Binler Nagazaki'de biraraya geldi

Nagazaki'deki atom bombası faciasının 67. yıl dönümünde ABD'nin attığı atom bombasıyla ölen onbinlerce Japon anıldı.

Binler Nagazaki'de biraraya geldi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.08.2012 - 12:40

Nagazaki kentinde 1945 yılındaki atom bombası patlamasının merkez üssünün yakınlarında bulunan Barış Parkı'ndaki anma törenine yaklaşık 6 bin kişi katıldı. Katılımcılar arasında, öğrencilerin ve geçen yıl Fukişima-Daiçi nükleer santralinde yaşanan nükleer sızıntıdan en çok etkilenen yerleşim yerlerinin belediye başkanları da yer aldı.

Törende konuşan Başbakan Yoshihiko Noda, orta ve uzun vadedeki hedeflerinin, Japon toplumunun nükleer enerjiye daha az bağımlı olması olduğunu söyledi. Gerekli adımları birkaç hafta içinde atmaya başlayacaklarının sözünü veren Noda, "Halkımızın güvenliğini riske sokmayacak bir enerji yapısı geliştireceğiz" dedi.

Nagazaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue de, Fukişima-Daiçi nükleer santralinde gerçekleşen kazanın nükleer teknolojinin risklerini ortaya çıkardığını, Japonya'nın nükleer silahlardan arındırılmış bir toplum haline gelmesi için somut planlar hazırlaması gerektiğini belirtti. Taue, nükleer silahların kullanılmasının küresel çapta yasaklanması gerektiğini, Fukişima'da hala birçok insanın radyasyonun olası etkilerini yaşamaktan korktuğunu söyledi.

ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nda 6 Haziran 1945'te Hiroşima'ya, bundan 3 gün sonra da Nagazaki'ye attığı atom bombaları yüzbinlerce insanın ölümüne neden olmuş, Japonya bu facianın ardından savaştan çekilmişti.


6 Ağustos 1945: Hiroşima

İkinci Dünya Savaşı'nın son döneminde, ABD Hava Kuvvetlerine ait "Enola Gay" adlı B-29 bombardıman uçağı, 6 Ağustos 1945'te, Japonya'nın Hiroşima kentine Uranyum-235 tipi bir atom bombası attı. ABD'nin Manhattan Projesi kapsamında geliştirilen ve ilk kez insanlar üzerinde Hiroşima'da kullanılan ve 15 bin tonluk TNT'nin gücüne eşdeğer bu atom bombası, resmi kaynaklara göre 140 binden fazla kişinin ölümüne, onbinlerce insanın radyasyondan ağır şekilde etkilenmesine neden oldu. Kentin yüzde 60'ı haritadan silindi, kent üzerinde 13 kilometrekarelik bir radyasyon bulutu oluştu.

Yetkililere göre, 70 bin kişi patlama anında can verirken, radyasyon, yanık ve buna bağlı oluşan hastalıklardan sonra ölü sayısı 140 binin üzerine çıktı. Yapılan araştırmalara göre, 1950 ila 2000 yılları arasında radyosyondan etkilenenlerin yüzde 46'sı lösemiden, yüzde 11'i ise diğer kanser türlerinden öldü.


9 Ağustos 1945: Nagazaki

Hiroşima'ya bomba atılmasından sadece üç gün sonra, 9 Ağustos 1945'te, bu kez Nagazaki halkı aynı faciayı yaşadı. Amerikan "Bockscar" isimli B-29 Superfortess uçağı, Plütonyum-239 tipi "Fatman" (Şişman Adam) adlı ikinci nükleer bombayı Nagazaki semalarından kentin üzerine bıraktı.

Patlama esnasında o zamanlar 240 bin nüfüslu olan Nagazaki'de 74 bin kişi ölürken, bir o kadar kişi de yaralandı. 21 bin tonluk TNT'nin patlayıcı gücüne eşdeğer bombanın ardından, radyasyonun da etkisiyle bugüne kadar ölenlerin sayısının 100 bini aştığı bildiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler