'Başkanlık sistemi önerisinden vazgeçebiliriz'
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, komisyonda uzlaşma sağlanması durumunda "başkanlık sistemi" önerisinden vazgeçebileceklerini belirtti.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa için muhalefete mart ayı sonuna kadar süre vermesinin ardından AKP de çift seçenekli strateji hazırladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Mustafa Şentop, komisyonda uzlaşma sağlanması durumunda “başkanlık sistemi” önerisinden vazgeçebileceklerini belirtti.
Meclis’te bir grup gazeteciyle soh-bet eden Şentop, partisinin yeni anayasa stratejisini açıkladı. Şentop, kendilerinin yüzde 50 çoğunluğa rağmen Uzlaşma Komisyonu’nda yüzde 25 temsile rıza gösterdiklerini belirtti. Kendi önerilerini sunmaları durumunda hazırlayacakları metne, komisyonda muhalefetle uzlaşılan maddeleri koyup koymayacakları yönündeki soru üzerine Şentop, bu durumda tamamen AKP tercihini yansıtan bir metni tercih edeceklerini, hatta Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakata varılan maddeleri de yeniden kendi görüşleri doğrultusunda değiştirebileceklerini kaydetti.
Şentop, 330 oya nasıl ulaşacaklarını da şöyle anlattı: “AKP teklifini sundu; o zaman 82 Anayasası’nı mı tercih ediyorsunuz, yeni anayasayı mı tercih ediyorsunuz? Milletvekille-rine bunu soracağız. Milletvekilleri bunun kararını versinler. 82 Anayasası’ndan bu daha iyi di-yenler oyunu verir.”
Milletvekili transferi kapısının aralanacağı eleştirilerinin anımsatılması üzerine de Şentop, kendilerinin özel girişimi olmayacağını, ancak partiye gelmek isteyen olursa da buna da bir şey söylenemeyeceği görüşünü savundu. Tek başına sunmaları durumunda “başkanlık sistemi” önerisinin tekliflerinde yer alacağını kaydeden Şentop, yaptıkları kamuoyu anketlerinde başkanlık sistemine desteğin yüzde 45’lere çıktığını söyledi.
Anayasanın değiştirilemeyen ilk 3 maddesi üze-rinde bazı ifadelerle ilgili “rötuş” olabileceğini, bunun da hiçbir parti açısından sorun yaratmayacağını tahmin ettiğini belirten Şentop, “Toplumun huzuru, milli dayanışma diyor, bunlar ne demek. Bunlar düzeltilebilir. Ama mesela şu anda ‘Devletin dili Türkçedir’ diyor. Devletin dili ne demek? Hukuki bir tabir değil. 1961 Anayasası’nda resmi dil deniliyor. Bu böyle olabilir” dedi.
Anayasadaki “Atatürk milliyetçiliği” kavramını da eleştiren Şentop, bunun 61 Anayasası’nda olmadığını, 82 A nayasası’na askerle-rin koyduğunu ifade etti. Şentop, yeni anayasada devletin şeklinin “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti” olarak tanımlanabileceğini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?