Binlerce aile mağdur: MEB'den kontenjan kararı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni lise giriş sistemi binlerce aileyi mağdur etti. Başarılı olmalarına karşın bakanlığın tercih işlemi nedeniyle hiçbir liseye yerleştirilmeyen öğrencilerin aileleri isyan etti.

Binlerce aile mağdur: MEB'den kontenjan kararı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.08.2018 - 22:01

Çocuklarının imam hatip liselerine mecbur edilmesine karşı çıkan aileler Anadolu liseleri kontenjanlarının artırılmasını beklerken, MEB’in bu sorunu gündemine aldığı ve yapılan toplantıların ardından bir hafta içinde yeni adımlar atacağı öğrenildi.

MEB’in lise giriş sistemindeki belirsizlikler ve aylarca yaşanan kaos, binlerce öğrenciyi hayallerinden uzaklaştırmaya devam ediyor. Çocuklarını özel okula gönderme imkânı olmayan ve imam hatip lisesi istemediği için sadece 3 tercih yapma şansı olan aileler Anadolu liselerinin kontenjanının arttırılması için gözünü MEB’e dikti.

‘Sorun yerel yerleştirmede’

İzmir’de kızı, Türkiye’de sınava giren 1 milyon öğrenci içinde ilk 80 bine giren, ancak tercihlerine yerleştilemeyen anne Ayşe Gürbüz, “Kızım Müge son üç yılın not ortalaması 96.9 puan ile mezun oldu. LGS’den de 350 puan alarak Türkiye’de yüzde 8’lik dilime girdi. Bölgedeki, sınavla öğrenci alan liselere giremeyeceğini tahmin ettik. Sorun yerel yerleştirme tercihimizde yaşandı. Kızımın akademik eğitim alması, imam hatip lisesine gitmemesi için evimize 250 metre, 1 kilometre ve 500 metre uzaklıktaki 3 Anadolu lisesini tercih ettik. Ancak kızım bu tercihlerine yerleştirilmedi” dedi.  
Sonuçlara yaptığı itirazlarda Milli Eğitim yetkililerinden kızının devamsızlığı nedeniyle elendiğini öğrendiğini söyleyen anne, “Kızım kayıt alanı, okulda bulunmuşluk ve adrese yakınlık kriterlerine uyuyor ve sonuçlara itiraz ettiğimizde kızımın tüm bu tercihden 6.5 gün özürsüz devamsızlığı olduğu için elendiğini öğrendik. Kızımla aynı sınıftan, not ortalaması 60 olan ve 19 gün devamsızlığı olan bir arkadaşı ise kızımdan bir üst tercihte yer aldığı için liseye yerleştirildi. Kızım zevk olsun diye devamsızlık yapmadı. 9 Mart 2018’de babası öldü ve babasını ilk gören kızımdı. Evdeki sağlık ekiplerince yapılan müdahale, hastanede yapılan müdahale ve mezara defnedilme dahil tüm aşamalar gözlerinin önünde cereyan etti” diye konuştu.  

‘Hayallerine küstürmeyin’

Anne Gürbüz, “Maddi durum olarak açlık sınırında yaşıyoruz. Aş evinden yemek alıyorum. Kalp rahatsızlığı, fıtık, kanal daralması gibi sağlık sorunlarım var ve çalışamıyorum. Tüm bu travmalara rağmen kızımın beyni zehir gibi. Akademik eğitim veren bir Anadolu lisesine gidip üniversitede Mekatronik okumak istiyor. Meslek lisesi veya imam hatip lisesine giderek bunları gerçekleştiremez. Yavrumun hayallerini yıkmaya, küstürmeye kimin hakkı var. Bunun vebalini kim ödeyecek. Bu adaletsizliğe bir çözüm bulunmasını istiyorum. Yalvarırım. Bir sürü başarılı öğrenci bu durumda. Anadolu liselerinin kontenjanlarının arttırılmasını ve kriterlerin esnetilmesini istiyoruz” dedi.
Ankara’da yaşayan ve oğlunun merkezi sınavda yüzde 7’lik dilimde olmasına karşın yerel yerleştirmede bile herhangi bir liseye kaydedilmediğine isyan eden bir baba, “Oğlum başarılı bir çocuk. Sınav sonuçları da iyiydi ama evimize yakın bir okula bile yerleştirilmedi. Ben neden çocuğumu imam hatibe göndermek zorunda kalayım. Oğlum 3 gündür uyumuyor, doğru düzgün yemek bile yemiyor. Ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı şaşırdık” sözleri ile yaşadıklarını aktardı.

MEB'de gündem kontenjan

Velilerin bu tepkisinin ardından bakanlıkta da olağanüstü gündemin kontenjan sorunu olduğu öğrenildi. Sistem değişikliğine gelen itirazlara karşın aylarca “Hiç- bir çocuğu istemediği okula göndermeyeceğiz” söylemini kullanan MEB, sürece ilişkin sorunları çözmek için adım atmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, toplantı üzerine toplantı düzenlenen bakanlıkta, kontenjan sayıları artırılması kararlaştırılarak 2-3 gün içinde yeni kontenjanları açıklamayı planlanıyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler