Bir elma tüketiciye ulaşana kadar 16 kez tarım ilacı uygulanıyor
Bitki zararlılarını etkisiz hale getirmek ve verimi artırmak için kullanılan tarım ilaçları hem verimde istenen artışı sağlamıyor hem de topraktaki “faydalı, faydasız” tüm canlıları öldürerek ekosisteme zarar veriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2014-2018 arasında pestisit kullanımı yüzde 51 artarak 39 bin 723 tondan 60 bin tona çıktı. Aynı dönem aralığındaki verim artışı, hektar başına ton olarak buğdayda yüzde 14, meyve grubunda yüzde 13.8, sebzede yüzde 7.8, ayçiçeğinde yüzde 6.4, patateste yüzde 4.4 ile sınırlı kaldı. Mercimekte ise verim kaybı yaşandı. Buğday Derneği’nin verilerine göre, bitkilere uygulanan pestisitlerin sadece yüzde 2’si uygulandığı alanda kalıyor, geriye kalan yüzde 98’lik kısım havaya, toprağa ve suya karışıyor.
Buğday Derneği Koordinasyon Kurulu Üyesi Oya Ayman, yıllarca pestisit kullanılarak üretim yapılan tarım alanlarında artık pestisit kullanılmayacak olsa bile, toprağın üzerindeki kimyasalı atmasının yıllarca sürdüğünü, bu yüzden de aşamalı olarak zehirsiz üretime geçilebileceğini şöyle anlattı: “Organik tarım, onarıcı tarım, agroekoloji gibi pek çok yöntem ile zehirsiz üretim yapmak mümkün. Pestisitler iyileştirmiyor; toprağı, suyu, havayı, hayvanları, insanları zehirliyor. Bitkilere uygulanan pestisitlerin sadece yüzde 2’si uygulandığı alanda kalıyor; geriye kalan yüzde 98’lik kısım havaya, toprağa ve suya karışıyor.”
ZEHİR YERİNE UĞURBÖCEĞİ
Buğday Derneği’nin pestisitlerin kullanımını azaltmak amacıyla yürüttüğü “Zehirsiz Sofralar Projesi” kapsamında Bursa Karacabey’de 20 yıllık organik tarım üreticisi Şaban Burhan’ı ziyaret ettik. Burhan, tarım ilaçları olarak bilinen pestisitler kullanılmadan da zararlılarla mücadele edilebildiğini, bunu uğurböcekleri ve arılarla yapabildiklerini anlattı. “Tarım zehirleri tüm böcekleri öldürüyor. Arkasından daha yoğun ve direnci artmış bir zararlı popülasyonu geliyor” diyen Burhan, “Oysa biyolojik mücadele gibi organik tarım yöntemlerinin ‘dost işçilerimiz’ olan uğurböceği ve arılara hiçbir zararı yok, sadece zararlıyı öldürüyor” dedi.
ANNE SÜTÜNDE BİLE VAR
Bir elmaya, tüketiciye ulaşana kadar ortalama 16 kez pestisit uygulandığına dikkat çeken Zehirsiz Sofralar İletişim ve Kampanya Koordinatörü Turgay Özçelik, “Bu pestisitlerin zararlarından en çok çocuklar etkileniyor. Anne sütünde, bebek mamalarında, bebeklerin göbek kordonlarında bile pestisit kalıntılarına rastlanıyor” dedi. Özçelik, “İnsanların sinir ve hormonal sistemine de zararı var. Ayrıca araştırmalar pestisit kullanımı ile sarkomlar (bir tümör grubu), prostat, pankreas, akciğer gibi kanser türleri, beyin tümörleri ve depresyon arasında bağlantı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi