‘Beni edebiyatçılar örgütledi’

47. Orhan Kemal Roman Armağanı, yazarı anma töreninde Seray Şahiner’e sunuldu.

‘Beni edebiyatçılar örgütledi’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.06.2018 - 21:50

Edebiyatın usta ismi Orhan Kemal, ölümünün 48. yılında dün Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde anıldı. Orhan Kemal Kültür Merkezi’nin düzenlediği törende aynı zamanda 47. Orhan Kemal Roman Armağanı’nı “Kul” adlı romanıyla kazanan Seray Şahiner’e ödülü sunuldu.

Orhan Kemal Armağanı Seçiciler Kurulu; Turhan Günay, M. Nuri Gültekin, Erendiz Atasü, Yiğit Bener, Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu ve Nâzım K. Öğütçü’den oluşuyor. Seçiciler Kurulu’nun kararını törende “Ölümünün 48. Yılında Orhan Kemal” başlıklı bir konuşma yapan yazarın oğlu Işık Öğütçü şöyle açıkladı: “Seray Şahiner’in ‘Kul’ romanı, kentsel ve rantsal dönüşümle mahallenin çöküşü, kadın bireyin tamamen yalnızlaşmasını, tek başına bir birey olarak var olma mücadelesini, hezeyan, beklenti ve umutlarını, düş kırıklıklarını, topluma hâkim olan çeşitli söylemlerden, ideoloji ve inançlardan nasıl etkilendiğini, bu etkileri kişiselleştirip aradan kendi yolunu bulmaya çalışışını, bu etkilerden kurtulamayışını ama gene de teslim olmayışını güçlü bir anlatım tekniğiyle ve tutarlı bir dille, kolaycılıklara sapmadan ince bir mizahla, toplumsal dokuyu arka planda ustalıkla irdelemesi ve Orhan Kemal’in sanat ve dünya görüşüyle birebir örtüşmesi nedeniyle 47. Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer görülmüştür.”

‘Cesaret çok kıymetli’

Seray Şahiner’e ödülünü yazarın oğlu Nâzım K. Öğütçü takdim etti. Şahiner ise ödül konuşmasında, usta yazarın ailesine ve jüriye teşekkür ederek, “Ben Marx’ı okumadan önce Orhan Kemal’i ve çok kıymetli Vedat Türkali’yi okumuştum. Hep diyorum ki beni edebiyatçılar örgütledi. Orhan Kemal, hayatı boyunca yaşamlarını iyi bildiği ve taraflarında durduğu için hep yoksulları yazmış, yoksulları yazdığı için yargılanmış, sansürlenmiş, işinden atılmış ve aslında şöyle bir şey olmuş; bildiği için yoksulları yazmış, yoksulları yazdığı için de o yoksulluk bilgisini daha fazla öğrenmek zorunda kalmış” dedi.

Ödül töreni sonrası sorularımızı yanıtlayan yazar, “Beni çok mutlu eden bir ödül, çünkü Orhan Kemal benim için sadece iyi bir edebiyatçı değil, aynı zamanda hayat duruşuyla da benim edebiyatta ‘sınıfı’ nasıl ele almam gerektiğini gösteren ustalardan bir tanesi. Ben onun sadece edebiyatından değil hayat duruşundan da çok beslendim. Daha önce çok kıymetli edebiyatçıların da aldığı bir ödül. Gerçekten, gıyabında bir aileden terbiye almışım da sonradan oraya dahil olmuşum gibi geliyor. Çok mutluyum” diye konuştu.

‘İşçi sınıfının yazarı’

Anma ve ödül töreni programında Beyazıt Kahraman “Orhan Kemal ve Klasik Olmak” başlıklı bir konuşma yaparken Aykut Yılmaz, usta yazarın şiirlerinden bestelediği 3 şarkısını söyledi. Yılmaz, ardından “Orhan Kemal, İzmir’i çok severdi” diyerek “İzmir Marşı”nı okudu. Bu sırada tüm salon Yılmaz’a eşlik etti. “Bereketli Toprakların Orhan Kemal’i” başlığıyla konuşmasını gerçekleştiren Tahir Şilkan, “Orhan Kemal işçi sınıfının yazarıdır... İşçi sınıfı Orhan Kemal’i unutmayacaktır” ifadelerini kullandı. Sanatçı Menderes Samancılar da “Orhan Kemal’le aynı ülkeyi paylaşmaktan gurur duyuyorum... Gözlerimi Orhan Kemal’le açtım. Birçok eserinin filminde oynadım” diye konuştu. Daha sonra ise Seçiciler Kurulu üyesi ve gazetemiz yazarı Metin Celâl, Seray Şahiner’in edebiyatını anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon