Batılı diplomatlara da gözlem izni yok
AGİT PA’nın iki gözlemcisine giriş izni vermeyen Türkiye, bu defa da 11 ülkeden 24 diplomatın kısa dönemli gözlemciliğine izin vermedi.
Türkiye, yapısal sistem değişikliğini oylayacağı için başta AGİT seçim misyonu olmak üzere uluslararası örgütlerin gözlemci olarak yakından takip etmeye hazırlandığı 24 Haziran seçimlerinde bu defa da Batılı diplomatlara geçit vermedi. AGİT PA gözlemciler listesinde yer alan 2 kişinin ülkeye girişine izin verilmemesinin ardından Ankara, son anda AGİT seçim misyonu çerçevesinde 11 ülkeden 24 diplomatın da yerel gözlemci olarak görev alması için yapılan başvuruyu reddetti. Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’de görev yapan diplomatlara gözlemcilik izni vermemesi şaşkınlıkla karşılandı. Türkiye’de ilk kez “başkanlık sistemi”ne göre cumhurbaşkanı seçileceği için bu defa uluslararası gözlemciler Türkiye’deki gözlem misyonunda “tam ölçekli” izleme kararı aldı ve bu çerçevede AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB) bünyesinde, AGİT PA ve AKPM üyeleri seçimi gözlemlemek üzere hazırlıklarını tamamladı. Çoğu kısa dönemli yerel kadrodan oluşan 350’den fazla gözlemci için hazırlıklar sürerken bunların arasında 11 ülkeden de diplomatın yer alması için geçen hafta Ankara’dan kısa dönemli gözlemcilik izni istendi. Ankara ise bu talebe yanıtını son anda; 21 Haziran günü olumsuz yanıt verdi ve bu talebin “Çıkar çatışması yaratacağını” belirtti. Ankara’da fiilen görev yapan diplomatların talebininin AGİT gözlem misyonları için olağan olduğunu belirten bir gözlemci, “Rusya bile seçimlerde yüzlerce diplomata gözlemci statüsü tanırken Türkiye’nin bunu tanımaması hayal kırıklığı yarattı. Bunun mutlaka karşılığı olacaktır ve Türk diplomatlar da benzer yaptırım ile karşılaşacaktır” yorumunda bulundu.
Türkiye’nin gerekçesi
AGİT PA’nın 2 gözlemcisine Türkiye’ye giriş izni verilmemesiyle ilgili olarak ise Türk kaynaklar “PKK yandaşlığı ve Türkiye karşıtlığı”nı gösterdi.
Diplomatlar için olağan Cumhuriyet’e konuşan Batılı diplomatlar Ankara’nın son anda gözlemcilik taleplerini reddetmesininin hayal kırıklığı yarattığını belirtirken, “Bu sıradışı bir talep değil, gayet olağan bir talep ve asıl garip garip olan son anda reddedilmesi” yorumunu yaptı. Kaynaklar, çok sayıda Türk diplomatın da yurtdışında seçimlerde gözlemcilik yaptığını anımsattı. Dışişleri Bakanlığı ise bu red kararı ile ilgili sorumuzu yanıtsız bıraktı. DKİHB Basın Sözcüsü Thomas Rymer, Cumhuriyet’in sorusu üzerine, “DKİHB’nin yerel gözlemci olarak atama talebine 11 ülkenin büyükelçiliği olumlu yanıt verdi fakat bu kişiler YSK tarafından akredite edilmedi. DKİHB’nin seçim gözlem misyonlarında düzenli olarak diplomatik kadro görev alır” bilgisini paylaşt |
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık