Bilinmeyen yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” sergisi açıldı

Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi’nin Rahmi M. Koç Müzesi ile birlikte düzenlediği “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” sergisi; 18 Mart Çarşamba günü Rahmi M. Koç Müzesi’nde görkemli bir törenle açıldı! Serginin açılışını; Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel ve Rahmi M. Koç Müzesi Müdürü Ertuğrul Duru birlikte gerçekleştirdi.

Yayınlanma: 20.03.2015 - 11:04
Abone Ol google-news

Küratörlüğünü, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve deniz tarihçisi  Ali Rıza İşipek’in yaptığı, koordinatörlüğünü YDÜ Yakın Doğu Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği serginin açılışına; KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer, gaziler, emekli kuvvet komutanları ve askeri erkanın yanı sıra ekonomi, siyaset ve kültür dünyasından önemli isimler de katıldı.  9 ay boyunca Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek olan “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi”nde; muharebenin tüm yönleriyle aktarılması amaçlanıyor. Bu nedenle sergide; deniz harekatı, yağlı boya tablolar, fotoğraflar, gemi modelleri, dioramalar, propaganda posterleri, savaşın anısına çıkarılmış olan ipek ve keten hatıra mendilleri, çeşitli objeler, Nusret’in dökmüş olduğu mayınlar ile Muavenet-i Milliye muhribimiz tarafından atılmış torpidoların gerçek ölçülerdeki replikaları, Osmanlıca şema ve haritalarla çeşitli bilgi panoları yer alıyor.


 
Serginin açılışında konuşan YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan S. Günsel;Çanakkale Deniz Savaşı’nın dünya deniz savaşları tarihinde, kazanılmış bir savunma savaşı olması nedeniyle önemli bir yer tuttuğunu belirtirken, bu büyük zaferin 100. yılını kutlamaktan gurur duyduklarını ifade etti. Yakın Doğu Üniversitesi olarak her zaman milli değerleri korumanın önemini bilerek hareket ettiklerini belirten Doç. Dr. Günsel; KKTC’yi, daha ileriye götürmek için çalışmaya devam ettiklerini ve bu yolda geçmişi unutmayarak, değerlere sahip çıkarak ilerlediklerini vurguladı. Çanakkale savaşları ve kazanılan zaferlerin, Türk kurtuluş ve bağımsızlık savaşının temellerini oluşturarak ulusal bilinci ve ulusal ruhu yeniden ateşlediğinin altını çizen Doç. Dr. Günsel; Rahmi M. Koç Müzesi ile birlikte bu sergiyi düzenleyerek, tarihimizin, özellikle yeni nesillere en iyi ve doğru şekilde aktarılmasının amaçlandığını belirtti. YDÜ’nün, tarihin yaşatılması ve doğru öğretilmesi misyonuyla, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında 2015 yılında Çanakkale Savaşları ile ilgili farklı etkinlikler de düzenlemeyi planladığını belirten Doç. Dr. Günsel; konuşmasını Türk milletinin varlığı ve özgürlüğü uğruna, gözlerini kırpmadan, canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anarak ve gazilerimize minnetle teşekkür ederek tamamladı.
 
Rahmi M. Koç Müzesi Müdürü Ertuğrul Duru ise yaptığı konuşmada; nadide, derin ve öğretici bir sergi olan “Çanakkale Deniz Savaşları’nın Bilinmeyen Yönleri” sergisinin Çanakkale Savaşı’nın Mustafa Kemal Atatürk’ü nasıl ortaya çıkardığını, bir Nusret Gemisi’nin dünyanın gidişatını nasıl değiştirdiğini gözler önüne serdiğini vurguladı. Duru ayrıca, YDÜ’nün sergiye katkısının, Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz bağın önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.
 
Serginin küratörü, Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek sergideki eserlerin önemine değindi. Çanakkale Savaşı’yla ilgili yazılan birçok kitapta, bir kara savaşı gibi gösterildiğini, halbuki 60 donanma gemisinin bu savaşa katıldığını kaydeden İşipek; serginin, Türk tarihinin öğrenilmesi açısından çok önemli olduğunu belirterek, her iki kuruma da katkılarından dolayı teşekkür etti.
 
Yakın Doğu Üniversitesi’nin Rahmi M. Koç Müzesi ile birlikte gerçekleştirdiği ortak projesi “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı”sergisi; 20 Eylül 2015 tarihine kadar Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaret edilebilir.
 
Bilgi için: www.neu.edu.tr


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler