Bilgisayar oyunlarında kamera tuzağı
İnternette oyun oynarken kullanıcıların farkında olmadan bilgisayar kamerasının açılabildiği ve bu şekilde mahrem görüntülerin başkalarının eline geçebildiği tespit edildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri, internet ortamında vatandaşın mağduriyetine neden olan siber saldırıları önleme ve izleme çalışmaları sırasında, özellikle çocukların oynadığı bazı bilgisayar oyunlarının, siber suçlular tarafından yem olarak kullanılabildiğini belirledi.
İnternet bağlantılı bazı oyunlar oynanırken, kullanıcının bilgisayar kamerası açılabiliyor. Oyun oynayan kişi farkında olmadan açılan bilgisayar kamerası, bulunduğu noktadan saldırganlara görüntü aktarımını sağlıyor.
Siber suçlarla mücadele eden yetkililer, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmadığı bilgisayarlardan internet bağlantılı oyunlar oynanmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Mevzuat Şube Müdürü Bilal Şen, internet ortamında gerçekleşen siber saldırılar karşısında özellikle çocuk ve gençlerin mağduriyet yaşadığını belirterek, bu tür saldırılara maruz kalanların yaşadığı mağduriyetlerin bazı hassasiyetleri nedeniyle her zaman dile getirilemediğine dikkati çekti.
Bu sorunun hayati önem arz ettiğini vurgulayan Şen, ''Teknoloji birçok imkan sunuyor, diğer taraftan ciddi riskleri var ve bunu unutmamak lazım. Anne babalara seslenmek istiyorum. Çocuğunuz kadar teknolojiyi kullanamıyor olabilirsiniz ama bilgisayar herkesin birlikte yaşadığı odada olmalıdır. Çocuğu bilgisayarla tek başına baş başa bırakmamak lazım. Çünkü saldırı yöntemleri günümüzde gerçekten çok çeşitli'' diye konuştu.
Son dönemde tespit edilen kamera tuzağının da büyük mağduriyetlere neden olabildiğini ifade eden Şen, ''Bazı oyunları başlattığınızda doğrudan bilgisayar kamerasının açıldığını tespit ettik. Eğer siz fark edip kapatmazsanız kamera direkt açılabiliyor. Ve bu aslında evin içinin bir başkası tarafından görüntülenmesi demektir. Bu da farklı mağduriyetleri oluşturabiliyor'' ifadelerini kullandı.
Özellikle vatandaşın dile getiremediği siber suçla mücadele için sanal devriye uygulaması ve birimi oluşturduklarını anlatan Şen, şunları kaydetti: ''Arkadaşlarımız burada 7 gün 24 saat esasına göre görev yapmaktadır. Herkesin kullanılabildiği internet açık kaynaklarında, suç bağlantılı herhangi bir şey olabiliyor, mağdurlar oluyor ve başkaları tarafından taciz ediliyor, haraç kesiliyor diğer taraftan istemediği şeyler yaptırılıyorsa bunları önleyebilmek için oralarda bulunmaya çalışıyoruz. Ancak vatandaşlarımız da kesinlikle ve kesinlikle internette güvenlik nasıl sağlanır konusuna vakit ayırmalı. Yoksa yarın öbür gün mağdur olduktan sonra mağduriyet çok daha pahalı olacaktır.''
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı