'Bir gençlik lideri çıkabilir'

Gezi'nin bileşenlerini oluşturan isimler; çevreciler, müzisyenler, oyuncular, sanatçılar... Gezi'yi anlatmaya devam ediyor...

'Bir gençlik lideri çıkabilir'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.06.2013 - 07:13

 

Yeni nesil herkesi silkeledi

İlker Barış

Senarist-Senaryo Yazarları
Derneği Başkanı

Öncelikle ben Gezi Parkı’yla başlayan sürece “direniş”, “eylem” yerine “uyanış” demeyi tercih ediyorum. Bu uyanışı gerçekleştirenler de yeni nesil. Uyanan yeni nesil değil, öncekiler; uyandıran yeni nesil. Muhafazakâr solu ve sağı iyice bir silkeledi. Yepyeni bir paradigmayı müjdeledi Türkiye siyasi hayatına. Bu paradigma sivil, sosyal ve ekolojik bir paradigma ve bundan ne ırkçı, ulusalcı, İslamofobik kesim nemalanabilir ve ne de Neoosmanlıcı teokratik kesim nemalanabilir.

Başbakan muhatap aradı bulamadı, ezberi bozulmuştu. Aslında birbirlerine muhalif gibi duran AKP ile ulusalcılar, ırkçılar, İslamofobikler aynı torbada olduklarını fark etti. AKP onlara saldırıyor, onlar da AKP’ye çünkü bu tür bir mücadeleye idmanlılar. İdmanlı olmadıkları mücadele, her iki tarafı da karşısına alan bu yeni paradigma ile yapılacak mücadele. Ama artık ellerinden bir şey gelmez, bu uyanış gerçekleşti bir kere. Üstelik bu uyanışı gerçekleştirenler romantik değil, çok gerçekçi. Bu uyanış sürecindeki ulusalcılar, gözleriyle gördüğü, bizzat yaşadığı devlet terörünün mevcut medya ve siyasi iktidar/başbakan/statüko tarafından nasıl saptırılıp maniple edildiğine şahit oldu. Eğer hâlâ, gözlerinden ırak cereyan eden Kürt meselesine bakışları, bu uyanıştan önceki yerlerinde sayıyorsa, onlara geçmiş olsun.

Geçmiş olsun...

Bu uyanış sürecindeki İslamofobikler, yine bizzat şahit oldukları şiddet ve manipülasyonlardan sonra başörtülü vatandaşın yaşadığı zulme kör ve sağır bakmaya devam ediyorsa, onlara da geçmiş olsun. Bu uyanış sürecindeki endişeli modernler, tüm bu olanlardan sonra hâlâ AKP seçmenini aşağılamaya ve yaftalamaya devam ediyorsa onlara da geçmiş olsun ve bu uyanış sürecindeki liberaller, her AKP karşıtını “ulusalcı, İslamofobik, darbesever” diye yaftalayıp özgürlük mücadelesinde yalnız bırakacaklarsa onlara da yüz bin kere geçmiş olsun

 

'Bir gençlik lideri çıkabilir'

Sosyolog Küntay: Gençlerin yükselen sesi salgın hastalık gibi yayıldı...

Sosyolog Prof. Dr. Esin Küntay, “Çok parlak bir genç grubu var. Bu gençler aktif olarak politikaya da katılacaklar, belki parti kurarlar, belki var olan partilerin içine girerler. Bir gençlik lideri de çıkabilir. Kesin olan, artık klasik politika yapma anlayışı değişecek, gençlere daha çok fırsat tanınacak” dedi.

Prof. Küntay’a göre, 2007’nin sonu, 2008’in başındaki küresel kriz Türkiye’yi çok etkiledi. İşsizlik, kalitesiz eğitim, eğitimde fırsat eşitliğinin olmaması, muhafazakârlığın artması gibi etkenler, toplumda tepki yarattı.
Küntay’ın Gezi Parkı’yla başlayan direnişle ilgili değerlendirmesi şöyle:
“Bu bireysel bir olay değil, kolektif ruh hali. Toplumsal psikoloji Gezi Parkı’nda patlak verdi, gençlerin yükselen sesleri Türkiye’nin bütün parklarına yansıdı, salgın hastalık gibi yayıldı. Sosyolog Anthony Giddens, ‘Sağ ve Solun Ötesinde’ adlı kitabında 21. yüzyılda toplumların karşı karşıya kalacağı krizli durumlardan birini, ‘demokratik hakların bastırılması’ olarak gösteriyor. ‘Bunun üstesinden hoşgörüyle gelinebilir’ diyor. Burada hoşgörü yoktu. Etki, toplumda eşit oranda tepki yaratıyor. Bazı gençler kendi potansiyelini sonuna kadar geliştirme haklarından yoksun. Eğitimleri var ama iş bulma kaygısı içindeler; geleceğini, ekmeğini düşünüyor, ‘ne olacağım’ diye kaygılanıyor. Gençler, kendi adlarına karar verilmesini değil, kararlara katılmak istiyor.”

Daha çok fırsat...

Prof. Dr. Esin Küntay, “Bundan sonra ne olacak” sorusunu şöyle yanıtlıyor:
“Eylemler, gençler düşüncelerini özgürce ifade edene kadar sürecek. Klasik politika yapma anlayışı değişecek, gençlere daha çok fırsat tanınacak. Partiler artık tepeden karar vererek aday belirleyemezler. Gençler politikaya aktif olarak katılacaklar. Gençlik lideri de çıkabilir, gençlik partisi de kurulabilir, var olan partilerin içine de girebilirler.”

 

 

 

Artık uyku yok

Ayşe Saran Müzisyen

İnsanımız yaşam biçimini sorgulamaya başladı belki en özel değişim budur. Hepimiz vatandaşlık hakkımızı aramanın bir suç teşkil etmediğini biliyorduk ama bir yandan da korkunç bir korku ve panik hali hâkimdi. O korku ve panik hali yerini “özgürlük ve barış adına ne pahasına olursa olsun”a bıraktı. Apolitik bir genç jenerasyon varken, şimdi belki istemeden de olsa ciddi anlamda politize olmuş bir nesil var. Elle tutulur bir şey var mı dersen, faili meçhulleri aydınlatmadan, tecavüzcüleri, hainleri milletin gözünün içine baka baka özgür bırakmaların sonu gelmeden, vatandaşın dört duvar arasında dahi ne yaşayıp ne yaşayamayacağına hükmederken hiçbir değişimden bahsetmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Gündemin değişmesiyle, bugüne kadar masum insanların katledilişinin unutulduğunu, düşünen varsa da bu noktada çok büyük yanılgıya düşer.

Farklı bakış açısına sahip vatandaşları birbirine kanlı bıçaklı düşman haline getirmek olumsuz bir değişimdir. Fakat bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız ve bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Çünkü bir halk uyandı ve şimdi o halkın gözüne uyku girmiyor. Şimdi susmayan ve hakkını arayan bir halk var. Birlik ve beraberlikten güç doğduğunu bir kez daha öğrendik. Son dönemlerde, sosyal medyada çok ciddi bir soğuk savaş olduğunu görebiliyorduk, direniş öncesi zannedersin ki herkes birbirine düşman. Esasında herkesin istediği şey aynıydı ancak siyasi anlamda insanlar birbirleriyle anlaşamaz hale gelmişti. Şu an artık herkes ne istediğini biliyor. Biz bu ülkede kutuplaşma olmadan, yolsuzluk ve masumların ihmali olmadan yaşayabileceğimize inanıyoruz. Hiçbir yönetim kadrosu toplumun bir bölümünü kayıran, öteki bölümünü de yok sayan bir tutum sergilememelidir.

Cumhuriyet- Yazı dizisi

 

POLİS TAKSİM'E GİRDİ- FOTOĞRAFLAR,

POLİS, GEZİ PARKI'NI BASTI- FOTOĞRAFLAR

İŞTE ETHEM'İN VURULMA ANI- VİDEO

POLİSTEN TOMALI SALDIRI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler