Bir kemanla bile değişebilir her şey
Kimi diş fırçalamayı bile bilmiyor, kimi düşerim korkusuyla otelde yatakta değil halının üzerine kıvrılarak uyuyor ama bunlara rağmen kemanlarına sıkıca sarılıyorlar. ‘Zeytin Çekirdeği’ çocukları sanatla barışa çağrıyor.
Bir keman, bir çello çalmakla değişebilir mi yaşamlar? Ya da müziğin ezgileri barışın, sosyal adaletin dili olabilir mi? Peki bu sorunun yanıtını bir Zeytin Çekirdeği’nde arayabilirsiniz dersem size? Önceki akşam İstanbul’da Kadıköy'de, başlarındaki zeytin dallarıyla muhteşem bir konser veren, yaşları 8 ila 11 arasında değişen Zeytin Çekirdekleri’nin gözlerine bakmanız yeterdi.
Çocuklar sanatla buluşuyor
Belli ki hızlarını alamamışlar ve gece Ayvalık’a dönüş için otogarda beklerken bile kemanlarını çıkarıp çalmışlar. Kimi diş fırçalamayı bile bilmiyor, kimi düşerim korkusuyla otelde yatakta değil halının üzerine kıvrılarak uyuyor ama bunlara rağmen yakın zamana kadar hiç bilmedikleri bir müzik aletine, kemanlarına sıkıca sarılıyorlar. Keman, çello ya da bütünüyle müzik onlar için umuda açılan kapı gibi... Zeytin Çekirdekleri, Ayvalık’ta çocukların ve gençlerin eğitim, sanat, spor yoluyla sosyal yaşamlarını güçlendirmek amacıyla oluşturulan bir proje. Projenin ilk fikir annesi ve proje koordinatörü Gül Gürsoy. Ayvalık Belediyesi’nin projeyi sahiplenmesi ve diğer katkılarla kısa sürede meyveleri toplanmaya başlanmış durumda. İstanbul’daki konser etkinliği de Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’nin daveti ile gerçekleşti. 20 Ağustos’ta Ayvalık’tan gelen 17 keman ve 5 çello öğrencisi Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Keman Orkestrası öğrencileri ile bir araya gelerek hem ortak çalışma yaptı hem de İstanbul’u gezdiler.
İlhamı Venezüella’dan
Gül Gürsoy’un Venezüela’daki El Sistema’dan esinlendiği bir proje bu. Bir benzerini de İstanbul Edirnekapı’da Barış için Çocuk Vakfı sürdürüyor. El Sistema, yoksul ve toplum dışına itilme potansiyeli taşıyan çocukları topluma müzik yoluyla kazandırma amacıyla kurulmuştu. Çocuklardan oluşan orkestrası bugün tüm dünyada bir rol model haline gelmiş durumda.
Dersleri iple çekiyorlar
Ayvalık da göç alan bir Ege ilçesi; proje de, özellikle Doğu ve Güneydoğu’dan göç eden ailelerin çocuklarının yoğun olduğu okullarda ilerliyor. Zeytin Çekirdekleri’nin idealist keman öğretmeni Cahit Baylav’ı dinliyorum. Uzun yıllar önce siyasi ve ailevi nedenlerle Londra’ya giden bir eğitimci Beklav. Londra’da ağırlıklı olarak göçmen çocukların eğitim gördüğü okullarda fen dersleri vermiş ve rehber öğretmen olarak çalışmış. Müziğe ise alaylı olarak başlamış ancak iş hobi olmanın ötesine geçince ciddi bir eğitim almış, hatta doktora bile yapmış. Aslen Örenli. Emekli olunca Balıkesir Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Müzik Dalı Başkanı dostunun ricasını kıramayarak orada derslere başlamış “sizden çok sizin öğretecekleriniz için geldim” diyerek. Yolu bir şekilde Gül Gürsoy ile kesişince kendini bir yandan da Ayvalık’ta Çakmak köyünde çocuklara keman dersi verirken bulmuş. 4. sınıf öğrencilerinin tümü yani 33 çocuk cumartesi günlerini iple çekiyor, dersler okulun yanındaki eski bir sağlık ocağında yapılıyor. “Artık benim yetiştirdiğim öğrenciler de gelip dersler veriyor” diyor Baylav. Sonuçta Baylav gibi, Gürsoy gibi gönüllülerin ön ayak olmasıyla bugün Zeytin Çekirdekleri 600’ü aşkın çocuğa ulaşıyor. Tabii müziğin yanı sıra diğer alanları da işin içine katarak...
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı