BDP'nin yol haritası
PKK'nin 8 Mayıs'ta sınır dışına çekilmeye başlamasıyla birinci aşamanın tamamlanmasının ardından BDP; PKK ve Abdullah Öcalan'ın talepleri doğrultusunda 'yasal-anayasal düzenlemeler ve demokratikleşme yasalar'olarak adlandırılan ikinci aşama için 'yol haritası'nı hazırladı.
BDP’nin öngördüğü yol haritası şöyle:
Tedirgin Kürtleri ikna: “Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa Hamlesi” adı altında bugünden itibaren 45 il 74 bölgede, milletvekilleri, parti il ve ilçe yöneticilerinden oluşan 5’er kişilik komisyonlar oluşturularak, Kürt kamuoyunu bilgilendirecek toplantılar yapılacak. Süreçle ilgili “kaygılı” Kürtler ikna edilecek. Sivil toplum örgütlerinin de katılacağı bu toplantılar 10 Mayıs’ta tamamlanacak.
Kürt konferansları dizisi: Kürtlerin taleplerinin tartışılacağı “Barış ve Çözüm Konferansı” adı altında, Ankara, Diyarbakır, Erbil ve Avrupa’da, tüm kesimlerin katılımıyla Kürt konferansı düzenlenecek. Toplantılara Irak, Suriye, İran’daki Kürt temsilcilerin yanı sıra AB ülkelerinden de katılımın sağlanması planlanıyor.
Akil insanlar ve Meclis komisyonuna “gözlemci” rolü: BDP, 2 ay olarak açıklanan Akil İnsanlar Komisyonu’nun görev süresinin uzatılması ve “sürecin tarafsız gözlemcisi” olmasını, Öcalan ve PKK ile “doğrudan” görüşmeler yapabilmesini de istiyor. BDP, Meclis’te kurulan “Çözüm Komisyonu”nun klasik Meclis Araştırma Komisyonu gibi algılanmaması, komisyonun tüm taraflarla görüşmesinin önünün açılmasını talep ediyor.
BDP örgütlerine aktif rol: Çekilme sırasında “yol kazası” olmaması için BDP il ve ilçe örgütleri “aktif rol” alacak. Özellikle provokasyon olasılığına karşın, örgütlerin duyarlı olmaları sağlanacak.
Yol temizliği: İkinci aşamanın en kritik bölümünü, BDP ve PKK’nin “demokratikleşmeye dönük yol temizliği” olarak nitelendirdiği yasal ve “yeni dönemin inşaası” olarak nitelendirdiği “yeni anayasa” süreci oluşturacak. “Yasal değişiklikler” kapsamında, Terörle Mücadele ve Türk Ceza Yasası değişiklikleri ilk talepler arasında yer alıyor. Başta BDP milletvekillerinin de hakkında dava açılmasına neden olan terör suçuyla ilgili hükümlerin yasalardan temizlenmesi, seçim barajının kaldırılması ya da yüzde 3-5 sınırına çekilmesi, BDP’nin de seçimlerde “Hazine yardımı” almasının sağlanması, koruculuk sisteminin kaldırılması ve son aşama olarak da silah bırakan PKK’lilerin “evlerine dönüşü” ve “siyaset yolunun açılması”na dönük yasal düzenlemeler için Meclis’te hızla adım atılması talebi bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza