Bir ağa 10 köyü yiyor

Rezillik içinde yaşıyor, karın tokluğuna çalışıyoruz diyen geçici işçiler toprak reformu istiyor

Bir ağa 10 köyü yiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.08.2011 - 06:07

Her yıl on binlerce topraksız Güneydoğulu geçici işçi, yılın 8-10 ayı tarım işçisi olarak çalışmak için yollara düşüyor. Derme çatma çadırlarda, suyun, tuvaletin olmadığı koşullarda neredeyse karın tokluğuna çalışan işçilerin çocukları okula gidemiyor. Tarım işçileri “Toprak açılımı istiyoruz” dediler.

Çocuklarımı okutamıyorum

Şanlıurfa Siverek doğumlu Abdullah Çoban toprak reformu istediğini belirterek “Ekmek davasından dolayı çocuklarımı okutamıyorum. Çocuklarımız üçe, dörde kadar okuduktan sonra okulu terk ediyor. Çoluk çocuk her yıl yedi sekiz ay dışarıdayız. Siverekte her bir köy yirmi bin dönüm. On köyü, yirmi köyü olan ağalar var. Şanlıurfa Siverek’te her bir ağa on köyü yiyor” dedi.

Sineklerin içinde yaşam


Şanlıurfalı Hüseyin Çiftsever, çok zor şartlar altında yaşadıklarını ifade ederek “Urfa’dan Amasya’ya gelmişiz, hepimiz rezil olmuşuz. Çadırda yaşıyoruz, sineklerin içinde, sıcakta, rezillik içinde yaşıyoruz. Günlüğümüz 20 lira. Bütün topraklar ağaların elindedir. Her ağanın beş on köyü var. Bize iş yok, sahip çıkan yok. Çocuklarımızı okutamıyoruz. Karınlarını doyuramıyoruz. Bin iki yüz kilometre yol gelmişiz. Yeşil kart verilen fakirlere maaş da bağlansın” diye konuştu.

Soğan tarlasında bir mühendis


Gaziantep Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde okuyan Ali Gözkıran da soğan tarlasında günde 20 TL’ye çalışarak hem okul parasını kazanıyor hem de ailesine yardım ediyor. 11 kardeşten yalnızca kendisinin okuduğunu ve tüm ailenin kendisini okutmak için çalıştığını anlatan Gözkıran, üniversite okuma şansı elde eden üç beş gençten biri olduğunu söyledi. Gözkıran, “Ailem yirmi yıldır bu olumsuz koşullarda göçebe yaşıyor. Su yok, tuvalet yok, yirmi yıldır bu ilkel koşullarda, derme çatma çadırlarda yaşıyorlar. Hangi hükümet geldiyse göreve durumumuzda bir gelişme de değişme de olmadı. Bu insanlar için bir şeyler yapılsın. Gençler için okuma imkânları yaratılsın. Bizler acilen toprak reformu bekliyoruz. Mayınlar temizlenecek, topraklar bize verilecek diye umuyoruz ama bir bakıyoruz ki İsrail’e ya da başka bir yere verilecek. Okuyunca da dertler bitmiyor. Harç parasıdır, barınma sorunudur; burs çıkmıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon