Bendevi Palandöken'den uyarı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı borcunun yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasadan yararlanmak isteyenlere uyarıda bulundu.

Yayınlanma: 08.09.2009 - 11:55
Abone Ol google-news

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı borcunun yeniden yapılandırılması için verilen sürenin dolduğunu hatırlatarak, "Kredi kartı borcundan kurtulmak isteyen vatandaşımızın son derece önemli olan bu yasadan yararlanması için sürenin bankalar tarafından değil, BDDK tarafından 1 Ocak'a kadar uzatılması gerekir" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, toplam 3.1 milyar liralık kredi kartı borcunun sadece yüzde 8'lik bölümünün yeniden yapılandırma için başvurmasını halkın sıkıntı içinde olmasına bağlayarak, şöyle konuştu:

"Piyasa sıkıntı içinde, esnaf dört gözle bayramı bekliyor. Daha yeni yeni hasat parası piyasaya girmeye başladı. Para kazanan bir kredi kartı borçlusunun ilk yapacağı iş, aylık ortalama yüzde 4,5 olan kart faizlerinden kurtulmaktır. Bakın bir hafta içinde 3.1 milyar takipteki borcun yüzde 25'i, 874 bin kart borçlusunun yüzde 30'u başvuru yaparak borcunu yapılandırıyorsa, süreyi 01 Ocak 2010'a kadar uzatarak tüm borçlular için fırsatın devam ettirilmesi gerekiyor. Burada görev BDDK'ya düşüyor."


"Vatandaş bari iki bayram arası rahat etsin"

Sorunlu kredi kartı sayısının aslında 2 milyonu geçtiğini, birkaç bankanın 15 gün daha süre uzatımına gitmesinin yeterli olmayacağını belirten Palandöken, "Ekonomik olarak sıkışan vatandaşımız çaresizlikten kredi kartı tefecilerinin eline düşmüştür. Amacının dışında çalışan bu kişilerin de engellenmesi gerekiyor. Ama sonuç itibariyle bu ülkenin insanı kredi kartlarına çok büyük fahiş faizler ödemiştir. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ile Avrupa Birliği faiz oranlarına bakıldığında hala çok yüksek oranda faiz ödediğimizi görebiliriz. Artık bankalarımızın da Merkez Bankamız gibi faizlerini makul bir orana düşürme zamanı geldi" dedi.

Kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı sağlanmasının içinde bulunduğumuz Ramazan ayının ruhuna da uygun olduğunu belirten Palandöken, "Ramazan ayının kendine has harcamaları var. Zaten bayrama da az kaldı. Hemen arkasından okullar açılıyor. Bunca masrafın üst üste gelmesinden dolayı bırakalım vatandaş bir nefes alsın ki borcunu kapatmaya güç bulsun kendinde. Bari iki bayram arası biraz rahat etsin" şeklinde konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler