Bir Arada: Das Zwischhen: In Between
Türkiye'de felsefe eğitiminin önemli isimlerinden Prof.Dr. Önay Sözer'in yaşamında dostu, meslektaşı ya da öğrencileri olarak karşılaştığı ve kendileriyle birlikte devam edip giden "aralar" yarattığı kişilerin yazılarından oluşan "Bir Arada" adlı kitap İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıktı.
Kitap, hem ülkemizdeki hem de dünyadaki çağdaş düşünceye büyük ölçüde yön vermiş Arndt, Baptist, Çotuksöken, Kimmerle, Lohmar, Schüssler gibi 35 düşünürün son elli yıldan günümüze gelen sorunlara yönelik 36 makalesinden oluşuyor.
Felsefeci Önay Sözer’e armağan edilen kitap, onun çeşitli dillerdeki (özellikle Almanca, İngilizce ve Fransızca) yayımlarının evrenselliğini vurgulayacak biçimde pek çok ünlü yabancı felsefecinin yazılarını sevdiği dostlarının katkılarıyla bir araya getirilmiş. Felsefe konuları, onun disiplinler-arası ilgilerine paralel olarak edebiyat, psikanaliz, tarih ve sanata olan açılımlarıyla kitapta bütünleşiyor.
Sözer’in Heidegger’den alarak yazılarında işlediği “ara” kavramı zaman ve mekân “ara”sı, fakat onun da ötesinde insan varoluşunun gelenekle gelecek arasındaki yeri olarak kapanmaz bir boşluğu dile getiriyor. Bir arada Önay Sözer’e Armağan’da “ara” aynı zamanda onun sevdiği yazar ve düşünürlerle buluşma yeri olarak dikkat çekiyor.
Kitap tanıtılırken şu sözlerle önemi vurgulanıyor; “Hepimizin bir karşılaşma anı vardır; şeylerle ve kişilerle. Bu karşılaşmaların çoğu bir daha tekrarlanmadan içerisinde bulunduğumuz zamana kapılıp gider, az bir kısmı ise kendilerine yeni açılımlar oluşturur. Her yeni açılım, elinizdeki kitabın da kendisi için düzenlediği Önay Sözer’in çalışmalarında büyük bir yer tutan bir kavramla, “ara” ile ilgilidir. Bu “ara” da yeni anlar, olaylar, ilişkiler ortaya çıkar ya da kaybolur.
Türkçenin eşsiz anlatımıyla açıkça ortaya çıkan kişilerin aynı arada buluşmasına işaret eden “bir aradalık”ın bu kitabın başlığında dile gelmesi de rastlantısal değil. Bu bir araya gelişler okunabilirse de, ilkin burada çok büyük ölçüde göze çarpacak ortaklık, her bir metnin çağdaş felsefe sorunlarıyla bir karşılaşma, bir yanıtlama çabası olarak görülebilir oluşunda. İkinci bir nokta ise, bu metinlerin Önay Sözer’in akademik ve bunun yanı sıra süren edebi çalışmalarının, ilgilerinin ve dostluklarının çok yönlülüğünün bir işareti sayılabilmesi”.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza