Bizi değil hırsızı yakala

Polis Kızılay’daki Berkin Elvan eylemine çok sert müdahale etti. Onlarca kişi yaralandı, gözaltına alındı. Halk, gözaltına alınanları götüren araçların önünü kesti.

Yayınlanma: 12.03.2014 - 21:50
Abone Ol google-news

Berkin Elvan için başkentte düzenlenen eyleme polis çok sert müdahale etti. Çok sayıda kişi yaralandı. İtiraz edenler gözaltına alındı. Polise tepki gösteren yurttaşlar, gözaltına alınanları götüren araçların önünü kesti. Kızılay’ı gaza boğan polis yoğun tepkiyle karşılaştı.

KESK, DİSK ve Ankara Dayanışması’nın çağrısıyla gruplar saat 12.00’de Kızılıy Güvenpark’ta toplanmaya başladı. “Berkin Elvan ölümsüzdür” pankartı açan, “Hırsız var, katil var”sloganları atan kalabalığın sayısı hızla arttı. Bazı yurttaşlar da Berkin Elvan ekmek almaya giderken vurulduğu için ellerinde “ekmek” taşıdı. Ankara Dayanışması adına açıklama yapan Harun Çakmak, “Bu iktidar meşruiyetini kaybetmiştir” dedi.

FOTOĞRAFLARLA POLİSİN SERT MÜDAHALESİ  / FOTO GALERİ

Bu arada sık sık “Hükümet istifa, diktatör istifa” sloganları atıldı. KESK Yürütme Kurulu adına açıklama yapan KESK Mali Sekreteri Ali Berberoğlu, “Bugün aramızdan ayrılan Berkin Elvan 269 gün boyunca hepimize ‘Sadece benim uyanmam yetmez. Bu ülkedeki adaletsizlikten, hukuksuzluktan beslenen faşizan sisteme karşı halkın, hepimizin uyanması gerekir’ mesajını vermiştir” dedi. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan da “Bu hükümeti, katilleri yakalayana kadar meşru görmeyeceğiz. Hükümeti istifaya davet ediyoruz” dedi. Ankara Barosu’ndan avukatlar cüppeleri ve ellerinde ekmeklerle Adliye’den Kızılay’a kadar yürüyerek alandaki gruba katıldı. Yoldan geçen araçlar kornalarıyla eyleme destek verdi. Birleşik Kamu-İş de Sakarya’dan Kızılay’a gelerek gruba katıldı. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’ndan üniversite öğrencileri, Tuzluçayır’dan da lise öğrencileri sloganlar eşliğinde yürüyerek Kızılay’a geldi. Bu arada bir kişi, aracını eylemcilerin üzerine sürdü. Grupların kovaladıkları araç kaçtı.

 

Darbe etkili fişek!

Polis bir süre sonra dağılın uyarısı yapmaya başladı. Ardından da gaz bombaları, plastik mermi, tazyikli su ve Akreplerle alana müdahale etti. Bir grup eylemci havai fişekle karşılık verdi. Polisin attığı gaz fişeklerinin üzerindeki, “darbe etkili köpük fişeği” yazısı dikkat çekti. Gruplar ara sokaklara dağılırken meydandan geçen yurttaşlar, “Hırsızı bıraktınız halka saldırıyorsunuz” diyerek polise tepki gösterdi. Alkış, slogan ve ıslıklarla polisi protesto eden yurttaşların arasına çevik kuvvet tarafından gaz bombaları atıldı. Polisin müdahalesi sırasında yaralanan çok sayıda kişi ambulanslarla hastanelere taşındı. Gazdan alandan geçmekte olan yaşlılar da etkilendi. Yol kenarlarına yığılan yaşlı yurttaşlara çevredekiler yardım etti. Bir yurttaş,“60 yaşında adamım. Astımı olanlar var. Neden gaz atıyorsunuz ? Hırsızı yakalayın” diyerek tepkisini dile getirdi. Polis Kızılay’ın çevresine çok sayıda gaz bombası attı. Plastik mermi kullanıldı. TOMA’lardan tazyikli su sıkıldı. Bir yurttaş polise “vicdansızlar” diye bağırdı.

 

Araçların önü kesildi

ODTÜ’de araştırma görevlisi olduğunu ifade eden Mehmet Mutlu, Kızılay’ın tam göbeğine oturarak eylem başlattı. Bir grup çevik kuvvet, Mutlu’yu yaka paça gözaltına aldı. Bu sırada bir yurttaş polise, “Madalya taksınlar size” diyerek tepki gösterdi. Polis bu kişiyi de gözaltına aldı. Polis, sonrasında itiraz edeni gözaltına almaya başladı. Gözaltına alınanlar polis araçlarına götürüldü. Ancak itiraz eden yurttaşlar araçların önünü kesti, araçları yumruklamaya başladı. Polis araçlarının çevresine emniyet amirlerinin talimatıyla gaz bombaları atıldı. Araçlar hızla alandan uzaklaştı. Yurttaşlar, “Bizim vergilerimizle bize gaz atıyorsunuz” diyerek polislere tepki gösterdi.

 

Ambulansa geçit yok

Bu sırada bir yurttaşın, yüzüne isabet eden gaz fişeği nedeniyle kaşı açıldı. Bu kişi dakikalarca yerde kaldı. Yurttaşlar polise, “görevinizi yapsanıza, ambulans çağırsanıza” diyerek tepki gösterdi. Ancak polis yaralı yurttaşa müdahale etmedi. Yurttaş gelen ambulansla hastaneye götürüldü. Polis kendisine tepki gösteren yurttaşları kalkanlarıyla itekledi. Bir yurttaş, “Belim kırık diyorum yine de vuruyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi. Bu arada gazetecilerin bulunduğu noktalara da gaz bombaları atıldı. Gazeteciler de polislere tepki gösterdi. Polis müdahaleleri gün boyunca devam etti. Kızılay’a çıkan caddelerin köşelerine TOMA’lar yerleşti. Çevik kuvvet timleri de alanın çeşitli noktalarında konuşlandı. Sivil polisler alanda sürekli gözaltı işlemi yaptı.

 

Hocalar ‘faşizmi’ anlattı

Bu arada ODTÜ’lü öğrenciler dün de dersleri boykot etti. İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik Fakültesi’nden birçok öğretim üyesi kendi inisiyatifleriyle Berkin Elvan’ın anısına ders yapmadı. İki bine yakın öğrenci U3 Amfisi’nde, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi hocaları tarafından anlatılan “faşizm” dersini dinledi. Aynı grup, dersin ardından “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganlarıyla Devrim Stadyumu’na yürüdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler