Beyin, uykuyla öğreniyor

Çok çalışmak tek başına işe yaramıyor. Amerikalı bilim insanları, yeni bilgiler edinmek isteyenlere çalışmadan sonra uyumalarını öneriyorlar.

Beyin, uykuyla öğreniyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.03.2010 - 07:11

Bir dizi araştırma sonucunda yeni bilgilerin kalıcı olabilmesi için beynin mutlaka uykuya ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı. Berkeley Üniversitesi psikoloğu Matthew Walker’a göre beynimiz, alınan bilgilerin dört saat sonra uykuyla “pekiştirilmesi” halinde en iyi şekilde çalışıyor. Walker ve ekibi ayrıca öğle uykusu da öneriyor. Öğle saatlerinde verilen ara beyinde günün geri kalanı için yer açıyor.

Öğrenciler sınavlara çalışırken uykusuz kalıyorlar oysa uykusuzluk diğer olguları algılama yetisini neredeyse yüzde kırk oranında düşürmekte. Otuz dokuz gençle gerçekleştirilen diğer bir araştırmada, 90 dakikalık bir öğle arasının, sabah yapılan zorlu testlere rağmen, akşamki testlerin de başarılı geçmesini sağladığı görülmüş. Oysa ara vermeyen grup akşam testlerinde başarısız olmuş. Psikolog çok fazla bilgiyle dolan beyni, e- posta kutusuyla karşılaştırıyor.

Hipokampüsteki posta kutusu dolduğunda yeni bilgiler girmiyor. Hipokampüs uyku sırasında derleyip toplandıktan sonra bilgiler daha fazla bellek kapasitesine sahip prefrontal kortekse aktarıldığında beynimizde yeni bilgileri alacak yer açılıyor. Walker’la çalışan ekip kısa bir süre önce de beynimizin ikinci uyku evresinde yenilendiğini kanıtlamıştı. İkinci uyku evresi derin uykudan sonra başlıyor ve rüya evresine (Rapit Eye Movement/REM) kadar devam ediyor. Bu evrenin işlevi bugüne kadar bilinmiyordu.

Uyku öte yandan bebeklerde beyin gelişimini de tetiklemekte. Bebekler uyurken, çevreden alınan görüntüler işleniyor, sinir demetleri bağlanıyor, enzimler ve proteinler etkinleşiyor. Sonuçta uykusuzluk bebek beynini olumsuz etkilemekte diyor uzmanlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon