa, Hale Tenger, Mehmet Güleryüz, Murat Germen, Mustafa Taviloğlu, Refik Anadol, Taner Ceylan gibi isimlerin de bulunduğu 75 konuşmacı sanatseverle buluştu.
“BASE’e, Türkiye’nin neresinde olursa olsun yaratıcı genç insanlarımız okulunu bitirdiği o çok önemli kavsakta görünür olsun, takdir edilsin, aileleri gururlansın ve yaratım süreci için cesaret bulsun amacıyla yola çıktık” diyen BASE kurucularından Ali Kerem Bilge, “Geçirdiğimiz son 4 gün içerisinde koleksiyoneri, galerisi, küratorü, sanatseveri ve sanat dünyamızın önde gelen sanatçılarının yoğun ilgisiyle hayalimizin gerçekleştiğini görmenin ve bu sene mezun olacak sanat öğrencilerinin mutluluğuna tanık olmanın verdigi gururu yaşıyoruz. 12 bine yaklaşan ziyaretçilerimizin iyi vakit geçirdiğini görmekten cok mutluyuz” dedi.
Sanat buluşmasını takip eden, konuşma yapan ve gençlerle buluşan sanatçılardan Mehmet Güleryüz, Hande Şekerciler, Murat Germen, Taner Ceylan’a BASE’i sorduk.
Mehmet Güleryüz
Güzel sanatlar fakültesinden mezun olup sanata adım atan gençlerin üzerine dikkati çekmek onların ilk adımda bulundukları noktayı ve kendilerinin kendilerini görmesini, aynı zamanda aynı işi yapanların da gençleri görmesini sağlamak çok önemli. Bu amaçta organizasyonlar var ama burada çok daha geniş bir yelpazeyi bir araya getirmek ve sadece sergilemekle kalmayıp bu genç sanatçıları sanatın, Türkiye’deki sanat ortamının düşünürleri ve sanatçılarıyla karşılaşmalarını ve görüşlerini alabilirliklerini sağlamak yönünden geniş düşünülmüş özenli bir buluşma. Şu ana kadar görüştüğüm kişiler yani bu etkinlikte yer alanlar ve önayak olanlar bunu seneye ve ileriki seneye ne kadar geliştirebileceklerini, bu hareketle nasıl deneyimler elde ettiklerini ve bunlardan nasıl yararlanacaklarını ifade ettiler. Sanat buluşmasının sürmesinin çok isterim ve elimizden geleni de esirgemeyeceğim” diyor.
Hera Büyüktaşçıyan
BASE’in benim gözümdeki en değerli yanı büyük şehir odağını kırıp Türkiye genelindeki sanat eğitimine ve üretimin çeşitliliğine dair bize bir ışık tutması oldu. Gençlerin sergideki görünürlüklerinin yanı sıra bence onlar açısından bu etkinliğin en önemli kısmı düzenlenen konuşma serileri oldu. Sanat üretiminin ve bu yolculuğun başlarında olanlar için kendilerinden önce bu süreci yaşamış olanların deneyimlerinden kendilerine feyz alabilmeleri ve belirli noktalara dair bilinçli olarak yaklaşabilmeleri açısından çok önemliydi. Sadece gençlerin değil, tüm sanat ortamının ihtiyacı olan bir araya gelme oldu BASE.
Murat Germen
BASE farklı yaş nesillerden, yaklaşımlardan ve profillerden insanları bir araya getirdi. Bu yüzden 4 gün süren konuşma serisi şüphesiz ki gayet faydalı oldu genç sanatçılar için. BASE’in her sene yapılması gerektiğini düşünüyorum. Konuşmalarda farklı sanat alanlarından insanların spesifik grup ve zaman dilimlerinde konuşması yanında, çeşitli karma panellere de yer verilmesi gerekir. Yani; sanatçı-yönetici-koleksiyoner, yerleştirme-video-resim-heykel- fotoğraf, genç nesil-orta yaş nesil-kıdemli nesil gibi farklı profilleri aynı konuşmada bir araya getirmek iyi sonuç verecektir. Öğrencilerin işlerinin başında durması ve işlerini anlatma şansı yakalamaları önemli...
Hande Şekerciler
BASE beni çok heyecanlandıran, severek takip ettiğim bir organizasyon oldu. Sanat okullarından mezun olacak genç sanatçı adayları belki de hayatlarında ilk defa böyle kapsamlı bir sergide eserlerini izleyiciyle buluşturdu ve hatta değerli koleksiyonlara dahil etme şansını yakaladı. Üstelik sadece İstanbul’daki sanat okullarında okuyan azınlık değil ülkenin dört yanından gelen öğrenciler BASE ekibinin hiçbir karşılık beklemeden ulaşımdan konaklamaya, sergilemeye uzanan geniş bir aralıkta organize ettiği bu kapsamlı organizasyona dahil olarak büyük bir deneyim yaşadılar.
BASETalks bağlamında gerçekleştirilen konuşmaların hafta içi sabah saatlerinde bile oldukça kalabalık olmasından, bu tip bir aradalıklara ne kadar ihtiyacımız olduğunu da görmüş olduk. BASE umarım önümüzdeki yıllarda da gelişerek devam edecektir.
Taner Ceylan
Yıllardır çevremde yeni gelen sanatçı adaylarına nasıl destek olabileceğimiz konusunda hep bir fikir alışverişi yürütüyoruz. Tüm bu soruları düşünürken böyle bir cevap geldi. Ben BASE Istanbul etkinliğini çok olumlu ve heyecan verici buldum genç sanatçı adaylarının sanat ortamıyla yanyana gelmeleri çok değerli ve onlar için şüphesiz eşsiz bir deneyim. Umarım devamı gelir. Ve hatta her etkinlik ülkenin başka başka şehirlerinde gerçekleşir. Böylece sanatta İstanbul tekelinin de aşılması adına önemli bir adım atılmış olur.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık