Bitler memelilerin tarihini değiştirdi

Bitlerin gen analizleri kuşların ve memelilerin gelişimine yeni bir bakış açısı sundu.

Bitler memelilerin tarihini değiştirdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.04.2011 - 07:31

Bugüne kadarki tahminlerin aksine, bu hayvanlar Tebeşir Devri’nin sonundaki toplu tükenişlerden önce tamamen gelişmişti, hatta bit bile taşıyorlardı. Londra Doğa Bilimleri Müzesi’nden Vincent Smith, 69 canlı bit türünü karşılaştırdıktan sonra bir soyağacı çıkarmış. Bu soyağacına ise fosil buluntulardan bilinen tarihler yerleştirilmiş. Bu şekilde soyağacının Tebeşir Devri ve Üçüncü Zaman arasındaki sınırdan çok önce dallanıp budaklandığı anlaşılmış. Bu tarihte yani 65 milyon yıl önce dinozorlar büyük bir meteorit çarpması sonucunda tükendi.

Bitler, konakçılarıyla uyum sağlayan uzmanlaşmış hayvanlardır. Araştırmacılar bu nedenle bitlerin ve konakçılarının soyağaçları arasında paralelliklerin bulunduğuna inanıyor. Yüz milyon yıl öncesinde bitlerin dört ana grubu yaşıyorduysa, aralarında kuşların ve memelilerin de bulunduğu çok sayıda konakçı, meteorit çarpmasını yaşamış ve hayatta kalmış olmalı, diyor bilimciler.

Bugüne kadar, bulunan çok az sayıda fosil kalıntılar nedeniyle, memelilerin ve kuşların, dinozorların tükenmesinden sonra boşalan ekolojik nişlerde çoğalmaya başladıkları düşünülüyordu. Oysa yeni analizler, söz konusu konakçıların yollarını çok daha önce ayırdıklarını göstermekte.

Bitler yaşayan fosillerdir, geçmişimizin arşivi bu parazitlerde gizli. Bu nedenle gelişimimiz için bir yol gösterici görevini üstlenebilirler. Hatta dinozorların bile bitlenmiş oldukları düşünülebilir (Illinois Üniversitesi’nden Kevin Johnson). Çünkü bitler günümüzde birçok kuş türünde yaygın olarak görülmekte, kuşlarsa tüylü dinozorların uzak ardıllarıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon