Başkanlık için Göbels yöntemi
Atilla Kart, Erdoğan’ın yeni anayasa için ‘arama konferansı’ önerisini sakıncalı buldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, yeni anayasa yapımı kapsamında “arama konferansları” düzenlenmesi önerisine, 2011’de kurulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda CHP’yi temsil eden eski Konya Milletvekili Atilla Kart’tan çok sert tepki geldi. Kart, “Sanki 2011 anayasa çalışmalarındaki o toplantılara benzer bir yöntem olacağı izlenimi yaratılıyor. O arama konferansı, Göbels propagandasının yöntemlerinden biri olarak kullanılacak. Devlet nüfuzu, havuz medyası gücüyle tamamen AKP’nin başkanlık sistemi önerisini destekleyen sonuçlar yaratılacak. Bu kamuoyuna ortak akıl gibi sunulacaktır” görüşünü dile getirdi.
Propaganda aracı
Erdoğan, Türkiye için ne kadar “elzem” olduğunu savunsa da, başkanlık sistemine kamuoyu desteğinin istediği düzeyde olmadığını belirten Kart, arama konferanslarının işte bu nedenle bir “başkanlık propagandası” aracı olarak kullanılacağı ifade etti.
AKP’nin, 2011’de masaya otururken, “başkanlık” önerisinin gündemde olmadığını ifade eden Kart, o dönemde yaşananları şöyle anlattı:
“Orada 60 maddede mutabık kalındı. Ama 3 muhalefet partisi de 20+19 madde üzerinde mutabık kaldı. Bu 39 maddenin özelliği şuydu: Baştan sona parlamenter sistemin işlerliğini güçlendiren, o parlamenter sistemde aksayan durumları ortadan kaldıran, yasama denetimini daha icrai hale getiren böylece yasama organının yürütmenin tahakkümünden çıkmasını sağlayan düzenlemelerdi. Zaten bu tablo ortaya çıktığı içindir ki AKP, o zamana kadar ‘sümen altı’nda tuttuğu başkanlık sistemini çıkardı. Yani 3 parti yeni anayasada anlaşıyor paniğiyle başkanlık sümen altından çıkarıldı. Ve o dönem Cemil Çiçek’e verilen görevle komisyon fiilen lağvedildi. Ortaya çıkan 39 maddelik uzlaşmayla kuvvetler ayrılığına ciddi katkı sağlanmıştı. Şimdi gelinen noktada, şu çok net, AKP, anayasa uzlaşma komisyonu zemini araç olarak kullanacak. Ondan sonra kaygım odur ki, burada parlamento içinden 19-20 milletvekili tranfseri dahil her şeyi yapıp 330’u bulup referanduma götürmek. Referanduma bu şartlarda gidildiği takdirde, burada şiddet ve ayrışma ortamının daha da tırmanacak. AKP ve Erdoğan’ın hedeflediğinin bu olduğu çok bariz. Hitler Almanyası ile ilgili açıklamaları da aslında bir şuuraltıdır.”
Eşit temsil
Kart, AKP’nin o dönem masaya getirdiği” başkanlık taslağı”nda, başkana yasama organını feshetmeden, yüksek yargı atamalarına kadar geniş yetki verildiğini, en önemlisi “başkanlık kararnameleri” ile de fiilen “yasama, yasa çıkarma yetkisi” verildiğine dikkat çekti.
Kart, yeniden kurulması tartışılan uzlaşma komiyonunda, muhalefet partilerine çok önemli görev düştüğünü belirtirken, “Eşit temsil ve oybirliği”nde ısrar edilmesini gerektiğini vurguladı.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ Erdoğan “Arama konferanslarını daha geniş planda tutup, halkla bu arama konferansını yapabileceğiz. Yani seçeceksiniz, ondan sonra telefonlarla vatandaşla bu irtibatları kurmak suretiyle, yani bir nevi kamuoyu araştırması da diyebiliriz ama burada vatandaşın diyelim ki anayasanın o maddesiyle ilgili düşüncesi nedir, ne diyor, bunları halkla irtibat kurmak suretiyle... Öyle ufak rakamlar değil yani 500 bin değil sayıyı daha da arttırmak suretiyle. Dolayısıyla toplumsal bir mutabakatın sağlanabileceği bir anayasanın oluşmasına bu arama konferansı çok ciddi bir zemin oluşturacaktır. Bu düşünceyle bunu sizlere ifade etmiş oldum” demişti. |
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi