Basın Özgürlüğü Günü (!)
Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı bugünü değerlendiriken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve hükümeti basına "fiili baskı" yapmakla suçladı. Cumhuriyet gazetesi ise, "3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü" nedeniyle ilk sayfasında yalnızca, "Basın Özgür mü" şeklindeki bir yazıyı, parmaklıklar ardında resmederek verdi.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü kutlanıyor. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye'de basın özgürlüğü açısından 50 yıl önceye göre bugün bir ilerleme olmadığını söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve hükümeti basına "fiili baskı" yapmakla suçladı.
ÇGD Başkanı Abakay, Türkiye'de basın özgürlüğü açısından 50 yıl öncesinin ve bugünün arasında bir ilerleme "ne yazık ki" göremediğini ifade etti. 50 yıl önce Türkiye'de gazetecilerin, yazarların Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 141 ve 142. maddelerinden yargılandıklarını, şimdi ise Adalet Bakanının verdiği bilgiye göre, TCK'nin 301. maddesinden 740 kişinin mahkum olduğunu hatırlatan Abakay şöyle konuştu:
"Ve yine bugün terörle mücadele yasası ile gazeteciler cezaevlerine atılıyorlar. Bunlar yasal sıkıntılar, bir de vahim olan fiili baskılar var ki bunun kaynağı da hükümet ve Başbakan.
Öyle bir Başbakana sahibiz ki insanlara 'gazete almayın' çağrısı yapabiliyor. Öte yandan yine siyasi erk tarafından gazetelere, televizyonlara mali baskılar sürdürülüyor. Örneğin Sabah gazetesi ve atv'de olduğu gibi; damat yakınlarına satın aldırıyor, ya da Kanaltürk'te olduğu gibi, yakın cemaatlerine satın aldırıp susturabiliyor. Neredeyse Abdülhamit döneminin rekorunu bile kırıyor."
Abakay, bütün bu karamsar tabloya rağmen Dünya Basın Günü'nde düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye'de direnen gazetecilerin olduğunu söyleyerek, "Ve bu karanlık tablo elbette ortadan kaldırılacaktır" diye konuştu.
"Son bir yıla 'basına boykot' çağrısı damgasını vurdu"
"3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü" nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) yapılan açıklamada ise, gazetecilere yöneltilen haksız suçlamaların, hedef göstermelerin ve boykotun son bir yıla damgasını vuran olumsuz girişimler olduğunu belirtildi.
Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde tanımlanan ifade özgürlüğünün, "resmi makamların müdahalesi olmadan kullanılması gerektiği" şeklinde belirtildiği hatırlatılarak, Türkiye'nin bu eksikliği yaşayan ülkeler arasında bulunmasının da dikkat çekici olduğu belirtildi. Açıklamada, "Gazetecilere yöneltilen haksız suçlamalar, hedef göstermeler ve boykot çağrıları, son bir yıla damgasını vuran olumsuz girişimler olarak belleklerde yer etmiştir. Gelişmiş demokrasilerde düşünceyi ifade özgürlüğü algılamasının ülkemizde de yerleşmesi dileklerimizi bir kez daha dile getirirken, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ndeki kurallara uygun yayınların yaygınlaşması beklentilerimizi de anımsatırız" denildi.
Cumhuriyet gazetesinden parmaklıklı tepki
Cumhuriyet gazetesi ise, "Dünya Basın Özgürlüğü" nedeniyle ilk sayfasını rutinin dışına çıkardı. Gazete, Türkiye'deki basına yönelik baskıları, ilk sayfayı eleştirdi. Gazete, ilk sayfasında yalnızca, "Basın Özgür mü" şeklindeki bir yazıyı, parmaklıklar ardında resmederek verdi. İlk sayfanın, sol alt köşesinde ise "Biz susarsak..Kim Konuşacak?" şeklinde bir yazı yer alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık