"Bizden harcama çeki istemeyin"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, harcama çeki ile tüketimi artıran bir mekanizmanın teşvik etmiş olunacağını, bu yaşanılan mevcut iktisadi krizi çözmeyeceğini belirterek, "Bireysel tüketimi teşvik yerine, girdiyi üretimi teşvik eden dış pazarların önünü açacak türden tedbirler daha mantıklı ve daha doğru. Bu açıdan baktığımızda lütfen insanlara para verin demeyin" dedi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 11:53
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, çalışma muhabirleriyle bir araya geldi. Gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Dinçer, ilk önemli toplantısının Üçlü Danışma Kurulu olduğunu ifade ederek, Kurul'un gündeminde kıdem tazminatının olduğunu, bu gündemine de kendisinin oluşturmadığını kaydetti.
 

"Kıdem tazminatı süresince moderatör gibi davranacağım"

Kurulda kıdem tazminatı konusunda mevzuları konuştuklarını anlatan Dinçer, "Ben istiyorum ki hep birlikte güle oynaya mutabakat sağlansın. Konuşmazsak duvarlar örersek meseleyi tartışmazsak sorunu çözemeyiz. Çözümüyle ilgili modelin tartışılması sürüyor" dedi.

Model ortaya çıkmadığı için üzerinden örneklendirme yapmaktan çekindiğini belirten Dinçer, kıdem tazminatında tarafların uzlaşmasını kesin olarak arayacağını söyledi. Dinçer, kıdem tazminatı sürecinde moderatör gibi davranacağını kaydetti.
 

"Oyunun şartları belli"

Sendikaların İşsizlik Fonu'ndan yararlanma şartlarının gevşetilmesine yönelik taleplerin hatırlatılması üzerine Bakan Dinçer, İşsizlik Sigortası Fonu'nda oyunun şartlarının açıkça belli olduğunu, her seferinde bu şartlar üzerinde oynanmaması gerektiğini vurguladı. Dinçer, "Hak sahipliği olmanın ölçüsünü kaçırmamız lazım. Popülist yaklaşımlarla hak sahibi olmanın ölçüsünü kaçırırsak 2 yıl sonra bizi suçlarsınız" dedi.

İşsizliğin bu ay da biraz daha yüksek olacağını ifade eden Dinçer, işsizliğin bütün ülkelerde çok hızla arttığını kaydetti.

 

"Harcama çeki iktisadi krizi çözmez"

Harcama çeki ile ilgili soru üzerine Dinçer, "Tüketicinin eline para harcasın diye verdiğiniz zaman gıdayı ve giyimi tüketimi arttıran bir mekanizma teşvik etmiş olursun. Bu bizim yaşadığımız mevcut iktisadi krizi çözmez. Biz ara malı üreten işletme alanlarını harekete geçirecek bir şey yapmalıyız. Aldığımız tedbirler doğru tedbirlerdir.

O yüzden insanlara tüketimi teşvik edecek tedbirlerin mevcut yaşandığımız sorunu çözecek bir tedbir olmadığını açıkça anlatmamız lazım. Bireysel tüketimi teşvik yerine, girdiyi üretimi teşvik eden dış pazarların önünü açacak türden tedbirler daha mantıklı ve daha doğru. Bu açıdan baktığımızda lütfen insanlara para verin demeyin" diye konuştu.
 

"Sosyal güvenlik primleri gelirlerinde düşüş yaşandı"

Sosyal güvenlik prim gelirlerinde düşüş yaşandığını dile getiren Dinçer, Eylül'de 9 milyon 163 bin olan kayıtlı sigorta sayısının 2008 Aralık'ta 8 milyon 802 bine, Mart 2009'da ise 8 milyon 352 bine düştüğüne dikkat çekti.
 

Denetimle ilgili yeni proje başlatıldı

Göreve geldiğinde İş teftiş kurulu ile görüştüğünü, 600 müfettişin olduğunu belirterek, 584 müfettişle iş sağlığı ve güvenliğinin arzu edilen yere getirmenin mümkün olmadığını kaydetti. Almanya'da 6 bin müfettiş olduğunu, Türkiye'de de 6 bin müfettiş de olsa bütün işletmeleri iş güvenliği ve sağlığı açısından istenilen yere getirilemeyeceğini ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:
"Başka bir şey yapmamız lazım. Tek tek işyerlerine gitmek yerine rehberlik hocalık yapsak. Mesela, inşaat sektöründe çalışırken yılda 400 yakın insan inşaatta iskelelerden düşüyor önemli kısmı ölümle neticeleniyor. Başka ülkelerde düşme var ama ölüm bu kadar yüksek değil. Tek tek inşaatlara gitmek yerine inşaat birlikleriyle anlaşıp tedbirleri anlatsak. İnşaat alan temin eden taşeron kullanan iş yerlerine bizim yerimize siz teftiş gibi çalışın. Çocuk çalıştırıyorsa, iş güvenliğiyle ilgili tedbirler almamışsa oradan iş almayın desek yeminli mali müşavirleri gündeme getirsek çok daha geniş kesimi işin içine sokabiliriz. Bununla ilgili proje başlattım."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler