"Bir Osmanlı eseri ilk kez listeye girdi"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Selimiye Camii ve Külliyesi'nin dahil edilmesiyle ilgili olarak, ''İlk defa dünyadan ve Türkiye'den, doğrudan ve sadece Osmanlı kültürüne ait olan bir eser Dünya Mirası Listesi'ne girmiş oldu. Bu bizim için son derece sevindirici ve övünç verici bir gelişme'' değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Günay, Türkiye'den Dünya Mirası Listesi'nde şimdiye kadar 9 alan bulunduğunu belirterek, en son 1998'te Troya Örenyeri'nin kalıcı listeye dahil edildiğini anımsattı.
O tarihten bu yana Türkiye'den yeni bir alanın listeye dahil edilemediğini kaydeden Günay, son yıllarda hem aday listeye hem de kalıcı listeye yeni alanları katmak için yoğun bir çaba gösterdiklerini vurguladı.
Selimiye Camii ve Külliyesi'nin 2000 yılından bu yana aday listede olduğunu dile getiren Günay, ''Gereken çalışmaları yapıp 1 Şubat 2010'da UNESCO Dünya Mirası Komitesi'ne Selimiye dosyamızı sunduk. Paris'te yapılan toplantıda 27 Haziran itibariyle Mimar Sinan'ın eşsiz eseri Selimiye Camii ve Külliyesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul edildi'' dedi.
Böylece listeye Türkiye'den 10 varlığın girdiğini belirten Günay, 13 yıllık aradan sonra ilk defa yeni bir alanın kalıcı listeye dahil edildiğini bildirdi.
Selimiye Camii ve Külliyesi'nin listeye dahil edilmesinin bir başka özel anlamı ve önemi olduğunu dile getiren Günay, şöyle konuştu:
''İlk defa Türkiye'den ve dünyadan, doğrudan ve yalnızca Osmanlı kültürüne ait olan bir eser Dünya Miras Listesi'ne girmiş oldu. Bu bizim için son derece sevindirici ve övünç verici bir gelişme.
Türkiye'den Safranbolu gibi yerleşim yerlerimiz, sivil mimarlık alanı örneklerimiz listede var ama bunlar karma yapılar. Çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyan, Anadolu'daki eski yerleşimlerinde bazı izlerini taşıyan alanlar var. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası var ama bir Selçuklu hatta bir beylik eseri. Osmanlı kültürünün, mimarisinin bir eseri Dünya Mirası Listesi'ne katılmış oldu.''
Selimiye Camii ve Külliyesi'nin 1568-1575 yılları arasında yapılmış, kubbe yüksekliği, kullanılan malzeme, teknik ve estetik özelliğiyle eşsiz bir baş eser olduğunu ifade eden Bakan Günay, şunları kaydetti:
''Selimiye Mimar Sinan'ın 'ustalık dönemi eserim' dediği bir baş eser. Arkasının gelmesini, kalıcı listede yeni alanlarımızın eklenmesini Bakanlık olarak sağlamaya çalışıyoruz.
Şu anda hazırlık aşamasında olan 'Alanya Kalesi ve Tersanesi' var. Bazı eksiklikleri olduğu için bu yıl verilmesini istemedik dosyanın. Sanıyorum gelecek yıl kabul edilmesini sağlayacağız. Arkasından Efes tarihi şehrini çalışıyoruz.
Türkiye'den şu anda dünya mirası aday listesinde 26 alan bulunuyor. Göreve başladığım 2007 yılının sonunda bu sayı 18 idi. Süreç içerisinde önce 5, daha sonra 4 alanın dosyaları hazırlandı ve dünya mirası aday listesindeki sayı 27'ye çıktı. Şimdi Selimiye Camii ve Külliyesi kesin listeye geçtiği için bu sayı 26 oldu. Şu anda kalıcı listede 10, aday listede 26 alan var.
Kalıcı listemizi önümüzdeki yıllarda en az 15'e çıkarmayı hedefliyoruz. Aday listemizi 30'un üzerinde yerlere taşımaya çalışıyoruz. Türkiye geride bıraktığı birkaç yıl içerisinde tarihine özenle sahip çıkmaya ve bunu ülke dışında da kabul ettirmeye başladı.''
''Turizm sunumu içine kültür zenginliklerini katmaya çalışıyoruz"
Geçmiş yıllarda ihmaller olduğunu, dünya mirası konusunun yeteri kadar önemsenmediğini belirten Günay, ''Oysa biz şimdi bir yandan kültürümüze sahip çıkarken, bir yandan da Türkiye'nin turizm sunumu içine kültür zenginliklerini katmaya çalışıyoruz. Dünyada turizmi marka değeri taşıyan, daha büyük bir prestij özelliği taşıyan ülkeler, kültür varlıklarını turizm sunumu içine katmaya daha büyük bir özen ve önem gösteriyorlar. Son yıllarda bu alanda biz de aynı dikkat ve gayretle çalışıyoruz'' dedi.
Kalıcı listeye alan ilan ettirmenin kolay olmadığını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bu 80'li yıllarda oldukça kolaymış. Dünyada bu alanda bir bilinç uyanışı var artık. Bizim de daha hızlı sonuç alacağımızı tahmin ediyorum. Alanya ve Efes'in yanı sıra Diyarbakır Surları, İshakpaşa Sarayı, Ani Örenyeri gibi ülkemizin farklı yerlerinden, kültürlerinden eserlerin dünya mirası listesine katılması için çalışıyoruz. Bu konuda Bakanlığımızın gayretleri sürüyor. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Türkiye'de listeye girebilecek çok yer var. Geçmişte ne yazık ki bu konuda yeteri kadar gayret gösterilmemiş. Bergama'nın aday listesine girmesini yeni sağladık. Antalya Perge, aday listede bile yoktu. Bu konuda yerel yönetimlerin biraz daha gayretli ve koruma bilincinin yüksek tempoda olması gerekiyor.''
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!