Beklenmeyen misafir "su maymunu"
Edirne'de kemirgenlerin en büyüğü olarak adlandırılan ''su maymunu'' yakalandı.1 metrelik boyu ve 5 kilogramlık ağırlığıyla görenleri şaşırtan maymun dev bir fareyi andırıyor.
Bulgaristan'daki yetiştirme çiftliklerinden kaçıp Meriç ve Tunca nehirlerini takip ederek Edirne'ye ulaştığı sanılan Güney Afrika kökenli ''su maymunu'', Edirne Çevre ve Orman Müdürlüğü bahçesinde yakalandı.
Dev bir fareyi andıran su maymunu 1 metrelik boyu ve 5 kilogramlık ağırlığıyla görenleri şaşırtıyor.
Edirne Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, Türkiye'de bu türün ilk kez canlı olarak yakalandığını söyledi.
Su maymununun Çevre Orman Müdürlüğünde kafes içinde koruma altına alındığını ifade eden Bülbül, ''Bugün beklemediğimiz bir misafirimiz geldi. Çevre Orman Müdürlüğü Meriç Nehri'ne yakın olduğu için su maymunu nehirden çıkarak, müdürlüğümüzün bahçesine kadar gelmiş. Biz de onu yakalayarak koruma altına aldık. Gıda ve su verildi. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde bu hayvanlar hakkında araştırmalar yapıldığını biliyoruz. Biz de bu nedenle üniversitemizde bu konuda çalışan bilim adamlarına haber verdik'' dedi.
Su maymununun yakalanmasının bilimsel çevrelerde de heyecan yarattığını belirten Bülbül, incelenmesi için Trakya Üniversitesine gönderileceğini kaydetti.
Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan da su maymununun Türkiye'de ilk kez canlı olarak yakalandığını söyledi.
Su maymununun bitkiyle beslendiğini ve kemirgenlerin en büyüğü olarak bilindiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özkan, bu tür bir canlının Edirne'de daha önce de 2 kez ölü olarak bulunduğunu anımsattı.
Bilimsel araştırmalar için kullanılacak
Yakalanan su maymununun bilimsel araştırmalar için kullanılacağını ifade eden Özkan, şunları söyledi:
''Daha önce ölü olarak bulunan bir su maymununun karnındaki embriyo halinde bulunan yavrularını görme fırsatımız olmuştu. Ama bildiğim kadarıyla da ilk defa canlı olarak yakalanıyor. Eskiden su maymunları Avrupa'da çiftliklerde kürkleri için yetiştiriliyordu. Şimdi bu kürklere rağbet kalmadı. Bu çiftliklerden bırakılan veya kaçan hayvanlar nehir kenarlarında üremeye başladı.
Bunlara fareler grubunun en büyüğü diyebiliriz. Bu hayvanların erginleri 14 kiloya kadar ulaşabiliyor. Fareye benzediklerinden zaman zaman öldürülüyorlar. Aslında bu hayvanlar saldırgan değildir. Aksine uysal hayvanlardır. Şimdi yakalanan bu hayvan ilk kez canlı olarak bulunduğu için bazı araştırmalar yapılacak. "
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!