Berlusconi-Erdoğan görüşmesi

Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesi sona erdi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve heyetindeki bakanlar, zirve çerçevesinde Türk bakanlarla İzmir'de ikili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanı Berlusconi ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Berlusconi-Erdoğan görüşmesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.11.2008 - 15:49

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi başkanlığındaki Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesi sona erdi.

Swiss Otel Grand Efes İzmir'deki zirve çerçevesinde Erdoğan ve Berlusconi başbaşa görüşürken iki ülkenin Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Savunma, İçişleri, Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları da ikili görüşmelerde bulundu. Daha sonra ise Erdoğan ve Berlusconi başkanlığında heyetler arası görüşmelere geçildi. Zirve sonrasında ortak bir bildiri yayımlandı. Daha sonra da Erdoğan ve Berlusconi ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Ortak bildiri

Yayımlanan ortak bildiride, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyeliği sürecine İtalya tarafından sağlanan tam desteğin, bir kez daha teyit edildiği bildirildi. Bildiride ayrıca, tarafların müşterek Akdeniz kimliği ve ortak değerler temelinde Akdeniz bölgesinde işbirliğini genişletme konusundaki kararlılıklarının teyit edildiği kaydedildi. Uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde de duran tarafların, eşit ve etkili çok taraflılığa dayanan bir küresel idare yönünde Birleşmiş Milletler'in etkinliğini ve temsil gücünü teşvik etmeye yönelik müşterek çabalarını teyit ettikleri de bildiride yer alıyor. İtalyan tarafı 2009 yılında dönem başkanlığını üstleneceği G-8'in faaliyetlerine Türkiye'nin de katılmasına dair seçeneklerin araştırılmasına yönelik iradesini beyan ettiği bildiride ifade ediliyor. Bunun yanı sıra, zirve sırasında İstanbul'da bir Türk-İtalyan Üniversite'nin kurulmasına dair anlaşma imzalandığı bildirildi.

 

Basın toplantısı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi basın toplantısında, Türkiye'nin dünyadaki dengeleri olumlu etkileyecek ''aracılık ve huzur getirici roller üstlendiğini'' belirtti. Türkiye'nin bölgede tüm ülkelerle çok önemli ilişkiler sürdürdüğünü belirten Berlusconi, İtalyan tarafının 2009'da başlayacak olanG-8 başkanlığı sırasında Başbakan Erdoğan'ın'ın sürekli bölge hakkında bilgi vermesini isteyeceklerini söyledi. Berlusconi, Erdoğan ile olan dostluğundan da söz ederek, bu dostluğu hem iki ülke menfaatlerine, hem Avrupa, hem dünya için kullanma amacında olduğunu ifade etti.

Ticari ve sanayi açısından iki ülke arasında savunma ve enerji alanındaki işbirliklerinin iyi bir noktada olduğunu, ancak gidilebilecek çok noktanın bulunduğunu belirten Berlusconi, ortak helikopter üretim projesiyle 50'den fazla helikopterin 4 yılda kullanılabilir hale gelecek şekilde üretileceğini, bunun çok önemli bir proje olduğunu dile getirdi.

Avrupa Konseyi'nde 14 yıldır görev yaptığını ve katıldığı tüm toplantılarda akil adam olarak değerlendirildiğini ifade eden Berlusconi, bugün düzenlenen toplantıyla iki ülke arasında bir geleneğin de başlatılmış olduğunu, bundan sonra her yıl bir ülkede bu toplantının yapılacağını, bu toplantıları sadece en yakın dostlarla yaptıklarını ve toplantının iki ülkenin yakın dostluğunu, stratejik ortaklığını bir kez daha göstermiş olduğunu ifade etti.

 

Gazetecilerin soruları

Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvede sonrası ortak basın toplantısı yapan Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Dünya barışı

Türkiye ile İtalya'nın bölge barışına yönelik ortak çalışmasıyla ilgili bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, bölgedeki hassasiyetler noktasında Türkiye'nin barışın egemen olduğu bir dünyanın kurulması taraftarı olduğunu vurguladı.

Son olarak Gürcistan-Rusya krizinde Türkiye'nin bölgeye barış ve huzurun gelmesi için attığı adımları anlatan Başbakan Erdoğan, bunları geliştirmek gerektiğini vurguladı. İtalya Başbakanı Berlusconi da aynı soruyu cevaplandırırken şunları kaydetti:
''Füzelerin iki tarafı var. Rus tarafı dünyayı 10 kez, Amerika tarafı dünyayı 20 kez yok edecek durumda. Diyelim ki bir şey söz konusu olacak, hata yapılıyor ve dünya tamamiyle yok ediliyor. Böyle bir şey düşünülmemeli. Çünkü dünyada çok sorun var. Rusya ile yeni bir sorun söz konusu edilmemeli. İtalyan Hükümeti ve Başbakanlık Makamı olarak biz Rusya'nın Roma'da bir anlaşma imzalamasını ve NATO Konseyi'nin 19 artı bir olarak mevcut olmasını, 12 noktada Rusya ile Avrupa'nın anlaşmasını, nükleer karşıtı, uyuşturucu karşıtı, terör karşıtı tedbirlerin alınmasını hükme bağladık. Krizlerin birlikte göğüslenmesi gerektiğini söyledik. Kesinlikle daha önce yaşadığımız soğuk savaş günlerine dönülmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeni Amerika Başkanı'yla bundan sonranın daha iyi olacağından eminiz. Medvedev ve Putin ile yaptığım görüşmelerden bunun garantisini aldım. Karşı karşıya gelip sorunları görüşecekler. Aksi durumu tarih kabullenemez.''

 

Türkiye'nin AB üyeliği

Bir İtalyan gazeteci, ''Türkiye ile AB arasında çok uzun bir nişanlılık döneminin sürdüğünü ve bu evliliği bozmak isteyenlerin bulunduğunu'' belirterek, üyelik süreciyle ilgili iki başbakanın değerlendirme yapmasını istedi.

İtalya Başbakanı Berlusconi, niyetlerinin Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını hızlandırmak olduğunu dile getirere şunları ekledi:
''Şu ana kadar 2 fasıl söz konusuyken Çek Cumhuriyeti başkanlığındaki bir yıl içinde 4 fasıl açılmasını öngörüyoruz. AB-Türkiye arası müzakereleri engellemeye çalışan ülkeler var, ama biz Türkiye'nin stratejik öneminin altını sürekli çizeceğiz ve onları ikna edeceğiz. Türkiye, tüm Orta Doğu nezdinde önemli ve sınır bir ülke. Türkiye aynı zamanda on yıllara dayanan uzun soluklu bir NATO ülkesi. Türkiye dünyada mevcut olan yaraların iyileştirilmesi için insan kaybetmeyi göze alarak, NATO misyonlarına ve diğer barış misyonlarına katılmaktadır. AB'nin bunları da görmesi lazım. AB'nin genişleme menfaati nedir? Türkiye'nin mutlaka buna dahil edilmesi gerekmektedir.''

 

Afganistan'a asker gönderilmesi

Bir başka gazetecinin Afganistan'a ek asker talebinin olması halinde İtalya ve Türkiye'nin bu duruma nasıl bakacağı yönündeki soru üzerine Berlusconi, bu konuda ABD'nin yeni Başkanı'nın kesin siyasi irade göstermesini bekleyeceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan da Berlusconi'nin konu hakkındaki yaklaşımına katıldığını söyledi.
NATO'nun müdahaleleriyle ilgili konularda değerlendirmeleri farklı ele almak durumunda olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Irak'ta bizler barış sürecinin devamı, destekçisi yönünde gerek merkezi yönetimle çalışmalarımız, gerekse orayla olan ticari ilişkilerimiz gayet ileri şekilde çok farklı bir dayanışma örneği vererek devam ediyor. Bu süreçle ilgili sıkıntı söz konusu değil, Kuzey Irak'taki terör örgütlerinin konuşlanmasının dışında. Afganistan ile ilgili olarak bundan sonraki sürece yönelik Amerika'nın yaklaşımı oturulup değerlendirilecektir. Orada NATO durumu vardır. NATO'nun mensubu olarak bunu hep birlikte müzakere edip nihai karar verilecektir. Buraya yönelik çalışmalarımızı devam ettirme kararlılığındayız.''

 

G-20 zirvesi

İtalya Başbakanı Berlusconi, ABD'de yeni bir başkanın seçilmesinin, G-20 toplantısının etkisini azaltıp azaltmayacağı yönündeki bir soruyu cevaplandırırken, bunun söz konusu olmayacağını, şimdiki Başkan Bush'un katılımıyla bundan sonraki ABD hükümetinin neler yapabileceğinin değerlendirilebileceğini söyledi.

Berlusconi zirveden kalıcı neticeler çıkabileceğinin düşünülmemesi gerektiğini, bunun bir başlangıç süreci olduğunu, gelecekte G 20 düzeyinde dünyada yeni kuralların oluşturulabileceğini, ekonominin daha iyi bir şekilde geliştirilebileceğini ve kontrol edilebileceğini düşündüklerini anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon