Beethoven 9. Senfoni'yle görkemli açılış

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) ilk festivali İstanbul Müzik Festivali önceki akşam Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış töreni ve konserle 40.kez başladı.

Yayınlanma: 01.06.2012 - 12:42
Abone Ol google-news

Açılış töreni ve konser, A Haber tarafından HD olarak canlı yayımlandı ve Borusan Holding tarafından Kadıköy Caddebostan, Galata Meydanı ile Bebek Parkı’na kurulan dev ekranlardan ve www.borusan.com web sitesi üzerinden de canlı olarak izlendi.

Sunuculuğunu Ceylan Saner’in üstlendiği İstanbul Müzik Festivali 40. Yıl Açılış Töreni, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşmasıyla başladı. Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, 40 yıldır klasik müziğin dünyadaki en seçkin örneklerini ve önde gelen yıldızlarını İstanbul’da müzikseverlerle buluşturan sanatseverler için dünyaya açılan bir pencere olan festivalin bugün, yalnızca nitelikli konserler düzenlemekle kalmayıp aynı zamanda uluslararası arenada ortak yapımlara imza attığını, bestecilere verdiği eser siparişleriyle sanat üretimini desteklediğini hatırlattı. Eczacıbaşı; “40. festivalin teması “umut ve kahramanlar” 1973’ten bu yana kesintisiz olarak düzenlediğimiz bu festivalin, İstanbullu sanatseverlere her yıl yenilenen bir umut verdiğine, insanlığı yücelten değerlerin güçleneceği bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunduğuna inanıyoruz” sözleriyle zevkli bir festival diledi. İKSV’yi bugünlere taşıyan babası Nejat Eczacıbaşı, amcası Şakir Eczacıbaşı, Aydın Gün ve Cevza Aktüze’yi rahmetle andı.

Hüseyin Sermet ise, ödülün gecikmişliğini ima ederek; “Andante Dergisi’nden bu ay aldığım ödülün ardından bu ödül Türkiye’de aldığım ikinci ödül oldu. Şu anda huzurlarınız da bu ödülü almaktan büyük gurur duyuyorum” diyerek duygularını dile getirdi.

Bugüne kadar 3 bine yakın gösteriyle, Türkiye'den ve yurtdışından 40 bini aşkın sanatçıyı ağırlayan festivalde 2006 yılından bu yana sponsorluğunu Borusan Holding’in üstendiği İstanbul Müzik Festivali’nin kırkıncısı, 31 Mayıs Perşembe bu yıl 25 gösteri yer alacak. 31 Mayıs–29 Haziran tarihleri arasında 750’nin üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayarak klasik müzikseverlere yine dopdolu bir haziran ayı yaşatacak.

Törende daha sonra Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Müzik Festivali’nin yedi yıldır sponsorluğunu üstlenen Borusan Holding’e teşekkür plaketini takdim etti. Plaketi Borusan Holding adına teslim alan Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu BaşkanıZeynep Hamedi; “Kuruluşundan bu yana destek verdiğimiz ve kendimizi bir parçası olarak gördüğümüz İKSV’nin 40. yılının heyecanını Borusan Grubu olarak biz de paylaşıyoruz” sözleriyle festivale verdikleri değeri ifade etti.

Törende ayrıca İstanbul Müzik Festivali’ne en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorlarından Türkiye İş Bankası adına Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, Boeing Ticari Uçaklar adına Türkiye İletişim Danışmanı Ufuk Şenol, Mercedes-Benz Türk AŞ adına Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurzve Zorlu Gayrimenkul AŞ adına Pazarlama ve İletişim Müdürü Didem Yanaray’a da birer teşekkür plaketi sunuldu. Plaketleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

İstanbul Müzik Festivali ’nin her yıl Türkiye’de klasik müzik üretimine büyük katkıda bulunan sanatçılara verdiği “Onur Ödülü” bu yıl, ünlü piyanist Hüseyin Sermet’e takdim edildi. Hüseyin Sermet’e Bülent Eczacıbaşı tarafından sunuldu.

40. İstanbul Müzik Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne ise, bu yıl, besteleri büyük orkestra ve yorumcuları tarafından seslendirilen, orkestra, oda müziği, koral ve opera eserleriyle yaşayan en önemli müzik adamlarından Giya Kancheli’ye sunulacak. Giya Kancheli’ye ödülü, İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine bestelediği “Lingering” başlıklı senfonik yapıtının, 11 Haziran Pazartesi günü saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecekdünya prömiyerinin öncesinde takdim edilecek.

40. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri

40. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri’nde insanlığın “özgürlük, eşitlik, kardeşlik” gibi yüce ideallerini anlatan, Beethoven’ın anıtsal eseri 9. Senfoni seslendirildi. Görkemli konserde Türkiye’nin dünya sahnelerindeki ünlü şancıları, soprano Simge Büyükedes, alto Ezgi Kutlu, bas Burak Bilgili ve tenor Murat Karahan’a, Sascha Goetzelyönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Cem’i Can Deliormanyönetimindeki Kültür ve Turizm BakanlığıDevlet Çoksesli Korosu eşlik etti.

Açılış töreninde konuklara basın sponsorları Cumhuriyet Radikal Gazeteleri de festival eklerini ücretsiz olarak dağıttılar.

Festival’de bugün

Dünyanın en iyi orkestraları arasında sayılan Viyana ile Berlin Filarmoni orkestralarının üyelerinden oluşan, Viyana-Berlin Oda Orkestrası, ELİG Ortak Avukat Bürosu ve Enerjisaeş sponsorluğunda festivalin konuğu oluyor. 1 Haziran Cuma akşamı (bugün) Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda saat 20.00’de başlayacak konserde, orkestra, günümüzün en prestijli keman virtüözlerinden Anne-Sophie Mutter’e eşlik edecek. Anne-Sophie Mutter konserde, dünya prömiyerini Kasım 2010’da New York’ta gerçekleştirdiği, müzik eleştirmenleri kadar dinleyicilerin de beğenisini kazanan Wolfgang Rihm’in Lichtes Spiel adlı yapıtının Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek. www.Muzik.iksv.org


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler