"Başkanlık sistemi, problemlerimizin panzehiridir''

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni anayasa çalışmalarının başlayacağını belirterek, ''Türkiye daha iyi bir tabloya gelecekse benim her zaman savunduğum başkanlık sistemi, problemlerimizin panzehiridir'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2011 - 11:45

Kuzu, Kayseri Düşünce ve Atılım Derneğinin (KAYSERİDER) DSİ sosyal tesislerinde düzenlenen kahvaltı programında hemşehrileriyle bir araya geldi. Programda konuşan Kuzu, Türkiye'nin gelişip kalkınması ve dünyanın en büyük ülkeleri arasında yer alabilmesi için parlamenter sistemden vazgeçilerek Başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kuzu, Türkiye'de istikrarın ve kalkınmanın hep tek başına iktidarlar döneminde yaşandığını, iniş ve kaos dönemlerinin ise hep koalisyon dönemlerinde yaşandığını belirtti. Kuzu, şöyle devam etti:

''İstikrar Türkiye de hep tek başına hükümetler döneminde olmuştur. Menderes çalışmış koalisyon yemiş, Demirel çalışmış koalisyon yemiş, Özal çalıştı koalisyon yedi, şimdi ise Başbakanımız Tayyip Bey çalışıyor koalisyon yemeye hazırlanıyor. Türkiye'nin tablosu bu. Türkiye, daha iyi bir tabloya gelecekse benim her zaman savunduğum başkanlık sistemi, problemlerimizin panzehiridir. Bunu inanarak, güvenerek söylüyorum. 30 yıldır bunu söylüyorum ama anlatamadık derdimizi, bir daha söylemek istiyorum, yeni bir anayasa yapıldığı zaman Anayasa Komisyonu Başkanı olarak, Başkanlık sistemini sonuna kadar savunurum. 'Ben çalıştım ama olmadı' derim. O akıbet inşallah olmaz, fakat benim 50 yıldan beri Türkiye'de gördüğüm siyasi atmosfer budur. Türkiye dalga gibi bir iniyor bir çıkıyor. Koalisyonlarla yukarıya doğru kuş gibi yükselip uçamıyor. Koalisyonlarda ortaklık anlayışı zayıf, İsveç, Norveç gibi nüfusları çok az olup, problemleri az olan batı ülkeleri örnek gösteriliyor. Oysaki bu ülkelerin yüzölçümleri ve nüfusları az olup, Türkiye ile kıyaslanamazlar.

Şimdi yeni bir Anayasa yapacağız, hazırlıklarımız var, bu parlamenter model hiçbir ülkeye fayda sağlamamış. Yani Fransa'da 70 senede 103 hükümet kurulmuş, perişan olmuş. Fransa daha sonra yarı başkanlık sistemine geçerek, biraz kendine gelebilmiş. Şu anda ise biz 61. Hükümeti kurduk. Dostlar, normal şartlarda 61. Hükümeti, Cumhuriyetin 88'inci yılında değil de 240'ıncı yılında kurmamız gerekiyordu. Bunlar bizim asıl dertlerimiz.''


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler